Τις δικές του κόκκινες γραμμές στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές θα επιχειρήσει να διατυπώσει εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διήμερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που αρχίζει μεθαύριο στη Βαλέτα της Μάλτας.

Παρότι το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι «Το μέλλον της Ευρώπης», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης –όπως αναφέρουν πηγές της οδού Πειραιώς –τόσο στην ομιλία του όσο και στις επαφές του με τους ηγέτες της Κεντροδεξιάς αναμένεται να επιμείνει στη σκληρή γραμμή του «δεν ψηφίζουμε και δεν υπογράφουμε κανένα μέτρο» που έχει χαράξει και στην Ελλάδα. Αυτό απηχούσε άλλωστε και η προτροπή του την ημέρα της εθνικής επετείου από το Ρέθυμνο, «να πετύχουμε μια καινούργια εθνική επανεκκίνηση».

Ο Μητσοτάκης θα διαμηνύσει στους ευρωπαίους συναδέλφους του πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πως είναι ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, που επιβάλλεται σήμερα μέσω του δανειακού προγράμματος. Αυτό σημαίνει, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμη κι αν συζητηθεί το θέμα της στάσης του κόμματος για τα μέτρα ή αν του ασκηθούν πιέσεις για συναινετικές κινήσεις, δεν αναμένεται να μετακινηθεί από τη σταθερή αντιπολιτευτική θέση του υπέρ της μείωσης σειράς φορολογικών συντελεστών με αντιαναπτυξιακό αποτέλεσμα. Αλλωστε, σε κάθε ευκαιρία κορυφαία στελέχη της Πειραιώς επισημαίνουν ότι «οι διεθνείς συμφωνίες μπορεί να δεσμεύουν τη χώρα, δεν είναι όμως άκαμπτες ούτε ανελαστικές. Μπορούν να αλλάξουν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Και αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα καταγράψει κάθε άποψη από την πλευρά των εταίρων προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τα ραντεβού. Στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζεται να έχει κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, επίσης, θα συμμετάσχει μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ σε ανοιχτή συζήτηση με νέους ευρωβουλευτές. Η επιλογή του από τη λίστα όλων των ηγετών του ΕΛΚ για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αποτιμάται από το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ ως ακόμη μία ισχυρή ένδειξη ότι ο Μητσοτάκης αποπνέει αέρα αξιόπιστου ευρωπαίου ηγέτη.

ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλίες του και σε περιοδείες του στο εσωτερικό αλλά και σε ταξίδια του στην Ευρώπη επισημαίνει εμφατικά ότι η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολύ συχνά κάνει αναφορές στη σημαντική συμβολή της ΝΔ προς την ενταξιακή πορεία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τονίζει μάλιστα ότι σταθερή άποψη της ΝΔ είναι η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση –σύμφωνα με πληροφορίες –αναμένεται να κινηθεί και στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΕΛΚ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται «στις πρώτες ταχύτητες» της Ευρώπης ώστε να συναποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα μας, όπως είναι το Προσφυγικό ή η κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ.