Ραγδαίες εξελίξεις στην εισαγγελία διαφθοράς σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική παραίτηση από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπέβαλε την Παρασκευή η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, με έγγραφό της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η κ. Ράικου καταγγέλλει ουσιαστικά σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που έχουν θορυβηθεί και πλήττονται, όπως αναφέρει, από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis στο πλαίσιο της οποίας η εισαγγελία διαφθοράς …έπεσε σε λογαριασμό που αποτυπώνεται ροή μαύρου χρήματος 28 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τη μη θεσμική κάλυψη της από την πλευρά τουλάχιστον της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Η αιφνίδια παραίτησή της, όπως σημειώνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- στο έγγραφό της, προκλήθηκε από διαφημιστικό σποτ κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και «ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα».

Η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τετρασέλιδο έγγραφό της το οποίο απευθύνει προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την άμεση αντικατάσταση της, καταγγέλλει ότι «έχει στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας ( Nοvartis ) και όχι μόνο».

Η κυρία Ράικου αφήνει αιχμές, ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της και τα οποία, όπως υποστηρίζει, υποκρύπτονται πίσω από το συκοφαντικό δημοσίευμα, δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις, καθώς όπως αναφέρει ότι η ίδια «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται» και ως εκ τούτου ζητά την άμεση αντικατάσταση της.

Στο έγγραφο της μεταξύ άλλων δηλώνει ότι ζητά την άμεση αντικατάσταση της, γιατί αρνείται όπως λέει, «να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνας της».

Στη συνέχεια αναφέρεται επί μακρόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε διαφημιστικό σποτ εβδομαδιαίας εφημερίδας (Documento), στο οποίο προβάλλεται δημοσίευμα το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει συκοφαντικό και ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα, στο οποίο γίνεται αναφορά για ενέργειες συγκάλυψης του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και του Γιάννου Παπαντωνίου από την Εισαγγελία Διαφθοράς και γίνεται επίκληση αναφοράς συγκεκριμένης ανακρίτριας.

Η Ελένη Ράικου διεξοδικά αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.

Στ. Κοντονής: Ασύνδετοι ισχυρισμοί, στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα

Με αϕορμή την επιστολή παραίτησης της εισαγγελέως κατά της Διαϕθοράς, Ελένης Ράικου, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας της,ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαϕάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για«εύλογα ερωτηματικά».

Οπως ανέφερε, «η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό. Στήριξη που από την πρώτη στιγμή τής είχε παρασχεθεί εμπράκτως. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο ϕαύλος κύκλος της διαϕθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».

Η αντίδραση της κυβέρνησης και των κομμάτων

«Η παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά» σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι. «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος» υπογράμμισαν.

Απαντήσεις από την κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούς ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς, μετά και την παραίτηση της Ελένης Ράικου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «η σημερινή παραίτηση-βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνει ότι «παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο.

Κάποιοι βλέπουν τη ‘μάχη κατά της διαφθοράς’ ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη ‘σκανδαλολογία’ μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ό,τι δεν τους συμφέρει.

Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν, αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στην αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της» τονίζει με τη σειρά του το Ποτάμι για την παραίτηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, επισημαίνοντας ότι «έπιασε μεταξύ άλλων τον Ακη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει), έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία».

Κατά το Ποτάμι, οι καταγγελίες της κυρίας Ράικου, για σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου, «δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα».

Υποστηρίζει, τέλος, ότι ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράικου και πως η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες» καταλήγει το Ποτάμι.