Απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται για την αιτία που προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο προσπαθούν να δώσουν οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κλιμάκια εμπειρογνωμόνων και ειδικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναμένεται να μεταβούν στο Διδυμότειχο προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη εικόνα και να μη μείνει η παραμικρή σκιά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η μεγάλη φωτιά. Η έρευνα των αρμοδίων της Πυροσβεστικής για το ιστορικό τέμενος αποτελεί προτεραιότητα ώστε να διελευκανθούν πλήρως και όσο το δυνατόν συντομότερα τα αίτια της φωτιάς και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες. Ηταν τέτοια η ένταση και η έκταση της καταστροφικής φωτιάς, ώστε μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο της αποκάθαρσης για να μπορέσουν να εισέλθουν οι αρμόδιοι του ανακριτικού για τις έρευνες. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα παραμείνουν στον χώρο μέχρι τα ξημερώματα για την περιφρούρησή του και για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Οι έρευνες των αρμοδίων έχουν ξεκινήσει από μηδενική βάση με όλα τα ενδεχόμενα, όπως η αμέλεια, ακόμα και η δολιοφθορά, να παραμένουν ανοιχτά.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα στο εσωτερικό του τεμένους και έλαβε ταχύτατα διαστάσεις λόγω της μεγάλης ποσότητας ξυλείας που υπήρχε στον χώρο. Φλόγες που έφθαναν σε μεγάλο ύψος ξεπηδούσαν από το τέμενος, ενώ υπήρχε κίνδυνος επέκτασης σε γύρω κτίρια και σπίτια τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά. Παρά το γεγονός ότι το φλεγόμενο κτίριο «πολιορκήθηκε» από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά περιορίστηκε στις οκτώ το πρωί.

Οι ζημιές. Από την πρώτη αποτίμηση των ζημιών, έχει καταστραφεί η ξύλινη στέγη και έχει αλλοιωθεί η κατασκευή που είχε γίνει για την προστασία του κτιρίου κατά την αναστήλωση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι Αρχές της Πυροσβεστικής στις εργασίες οι οποίες γίνονταν στο κτίριο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, άλλωστε, είχε προκληθεί από εργασίες οξυγονοκόλλησης μια μικρή φωτιά, η οποία κατασβέσθηκε από εργαζομένους πριν ακόμα φθάσουν οι πυροσβέστες.

Μια πρώτη σκέψη που ερευνάται είναι η φωτιά να μην έσβησε πλήρως και να έμεινε μια πολύ μικρή εστία που εξελίχθηκε στη μεγάλη πυρκαγιά. Ειδικοί πάντως δεν θεωρούν πιθανή αυτή την εκδοχή της αναζωπύρωσης, καθώς το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε είναι πολύ μεγάλο. Θεωρούν πιθανότερο να συνέβη κάτι άλλο. Από την πρώτη εικόνα, πάντως, δεν φαίνονται ενδείξεις δολιοφθοράς καθώς δεν υπήρχαν εμφανή ίχνη παραβίασης. Για την αποκατάσταση της καταστροφής έχει προκληθεί μεγάλη κινητοποίηση, ενώ ο υπουργός Παιδείας σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής του Δημοκρίτειου για να συνδράμουν στο έργο του υπουργείου Πολιτισμού.