Παρανομούν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες υπολογίζουν το συνολικό ετήσιο επιτόκιο με 360 ημέρες, αντί για 365 ή 366 για τα δίσεκτα έτη, απαντά, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών Βιέρα Γιούροβα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή.

Επιπλέον, σε σχετικό ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή, η Επίτροπος αποφαίνεται ότι η τράπεζα, προκειμένου να εκδώσει πίνακα τοκοχρεολυσίων, όχι μόνο δε δικαιούται να ζητάει χρήματα, αλλά υποχρεούται να παραδίδει «οποτεδήποτε, κατά τη διάρκεια της σύμβασης πίστωσης, κατάσταση λογαριασμού με την μορφή πίνακα χρεολυσίων» τονίζοντας μάλιστα ότι, «η ορθή τραπεζική πρακτική θα ήταν να παρέχεται χωρίς καθυστέρηση».

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, ο οποίος υπέβαλε το ερώτημα ύστερα από συνάντηση με τον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, κατήγγειλε ότι οι τράπεζες παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία, αφού:

α) Εφαρμόζουν καταχρηστικά, έτος 360 ημερών, αντί για 365 ή 366 για τα δίσεκτα έτη, πρακτική που έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη επιβάρυνση του επιτοκίου κάθε ημέρας με 1,3889% επιπλέον τόκο.

β) Καθυστερούν συστηματικά και «ανεξήγητα», την παράδοση στους δανειολήπτες, πληροφοριών για τα δάνειά τους, όπως πίνακα χρεολυσίων, που περιλαμβάνει το κεφάλαιο, τους τόκους και άλλες επιβαρύνσεις, τους οποίους μάλιστα χρεώνουν στους ενδιαφερόμενους.

Υπενθύμιζε δε, ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν capital controls, που δεν διευκολύνουν τους πολίτες να αναζητήσουν τράπεζα με τις καλύτερες γι’ αυτούς προϋποθέσεις και όρους».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Βιέρα Γιούροβα, στην απάντησή της ξεκαθαρίζει ότι, «σύμφωνα με την οδηγία 2008/48/ΕΚ, σε περίπτωση πιστώσεων σταθερής διάρκειας με εξόφληση κεφαλαίου, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να παραλαμβάνει, κατόπιν αιτήσεως και δωρεάν, οποτεδήποτε κατά την διάρκεια της σύμβασης πίστωσης, κατάσταση λογαριασμού με τη μορφή πίνακα χρεολυσίων». Όπως αναφέρει μάλιστα, χαρακτηριστικά, «η Οδηγία δεν προσδιορίζει πόσο γρήγορα πρέπει να παρασχεθεί ο πίνακας. Ωστόσο, η Επιτροπή πιστεύει ότι η ορθή τραπεζική πρακτική θα ήταν να παρέχεται χωρίς καθυστέρηση».

Στην συνέχεια της απάντησης, αφού υπενθυμίζει ότι «αρμόδια για την επιβολή των εθνικών διατάξεων που μεταφέρουν οδηγίες της ΕΕ είναι τα κράτη μέλη», τονίζει με σημασία ότι «η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να κινήσει διαδικασία που προηγείται της διαδικασίας επί παραβάσει εάν περιέλθουν σε γνώση της επαρκή πραγματικά στοιχεία, που δείχνουν διαρθρωτική έλλειψη εφαρμογής ή πλημμελή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ από τις εθνικές αρχές ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους».

Η Επίτροπος τέλος, επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Έλληνα ευρωβουλευτή ότι, παρανόμως υπολογίζουν οι τράπεζες το έτος με 360 ημέρες, τονίζοντας ότι, «η οδηγία 2008/48/ΕΚ τυποποιεί τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου. Μεταξύ άλλων, για τον υπολογισμό του εν λόγω επιτοκίου υιοθετήθηκε το πρότυπο των 365 ημερών ανά έτος ή 366 για τα δίσεκτα έτη. Σύμφωνα με την οδηγία 2008/48/ΕΚ (άρθρο 3, στοιχείο ι), το χρεωστικό επιτόκιο πρέπει να εκφράζεται ως ετήσιο επιτόκιο».

Σημειώνεται ότι, ο υπολογισμός των 360 ή 365 ημερών ανά έτος, είναι εξαιρετικής σημασίας. Ιδιαίτερα, σε περιπτώσεις κατασχέσεων, ο δικαστής μπορεί να απορρίψει την αίτηση τράπεζας για έκδοση διαταγής πληρωμής, αφού, στο συνολικά αιτούμενο ποσό περιέχεται παράνομο ποσό τόκου (που προκύπτει από τον υπολογισμό του με βάση έτος 360 αντί για 365 ημερών). Αυτός ο Γενικός Όρος Συναλλαγών των τραπεζών έχει κριθεί παράνομος από το δικαστήριο και ως εκ τούτου δεν νοείται ο δικαστής να συμπεριλάβει σε εκτελεστό τίτλο παράνομα ποσά!