Οπως κάθε οικόσιτο σκυλί, ο Γκάμπι έκανε την πρωινή του βόλτα παρέα με το «αφεντικό» του. Με ζωηρό βλέμμα και ερευνητική έκφραση, ο αρσενικός γερμανικός ποιμενικός σκύλος περπάτησε στο πλακόστρωτο της πλατείας Αριστοτέλους, τραβώντας πάνω του τα βλέμματα των περαστικών.

Κι αυτό διότι ο Γκάμπι δεν είναι συνηθισμένο σκυλί. Στην πραγματικότητα ανήκει στην Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος και ο συνοδός του είναι αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. Από την περασμένη Δευτέρα οι δύο τους περιπολούν σε δρόμους της Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης να περιορίσει τα φαινόμενα μικροεγκληματικότητας στην πόλη.

Ο Γκάμπι συστήθηκε την Παρασκευή στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο επίδειξης που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το ΑΤ Λευκού Πύργου.

Οπως εξήγησε σε δημοσιογράφους ο αστυνομικός-συνοδός του, ζουν μαζί εδώ και επτά χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια της κοινής διαδρομής τους κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές: έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων, καταδιώξεις κακοποιών σε δύσβατες περιοχές κ.ά.

Οταν γεράσει θα παραμείνει στον συνοδό του

«Εχει περάσει από ειδική εκπαίδευση και χρησιμοποιείται για πεζές και εποχούμενες περιπολίες, φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, ιχνηλασίες, ανεύρεση προσώπων, έλεγχο κτιρίων» είπε, αναφερόμενος στον τετράποδο «συνάδελφό» του, ο αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτός από τον Γκάμπι, στους δρόμους της πόλης θα κάνει την εμφάνισή του ένας ακόμη σκύλος «ντετέκτιβ». Τα δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα κάνουν ελέγχους όπου κρίνεται απαραίτητο κι ανάλογα με τις βάρδιες θα συνοδεύονται από συνολικά τέσσερις μικτές ομάδες των τριών αστυνομικών.

Σε πρώτη προτεραιότητα θα είναι η πάταξη του παραεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

«Το μέτρο θα επεκταθεί με στοχευμένες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ» ανέφερε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Φώτης Δομζαρίδης.

Οσον αφορά τον Γκάμπι, έχει ακόμη χρόνια «υπηρεσιακής» ζωής μπροστά του για να δείξει τις αρετές και την καλή ανατροφή του. Οταν γεράσει και αποσυρθεί από την ΕΛ.ΑΣ. θα παραμείνει κοντά στον αστυνομικό-συνοδό του και θα συνεχίσει να απολαμβάνει την αγάπη και τη φροντίδα του.