Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διατάσσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να μεταφερθεί το ποσό των περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power, προκειμένου, αμέσως μετά την καθαρογραφή της πρόσφατης απόφασης για την υπόθεση, να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης των χρημάτων που αναλογούν στο Δημόσιο και τους Δήμους.

Το δικαστήριο συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο που θα διατεθούν τα χρήματα και όρισε μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει 52.206.263 ευρώ, το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, φόρο που εισέπραξαν οι δύο εταιρείες από πελάτες τους μέσω λογαριασμών ρεύματος και δεν τον απέδωσαν.

Επίσης, όρισε ότι στο Δημόσιο θα αποδοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ενώ διέταξε την απόδοση στους Δήμους όλων των εισπρακτέων απαιτήσεών τους από τις δύο εταιρείες, που ανέρχονται στα 29,8 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, εφόσον εξοφληθούν Δημόσιο και Δήμοι, το ποσό που θα απομείνει θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών ώστε αφού προσκομίσουν τίτλους εκτελεστότητας ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να διατεθεί σε αυτούς.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε στις 7 Φεβρουαρίου 11 κατηγορούμενους, υπευθύνους των εταιρειών και άλλους, επιβάλλοντας ποινές από 4 έως και 21 έτη.

Πριν λίγες ημέρες ο Εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση υπέρ του νόμου κατά της απόφασης αυτής, ζητώντας αυστηρότερες ποινές «αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων», χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.