Mε την παρουσία πολλών εργαζομένων συζητήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείοτης Αθήνας (Τμήμα Εκουσίας Μονομελούς ) η αίτηση που έχουν καταθέσειτέσσερις τράπεζες (Αlpha,Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) κατά τουΔημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) ζητώντας να τεθεί ηεπιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με βάση τον «νόμοΔένδια».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδίκασης της αίτησης των τραπεζώνάσκησαν παρεμβάσεις οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, μέσω των συνδικαλιστικώντους σωματείων .

Η μισθοδοσία των εργαζομένων

Με την έναρξη της διαδικασίας οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των τραπεζώνζήτησαν την άρση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής με βάση την οποίααποδεσμεύτηκε ένας συγκεκριμένος λογαριασμός, προκειμένου ναεξασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα για τη λειτουργία των ιστορικώνεντύπων, του ΔΟΛ, των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ, καθώς και η μισθοδοσίατων εργαζομένων στην επιχείρηση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου σήμερα, αφού άκουσε προσεκτικά ταεπιχειρήματα και των δύο πλευρών, τελικά αποφάσισε να διατηρηθεί ηισχύς της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση της δικής της απόφασης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι την ημέρα που θα δημοσιευθεί ηαπόφαση επί της αίτησης για την ειδική διαχείριση, ο λογαριασμός θαπαραμένει ενεργός για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας τηςεπιχείρησης και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, οιοποίοι πριν από αυτή τη δικαστική εξέλιξη παρέμεναν απλήρωτοι για 7μήνες .

«Να μείνουν ανοιχτές οι εφημερίδες»

«Αυτός ο λογαριασμός είναι η πνοή της επιχείρησης που λειτουργεί »,τόνισε χαρακτηριστικά ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΔΟΛ Νϊκος Πιμπλήςαντιλέγοντας στο αίτημα των τραπεζών. Από την πλευρά του ο πρώηνπρόεδρος του ΔΣΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, οοποίος εκπροσώπησε του εργαζομένους του ΔΟΛ επισήμανε προς τοδικαστήριο ότι «βασικός άξονας του νόμου Δένδια είναι να μην υποστείζημία και να μην μειωθεί η αξία της επιχείρησης. Γι ΄αυτό είναιαναγκαίο να μείνουν ανοιχτές οι εφημερίδες».

Υπέρ της διατήρησης τουανοιχτού λογαριασμού, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η λειτουργία τωνμέσων του ΔΟΛ και η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τάχθηκανκαι οι δικηγόροι των Σωματείων τονίζοντας ότι το άνοιγμα τουεπίμαχου λογαριασμού αποτελεί την καλύτερη υπεράσπιση τωνσυμφερόντων των τραπεζών , παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από τη δικήτους πλευρά.

Η δικαστική λειτουργός επιφυλάχθηκε να εκδώσει τιςεπόμενες ημέρες την απόφασή της που θα κρίνει το αίτημα περί της ειδικής διαχείρισης,ενώ μέχρι τότε ο λογαριασμός παραμένει ανοιχτός, εξασφαλίζοντας και τηλειτουργία των ιστορικών μέσων του ΔΟΛ.