Τεράστιες απώλειες υπέστησαν οι μελισσοκόμοι του Εβρου λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών τον χειμώνα, αλλά και το περασμένο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Εβρου «Κυψέλη», Πασχάλη Χριστοδούλου, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η παρατεταμένη ξηρασία και οι αρνητικές θερμοκρασίες για περισσότερο από 65 μέρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στα μελίσσια.

Ο κ. Χριστοδούλου ζήτησε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων, προκειμένου οι μελισσοκόμοι -που μπορούν έως και την Τρίτη να δηλώνουν στον ΕΛΓΑ (Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) τις ζημιές που έχουν υποστεί- να αντικαταστήσουν τους γερασμένους πληθυσμούς μελισσών.

«Είχαμε μία πολύ μεγάλη περίοδο ξηρασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανθοφορίες-γύρες, ώστε τα μελίσσια στην αρχή του φθινοπώρου να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους. Ετσι, μπήκαμε στον χειμώνα με γηρασμένο πληθυσμό, μέσα στις κυψέλες υπήρχαν ‘γριές’ μέλισσες. Υπήρξε και παρατεταμένη περίοδος παγωνιάς με αρνητικές θερμοκρασίας για περισσότερο από δύο μήνες» σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Οπως εξήγησε, «αν δοθούν τα χρήματα τον επόμενο χειμώνα του 2017-2018, θα είναι πολύ αργά. Στις αρχές της άνοιξης πρέπει να αντικαταστήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρήματα. Μετά αρχίζουν οι ανθοφορίες και πρέπει να έχουμε καλά μελίσσια για να συλλέξουμε νέκταρ και γύρη».

Στο μεταξύ, άμεση ήταν η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, υπάλληλοι του οποίου άρχισαν την καταγραφή των ζημιών. «Αρχισαν να περνούν και τα συνεργεία και να κάνουν τις καταγραφές, λειτούργησε ο μηχανισμός τουλάχιστον εδώ στον Εβρο», τόνισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Εβρου, επισημαίνοντας ότι, πέρα από το αίτημα για άμεση καταβολή αποζημίωσης, επείγει και η αντικατάσταση των πληθυσμών στα μελίσσια, καθώς η αγροτική παραγωγή χωρίς μέλισσες προβλέπεται μειωμένη, αφού αυτές καλύπτουν ένα συντριπτικό ποσοστό επικονιασμού της φυτικής παραγωγής.

«Ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Το μεγάλο πρόβλημα, πέρα από την απώλεια εισοδήματος, θα είναι η έλλειψη επικονιαστών στη φύση. Θα το διαπιστώσουν οι αγρότες ότι θα έχουν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχουν οι επικονιαστές. Οι μέλισσες παίζουν τον ρόλο του επικονιαστή στο 95% της φυτικής παραγωγής» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου.

Οι μελισσοκόμοι του Εβρου επιδιώκουν επικοινωνία με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταβληθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.