Μετ´εμποδίων και εν μέσω δικονομικών ζητημάτων άνοιξε η αυλαία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Ζίμενς.

Από το εδώλιο απουσίαζαν τόσο ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, πρώην Νο1 της Ζίμενς στη χώρα μας, όπως και ο προκάτοχός του Χρίστος Καραβέλας , ο οποίος παραμένει καταζητούμενος εδώ και χρόνια.

Αντίθετα παρόντες ήταν τόσο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Ηλίας Γεωργίου, όσο και ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος.

Με την έναρξη της διαδικασίας υπήρξαν παραστάσεις πολιτικής αγωγής για τη νομιμοποίηση ή μη των οποίων θα αποφασίσουν οι δικαστές σε επόμενη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής :

– ο ΟΤΕ ως ανώνυμη εταιρεία για ηθική βλάβη με χρηματική ικανοποίηση 10 ευρώ με επιφύλαξη, από την τέλεση των αδικημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.

– το ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας την αποκατάσταση ηθικής βλάβης με ικανοποίηση το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

– πολίτης και δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, για ηθική βλάβη με χρηματική αποζημίωση 10 ευρώ με επιφύλαξη.

– το υπό σύσταση σωματείο «Δικαιοσύνη για όλους» για ηθική βλάβη που προκλήθηκε ατομικώς στα μέλη του και στην ένωση προσώπων για 10 ευρώ με επιφύλαξη. «Ιδρύθηκε μετά την πρόσφατη αναβολή της δίκης για έλλειψη θέλησης του Δημοσίου να γίνει η δίκη και για την έλλειψη από τη Δικαιοσύνη της δέουσας προεργασίας για να ξεκινήσει η δίκη» υποστήριξε η πληρεξούσιος δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, και μίλησε για «συμπαιγνία να παραγραφεί το σκάνδαλο των σκανδάλων» παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό στοιχείο ότι δεν κληρώθηκε αναπληρωτής πρόεδρος σε μια τόσο σημαντική και χρονοβόρα υπόθεση.

Το δικαστήριο τελικά διέκοψε προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με δήλωση αποχής μέλους της έδρας, λόγω κωλύματος στο πρόσωπό της. Αν γίνει δεκτή θα διοριστεί νέο μέλος που θα λάβει τη θέση της.

Η δίκη τελικά διεκόπη για τις 6 Μαρτίου, προκειμένου να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη αίθουσα.