Έντονα επικριτικός απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα από το μεταναστευτικό κύμα, δεν είναι έκτακτες, εμφανίστηκε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι κάνουν κακό στην πατρίδα με το αντιπολιτευτικό αυτό επιχείρημά τους.

«Δίνουμε μάχη στην Ευρώπη να πείσουμε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν έκτακτες, με στόχο να εξασφαλίσουμε και προσωπικό και κονδύλια», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Η τροπολογία, που αφορά μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης στους κατοίκους της Μόριας για ζημιές που έχουν διαπιστωθεί ότι έχουν υποστεί από το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας τόνισε, ότι γίνεται προσπάθεια να ετοιμαστεί και να κατατεθεί σύντομα και νέα, γενικότερη ρύθμιση, με την οποία θα αποδίδονται μέσω ΕΛΓΑ, χρήματα για ζημιές που έχουν υποστεί και άλλοι δήμοι από τα μεταναστευτικά ρεύματα, όπως η Ειδομένη.

«Ετοιμάζουμε νομοθεσία για να υπάρξει μια γενικότερη ρύθμιση, ώστε να καταβάλλονται μέσω ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις. Θα ήταν λάθος να καθυστερήσουμε και άλλο. Θέλουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να τους καλύψουμε τις δαπάνες για τέτοιες περιπτώσεις. Σύντομα θα δοθούν και στο δήμο Ειδομένης αποζημιώσεις», επεσήμανε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους, όπως είπε, υποστηρίζουν με τον αντιπολιτευτικό τους λόγο, ότι οι συνθήκες δεν είναι έκτακτες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί κάνουν κακό στη πατρίδα.

«Εισηγείστε στο Λαϊκό ή το Σοσιαλιστικό κόμμα, ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι έκτακτες; Εγώ πάω στην Ευρώπη, κάνουμε διαπραγμάτευση και επιμένουμε ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες, για να καταφέρουμε να φέρουμε την Frontex και να αυξήσουμε τα κονδύλια. Επτά μήνες μετά τη διάλυση της Ειδομένης και οι συνθήκες είναι έκτακτες. Μην βάζετε αυτό τον ισχυρισμό στον αντιπολιτευτικό σας λόγο. Στη Γερμανία, 18 μήνες μετά, και οι συνθήκες παραμένουν έκτακτες. Δίνουμε μάχη στην Ευρώπη να εξασφαλίσουμε όχι μόνο λεφτά, αλλά και προσωπικό. Υπάρχουν κράτη που είναι εχθρικά και αντίθετα με αυτά που λέμε εμείς. Δίνουν αντίθετη μάχη, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι έκτακτες στην Ελλάδα. Μην τους ενισχύετε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.