Η επιτυχία επανασχεδιασμού και λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης θα αποτελέσει πρόκριμα για τη δημιουργία ενός Δικτύου Μητροπολιτικών Χώρων Πρασίνου διαδημοτικού χαρακτήρα (με πάνω από 800 στρέμματα ο καθένας) που θα συμβάλει στην περιβαλλοντική θωράκιση του Λεκανοπεδίου» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πολύζος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, «ο σχεδιασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει το Κτήμα Συγγρού, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, το Αττικό Αλσος και τα περιαστικά πάρκα στη Ζώνη Προστασίας του Κηφισού, το Τατόι και τα αρχαία λατομεία Πεντέλης».

Ο στόχος όλων αυτών των σχεδιασμών – με το δίκτυο των μητροπολιτικών πάρκων –  θα μπορούσε να είναι σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα «η απάντηση της Αθήνας στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή».

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την αύξηση, για παράδειγμα, των τετραγωνικών πρασίνου ανά κάτοικο. Είναι γνωστό ότι το πράσινο επηρεάζει το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Σήμερα στο Λεκανοπέδιο αντιστοιχούν γύρω στα 2,5 τετραγωνικά μέτρα αστικών ή περιαστικών χώρων πρασίνου.

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να είναι τουλάχιστον 9 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο.