Την ανάγκη παρέμβασης στη φαρμακευτική πολιτική με κεντρικούς άξονες την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο, την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο κ. Τρύφων εξέφρασε την ελπίδα το έτος που διανύουμε να είναι η τελευταία περίοδος τόσο δραστικής δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι «η ελληνική παραγωγή φαρμάκων έχει αναδειχθεί από μια σειρά μελετών από ανεξάρτητους φορείς ως ένας εν δυνάμει αναπτυξιακός κλάδος, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση».

Σημείωσε ακόμα ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την πολιτική γενοσήμων καθώς και την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά, ώστε να αρθεί ένα μέρος του αδιεξόδου και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του Έλληνα ασθενή σε κάθε απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΠΕΦ πρότεινε και την καθιέρωση ενός δείκτη που θα αποτυπώνει την εγχώρια προστιθέμενη αξία κάθε φαρμακευτικής επιχείρησης. Ο δείκτης αυτός θα προκύπτει μεταξύ άλλων από τον αριθμό των εργαζομένων, το ύψος των εργοδοτικών εισφορών, τη φορολογία, τις αποσβέσεις και τις δαπάνες για έρευνα. Ο συντελεστής αυτός θα μπορούσε να συνυπολογίζεται στη διαμόρφωση του clawback αλλά και στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων.

Ο κ. Τρύφων τόνισε επίσης ότι «σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως το φάρμακο η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως «έχουμε σημαντικό μέλλον μπροστά μας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει και θα συνεχίσει να παράγει στην Ελλάδα, επενδύει και θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα, και θα συνεχίσει να έχει την έδρα της εδώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, εξήγησε ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση στον καθένα στο φάρμακο που έχει ανάγκη, την ώρα που το έχει ανάγκη, και όχι σε υπέρμετρο κόστος, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το καθήκον θέλουμε να έχουμε και τη φαρμακοβιομηχανία σύμμαχο». Σημείωσε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να βρεθεί «η χρυσή τομή ανάμεσα στην επιβίωση της εγχώριας παραγωγής, με αξιοπρεπείς τιμές, σε συνδυασμό με την ανάγκη των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε υψηλής αξίας καινοτόμα φάρμακα».