Στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας έπεσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομα φάρμακα σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

Σε αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε τη Δευτέρα, σε συνεργασία με εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), συνελήφθηκαν συνολικά πέντε άνδρες, ηλικίας από 31 έως 55 ετών.

Η υπόθεση ήρθε στο φως στο πλαίσιο έρευνας για κύκλωμα που εμπλέκεται σε παράνομη διακίνηση φαρμάκων, των οποίων η χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία ή κίνδυνο στην ανθρώπινη ζωή.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, καθώς και στις εγκαταστάσεις δύο φαρμακαποθηκών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.216 συσκευασίες φαρμάκων αξίας 74.000 ευρώ, συναλλαγματικές αξίας 630.000 ευρώ, 6.100 ευρώ, δύο Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, σφραγίδες, τραπεζικά βιβλιάρια, επιταγές και λοιπά έγγραφα.

Οπως προέκυψε, μέρος των συσκευασιών φαρμάκων που κατασχέθηκαν δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία γνησιότητας, ενώ το σύνολό τους δεν συνοδευόταν από τα απαραίτητα παραστατικά προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. Μάλιστα, μεταξύ των κατασχεθέντων περιέχονται και φαρμακευτικές ουσίες που υπάγονται στον νόμο για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διοικητικές κυρώσεις στα μέλη της οργάνωσης που διαχειρίζονταν τις δύο φαρμακαποθήκες, σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, κατά περίπτωση για νοθεία τροφίμων, κυκλοφορία φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και παράβαση του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.