Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, προκάλεσαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, με αφορμή τη φοίτηση προσφυγόπουλων στην εκεί Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Με έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Εμμανουέλα Κετσιατζή, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους πρωταγωνιστούν σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Με την ίδια παραγγελία ζητά να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα που έλαβαν ήδη χώρα στο συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη βία και σωματικές βλάβες, απλές και επικίνδυνες.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να εντοπιστούν οι δράστες των πράξεων αυτών, με την αξιοποίηση του σχετικού αποδεικτικού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα τηλεοπτικών συνεργείων, μαρτυρικές καταθέσεις κ.ά.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε ενημέρωση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, ενώ η παραγγελία διαβιβάστηκε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε απόσταση κράτησε το μεσημέρι της Τρίτης η Αστυνομία την ολιγομελή ομάδα της Πατριωτικής Ενωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου, που επιχείρησε και πάλι, όπως και τη Δευτέρα και την Παρασκευή, να εμποδίσει την προσέλευση των εννέα προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο Δημοτικό. Ο χώρος γύρω από το σχολείο αποκλείστηκε από αστυνομικές κλούβες και ισχυρή αστυνομική δύναμη εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

Τα προσφυγόπουλα προσήλθαν κανονικά, μπήκαν από τη μπροστινή πόρτα και παρακολούθησαν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα.