Νέα ένταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να φέρει μέχρι τον Μάιο νομοσχέδιο που θα αλλάζει τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων στα ΑΕΙ, ώστε να εκλέγονται στο εξής και οι αντιπρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να μην μπορούν οι πρυτάνεις να διορίζουν «τους κηπουρούς τους».

Η φράση αυτή που διατύπωσε, μιλώντας προχθές σε συνέδριο πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής, προκάλεσε έντονη αρνητική εντύπωση στους πανεπιστημιακούς, με αποτέλεσμα το υπουργείο να εκδώσει χθες ανακοίνωση ότι ο γενικός του γραμματέας «δεν είχε σκοπό να θίξει κανέναν, αλλά μεταφορικά να περιγράψει την ανάγκη κάθε θέση στις Αρχές διοίκησης να προκύπτει με εκλογικές διαδικασίες, διότι αυτή είναι η δημοκρατική επιταγή».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ. Ο Κώστας Γαβρόγλου από τα μέσα Ιανουαρίου εξέφρασε την πρόθεσή του να καταργήσει και τα τελευταία εναπομείναντα στοιχεία του νόμου Διαμαντοπούλου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Είχε τότε ενημερώσει τους πρυτάνεις ότι μια βασική αλλαγή θα αφορά την κατάργηση των –ήδη παροπλισμένων –Συμβουλίων των ιδρυμάτων και αντικατάστασή τους από Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ), ένα σε κάθε περιφέρεια. Σημειώνεται ότι τα Συμβούλια των ιδρυμάτων αποτελούνταν από διεθνώς αναγνωρισμένους πανεπιστημιακούς, εκ των οποίων ωστόσο πολλοί έχουν ήδη παραιτηθεί διαμαρτυρόμενοι για τον παραγκωνισμό τους. Ομως, σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου, τα υπό κατάργηση Συμβούλια επέλεγαν έως τρεις υποψήφιους πρυτάνεις, οι οποίοι με τη σειρά τους επέλεγαν τους αντιπρυτάνεις τους. Τώρα λοιπόν που θα καταργηθούν, πρόθεση του υπουργείου είναι να εκλέγονται απευθείας από τους πανεπιστημιακούς και οι αντιπρυτάνεις, αλλά σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και με μονοσταυρία.

ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ. Στόχος είναι να υποχρεωθούν σε συννενόηση διά της συγκατοίκησης οι εκλεγμένες πρυτανικές Αρχές. Πώς θα καταφέρουν όμως να συννενοούνται –και ιδίως να διοικούν –αν πρύτανης και αντιπρυτάνεις δεν προέρχονται από το ίδιο ψηφοδέλτιο; Η Σύνοδος Πρυτάνεων σε πρόσφατη συνάντησή της εκτίμησε ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν εξασφαλίζει τον απαιτούμενο συντονισμό στη λειτουργία της Πρυτανείας και θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της καθημερινής λειτουργίας του πανεπιστημίου. «Η Σύνοδος, αξιολογώντας τις εμπειρίες από τα διάφορα συστήματα εκλογής των πρυτανικών Αρχών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού συστήματος επιλογής (με την έγκριση των αναπληρωτών από τη Σύγκλητο) ή εναλλακτικά της εκλογής ενιαίου πρυτανικού σχήματος, αφού πρώτα εγκριθεί για κάθε πανεπιστήμιο ο απαιτούμενος αριθμός αντιπρυτάνεων» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Παντής, ο οποίος διετέλεσε και ο ίδιος (εκλεγμένος) αντιπρύτανης του ΑΠΘ επί πρυτανείας Γιάννη Μυλόπουλου, νυν προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ, τόνισε χθες ότι η σημερινή κατάσταση θα σταματήσει: «Δεν θέλουμε διορισμένους αντιπρυτάνεις. Ολοι θα πρέπει να εκλέγονται με μια διαδικασία. Αρα και οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται, και οι πρυτάνεις, και οι κοσμήτορες, και οι αναπληρωτές κοσμήτορες. Θεωρούμε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος του προηγούμενου νόμου, όπου όποιος ήθελε διόριζε. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται σε δημοκρατικές κοινωνίες» τόνισε.

Μαζί με τον νόμο για το σύστημα εκλογής διοικήσεων των ΑΕΙ, τον Μάιο αναμένεται και ο νέος νόμος για τις μεταπτυχιακές σπουδές, που δεν θα περιλαμβάνει τελικά πλαφόν στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία θα καθορίζονται από τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αρχισε η υποβολή αιτήσεων των υποψηφίων

Ξεκινά σήμερα και λήγει στις 2 Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή Αίτησης-Δήλωσης των υποψηφίων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Η προθεσμία αφορά όλους τους υποψηφίους για συμμετοχή στις Εξετάσεις των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι αποκλειστική.

Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το Διαδίκτυο είτε από το λύκειό του. Θα τη συμπληρώσει και στη συνέχεια θα προσέλθει στο λύκειό του για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.grστον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης – Δήλωσης και οι εγκύκλιοι που περιγράφουν τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου.