Τι τους ήρθε; Επιφοίτηση; Ακολούθησαν κάποιον στο όνομα της θρησκείας, της μόνης ιδεολογίας που καταλαβαίνουν, όπως πάνε οι στραβοί στον Αδη; Ακολούθησαν το πολιτικό ένστικτό τους, όποιο τελοσπάντων έχουν, και συντάχθηκαν στο όνομα θρησκόληπτων ψηφοφόρων με ένα αίτημα το οποίο η τελευταία φορά που διακινήθηκε με αξιώσεις ήταν επί χούντας;

Η ουσία, πάντως, είναι μία: οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γεωργία Μαρτίνου, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Δαβάκης, Σάββας Αναστασιάδης, Χρήστος Μπουκώρος, Γεώργιος Βαγιωνάς, Στέργιος Γιαννάκης, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Βλάσης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Κατσαφάδος, Ελενα Ράπτη κι ο (αποθανών χθες ξαφνικά) Βαγγέλης Μπασιάκος συντάχθηκαν με τον ακροδεξιό αντιμνημονιακό Νίκο Νικολόπουλο ή τον Δημήτρη Καμμένο των ΑΝΕΛ διεκδικώντας την ανέγερση του Τάματος του Εθνους. Ο δημόσιος χλευασμός από τη διεκδίκηση αυτή οδήγησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από τους βουλευτές του την απόσυρση της υπογραφής τους.

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τι εστί Τάμα του Εθνους; Η ιστορία του πηγαίνει πολύ παλιά. Προέκυψε το 1829, όταν η Ελλάδα δεν είχε γίνει ακόμη ανεξάρτητο κράτος. Η Δ’ Εθνοσυνέλευση υποσχέθηκε να χτίσει έναν μεγαλοπρεπή ναό αφιερωμένο στον Χριστό, που με δεδομένη τη θρησκευτική ταυτότητα της εξέγερσης, θεωρούνταν ο Σωτήρας του νεοελληνικού εθνικού κράτους.

Ηταν η εποχή που ο θρησκευτικός χαρακτήρας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα υπερίσχυε του ρομαντισμού που ενίσχυσε τη σχέση των Νεοελλήνων, ως στοιχείο ταυτότητας, με την αρχαιότητα, παράγοντας την τρισχιλιετή ιδεολογία ως συστατικό στοιχείο του ντόπιου εθνικισμού.

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Το Τάμα του Εθνους, ωστόσο, επανερχόταν κατά καιρούς στην πολιτική καθημερινότητα χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία. Ωσπου η χούντα να θεωρήσει ότι είναι μια υπόσχεση με μεγάλη λαϊκή ανταπόκριση. Το 1968 συνεστήθη ειδικό Ταμείο δωρεών για την ανέγερση του Τάματος του Εθνους και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος βρήκε τον χώρο όπου θα θεμελιωνόταν ο ναός: στα Τουρκοβούνια.

Επικεφαλής της προσπάθειας να υλοποιηθεί το έργο τέθηκε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της χούντας Στυλιανός Παττακός. Εγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να κατατεθούν αρχιτεκτονικές προτάσεις, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, πάντως, συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσόν, περί τα 453 εκατομμύρια δραχμές –σχετικά μικρό ποσόν, αν και είναι αδύνατη η ακριβής συσχέτιση με τις σημερινές ισοτιμίες. Με την κατάρρευση της χούντας ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» αποκάλυψε ότι τα 406 εκατομμύρια είχαν αφαιρεθεί από το ταμείο του Τάματος.

Στόχος της χούντας ήταν να ανεγερθεί ένας μνημειακός ναός, ένα αρχιτεκτόνημα που να παραπέμπει σε βυζαντινή εκκλησία με πολλά στοιχεία μοντερνισμού. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός στον οποίον έλαβαν μέρος ορισμένα αρχιτεκτονικά γραφεία, οι προτάσεις τους ωστόσο ουδέποτε αξιολογήθηκαν. Ορισμένες από τις προτάσεις αυτές, μαζί με τις μακέτες τους, δημοσίευσε το περιοδικό «Αντί», συμπεριελήφθησαν δε στην έκδοση «Κάτι το Ωραίον», ένα λεύκωμα – σπουδή στο νεοελληνικό κιτς. Από το λεύκωμα αυτό αντλήθηκε η εικονογράφηση των αρχιτεκτονικών προτάσεων του Τάματος του Εθνους που κοσμούν αυτή τη σελίδα. Στην ίδια έκδοση φιλοξενούνται αποσπάσματα μιας από τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που υποβλήθηκαν. Ενα από αυτά είναι ενδεικτικό της ιδεολογίας του κιτς αποτελέσματος που υποβλήθηκε: «Εάν λοιπόν ο αρχιτέκτων δεν μετανοήση, διά τα άπειρα αμαρτήματα τα οποία διαπράττει εις βάρος του πάλαι ποτέ πρωτογενούς ελληνικού πολιτισμού, πώς θα μπορέση να γίνη μάστορας και πρωτομάστορας;».

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ. Το αίτημα για εκ νέου ανέγερση του Τάματος του Εθνους επανήλθε από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα –μαζί με τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Ανάμεσα στις οργανώσεις που διεκδίκησαν το «ορθόδοξον όραμα» ήταν οργάνωση που επονομάζεται Φωτεινή Γραμμή. Εγινε μάλιστα κατορθωτό να υπάρξουν τρεις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που διεκδικούν το έργο (8/6/2012, 27/5/2013, 7/5/2015). Με αυτές τις αποφάσεις συντάχθηκαν οι βουλευτές.