Nέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο το πρωί της Παρασκευής έθεσε σε συναγερμό το Πεντάγωνο.

Παράκτιο περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσε πυρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, επί 15 λεπτά.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι «χθες το βράδυ οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί σήμερα από τις 07:00 έως τις 09:00 το πρωί.

Μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Αμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την ελληνική Υδρογραφική υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως, αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με την αποστολή της κανονιοφόρου Νικηφόρος στην περιοχή.

Ωστόσο από τις 07:40 έως 07:55 σήμερα το πρωί, περιπολικό σκάφος του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά του Φαρμακονησίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά.

Το τουρκικό περιπολικό, καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθείτο από την κανονιοφόρο Νικηφόρος, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών. Στη συνέχεια, το τουρκικό πολεμικό πλοίο κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο της περιοχής» καταλήγει το ΓΕΕΘΑ.

Για το συμβάν ενημερώνει τους ομολόγους του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, στο Μόναχο, όπου βρίσκεται για την 53η διάσκεψη Ασφαλείας.