Ενταση επικράτησε κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Ελληνικό, όπου στεγάζονται χιλιάδες πρόσφυγες υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ο κ. Μουζάλας διέψευσε ότι υπάρχει απεργία πείνας και κατήγγειλε ότι κάποιοι εμπόδισαν την τροφοδοσία για την πλειονότητα των προσφύγων. Αν και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τα προβλήματα, κατέληξε λέγοντας: «Σε όποιον δεν αρέσει, μπορεί να φύγει» από το Ελληνικό.

Ενταση κατά την επίσκεψη

Νωρίς το πρωί τη Δευτέρας, ο κ. Μουζάλας μετέβη στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου την Κυριακή κάποιοι πρόσφυγες προχώρησαν σε απεργία πείνας.

Αρχικά φάνηκε ότι ήθελε να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, καθώς πήγε στο Ελληνικό χωρίς συνοδεία ή αστυνομική δύναμη, στη συνέχεια όμως ζήτησε να σπάσει το λουκέτο της κατάληψης στον χώρο αφίξεων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους ομάδας προσφύγων.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε, καθώς καμία πλευρά δεν έκανε πίσω και στο σημείο έφθασαν αστυνομικές δυνάμεις.

Οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον κ. Μουζάλα να περάσει μέσα στον χώρο της κατάληψης. Πολλοί από αυτούς είχαν σταθεί μπροστά και πίσω από την σιδερένια πόρτα που παρέμενε κλειστή με λουκέτο, ενώ στο σημείο της έντασης υπήρχαν πολλά παιδιά, μερικά από τα οποία είχαν σκαρφαλώσει πάνω στην πόρτα.

Τελικά μετά από διαβουλεύσεις ομάδας προσφύγων με τον κ. Μουζάλα, συμφωνήθηκε να ανοίξει η πόρτα της κατάληψης, προκειμένου εκεί να γίνει η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και η ενημέρωση που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήθελε να κάνει στους δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει απεργία πείνας»

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό και πως πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια από την ίδια οργάνωση/ πολιτικό κόμμα να δημιουργήσει ψευδή είδηση περί απεργίας πείνας προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, όχι μόνο δεν υπάρχει απεργία πείνας, αλλά οι αποκαλούμενοι απεργοί πείνας εμπόδισαν να μπει το φορτηγό με την τροφοδοσία σε φαγητό για όλους τους υπόλοιπους.

«Δηλώνω ως υπουργός ότι κατανοώ απόλυτα τον πόνο και τη δυσκολία αυτών των ανθρώπων και προσπαθούμε πολύ, με τις δυνάμεις που έχουμε να απαλύνουμε αυτόν τον πόνο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των νόμων του κράτους και χειραγωγημένα σκηνικά» τόνισε.

«Σε όποιον δεν αρέσει να φύγει»

Σχετικά με την ένταση που καταγράφηκε νωρίτερα, σημείωσε ότι προκλήθηκε από μια ομάδα 30 προσφύγων και κάποιους αλληλέγγυους που προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους πρόσφυγες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν με τους εκπροσώπους των προσφύγων, αλλά «σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει» από το Ελληνικό.

Όπως είπε, οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα ζουν από καλά έως μέτρια και άσχημα, αλλά ξεχειμώνιασαν.

Οι συνθήκες που προσφέρει το ελληνικό κράτος επιδέχονται βελτίωσης, παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται, κι έτσι ακόμη, να είναι καλύτερες από ότι ορισμένοι πρόσφυγες είχαν στις πατρίδες και τα σπίτια τους.

«Δεν υπάρχουν πρόσφυγες με τσαντίρια στις πλατείες, δεν υπάρχουν μετανάστες να κοιμούνται στο δρόμο, έχουν φαγητό -μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά υπάρχει-, υπάρχει θέρμανση και νερό, υπάρχουν σχολικά για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πάντως, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ζητούν ζεστό νερό, θέρμανση, συνθήκες υγιεινής και γενικότερα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες του ΚΕΕΡΦΑ, μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως πάνες και βρεφικό γάλα, το φαγητό είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια, ενώ οι πρόσφυγες στερούνται πρόσβασης και στα νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές.