Κόντρα για τις οδηγίες του ΙΕΠ

Αντίδραση των φιλόλογων για υποβάθμιση της Αντιγόνης του Σοφοκλή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2017 10:21 |
Αντίδραση των φιλόλογων για υποβάθμιση της Αντιγόνης του Σοφοκλή

Την έντονη αντίδραση των φιλόλογων έχει προκαλέσει νέα πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα Αρχαία Ελληνικά στη Β' Λυκείου. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, επιχειρείται η κατάργηση της διδασκαλίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή.

«Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα» τονίζει σε ανακοίνωσή της Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, η Ένωση διατυπώνει την ανησυχία της σχετικά με την επιχειρούμενη σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας της Β' Λυκείου.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΦ κάνει λόγο για «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή,  που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη», και σημειώνει:

«Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή  είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην  αντίσταση απέναντι  στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη -ως υπέρτατης αξίας- της αγάπης.»

Το ΔΣ της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων σε κοινό αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας.

19
Λείπει ο γάτος (ένα νέο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), χορεύουν τα ποντίκια (τα ναζιστάκια με το ψευτοκουλτουριαρέικο προσωπείο)
04/02/2017 18:01
Η Χούντα του Παπαδόπουλα δεν τόλμησε να πειράξει τα ιερά και τα όσια και απεναντίας προτίμησε να τα καπηλευτεί διατί πολύ απλά στην άλλη όχθη υπήρχε το δέος που ονομαζότανε Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών με αποτέλεσμα οι εδώ δωσίλογοι να πρέπει να το παίζουν "πατριώτες" και "νοικοκυραίοι" για να καλύπτεται η εκδούλευσή τους προς το Αμέρικλα.
Σήμερις, 26 χρόνια μετά την κατάρρευση του πιο επίφοβου και πανίσχυρου στρατιωτικά κράτους που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη (μοναχό του υπερτερούσε έναντι ΟΛΩΝ των μελών του ΝΑΤΟ και παράλληλα έπρεπε να τροφοδοτεί με πολεμικό υλικό τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας! και Θεός να τυγχάνεις πώς να μην καταρρεύσεις;) η κάθε ακροδεξιά κ__φάλα τύπου Γαβρόγλου δεν χρειάζεται να εφραμόζει τη συνταγή του Παπαδόπουλα αλλά υιοθετεί κατευθείαν τη μέθοδο Αρτέμης Μάτσας-Δήμος Σταρένιος. Γή και ύδωρ στη Βέρμαχτ. Στη κάθε Βέρμαχτ, είτε του Πιουριφόι είτε του SSόιμπλε.
Στο μνημονιακό Γιουσουρούμ που έχουν στήσει οι Γεωργίες Παπανδρέου, Αντωνίες Σαμαρούδες, Αλεξίες Τσίπρες και πολλές άλλες νεοναζιστικές υπάρξεις, το κάθε χιτλερικό έμεσμα "Γαβρόγλου" (η "μαρξιστική" μουστάκα το μάρανε το κάθαρμα!) ξεπουλάει όσο-όσο την Αντιγόνη όχι δια τριάντα αργύρια αλλά δια το μάθημα των δικαιωμάτων του σφιγκτήρος και της έμφυλης αλλαξο__λιάς. Καθότι σάματις πώς αλλέως θα εκπαιδεύσεις τους ιθαγενείς στο νέο τους σεξοτουριστικό ρόλο να γενούν η Ινδονησία και οι νήσοι Πουκέ της Ευρώπεως;;;

Ανελέητο ________ και πτύσιμο εις τη μάπα κάθε γλοιωδεστάτης ψευτο"αριστερής" χιτλερούς και λίγο είναι.
Κύριε Ελεγκτά των σχολίων; Διαφωνείς;;;
Κατερίνα από Παρίσι
04/02/2017 19:59
Ναι είναι όλοι αυτοί που αναφέρεις φασίστες τραβεστί, δηλαδή μασκαρεμένοι δημοκράτες όπως γίνεται στις Απόκρηες, στο Καρναβάλι, με ρούχα μασκαράτας που παρέχει δωρεάν η γκαρνταρόμπα της θεσμικής αλλά όχι ουσιαστικής δημοκρατίας. Είναι τραβεστί και κάνουν πεζοδρόμιο στην Ελλάδα για να κερδίσουν ψήφους ενώ στο εξωτερικό γίνεται η σχετική πράξη που μπορεί να παραλληλιστεί με σοδομισμό. Και χειρότεροι από όλους είναι η αντιλαϊκή αριστερά που έχει επιδείξει φοβερή ναισθησία ανικανότητα και αμορφωσιά, τύφλά νάχουν οι νεοχωριάτες της Νέας Δημοκρατίας.
Νομίζω;;;
05/02/2017 13:14
Κακώς μού επιτίθεσαι Κατερινάκι από Παρισίους διότι ύστερις από τας τόσας και τόσας χυλόπιτας που εισέπραξα από την Helene ήρχιξα να τυγχάνω "τσιμπημένος" μαζί σου. Με μπανίζω να μένω μπουκάλα εις το τέλος.
Κατερίνα από Παρίσι
05/02/2017 18:18
Δεν σου έκανα επίθεση εγώ. Μήπως έχεις παραισθήσεις; Πως είσαι τσιμπημένος μαζί μου δεν είναι έκδηλες οι αγεφύρωτες ταξικές διαφορές μεταξύ μας; Αν ξέρεις από σινεμά, μου θυμίζεις μιά ταινία του 1968 με τον Γιάννη Βόγλη που λέγεται Κορίτσια στον Ήλιο. Και αν ξέρεις από όπερα, μου θυμίζεις μιά όπερα του Ντονιτσέτι του 1832 που λέγεται L'elisir d'amore (το Ελιξήριο του Έρωτα). Η δεύτερη είχε καλό τέλος αλλά χρειάζεσαι το φίλτρο ή μάλλον να νομίσεις ότι υπάρχει φίλτρο.
Νομίζω;;;
06/02/2017 17:03
Έρως ανίκατε μάχαν, Κατερινάκι.

Ή -αν θες- κι όπως το έθετε η Αθηναϊκή Κομπανία προ 30ετίας:
"...πολιτικώς αντίθετοι, μα η αγάπη αγάπη
μην μπλέκεις τα πολιτικά με της φυλής τα πάθη...".
Κατερίνα από Παρίσι
07/02/2017 17:26
Σε περικαλώ, μη μού ξαναγράψεις. Τα διαβάζει ο αρραβωνιαστικός μου και τυγχάνει πολύ άγριος.
Κατερίνα από Παρίσι
10/02/2017 00:22
Δεν το έγραψα εγώ αυτό το σχόλιο. Ψευδοπρωπία. Δεν έχω αρραβωνιαστικό. Στον κύκλο μας δεν έχουμε άγριους αρραβωνιαστικούς. Αν παριστάνεις την Κατερίνα από το Παρίσι γράψε το σχόλιο σε καλά γαλλικά.
Ψυχάρης
04/02/2017 19:56
Πολύ θα μας λείψεις Ζαφείρη, τώρα που βάνουμε λουκέτο.
ο Ελεγκτής των σχολίων
04/02/2017 18:32
Και λίγα λές, ρε Ζαφείρη!
Helene
03/02/2017 01:00
Αγαπητοι μου , Μετανεωτερικες και …ΝΕΟΤΑΞΙΚΕΣ τακτικες του … ΕΘΝΟ - ΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΟΥ Συρφετου , των ... χρησιμων ηλιθιων ή αργυρωνητων ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ του … “ Διεθνισμου “ του ΣΥΡΙΖΑ !!!

Αγαπητοι μου , η “ Α ν τ ι γ o ν η “ ειναι … Ασκηση Πολιτισμου !!!
Ειναι μαθημα ανθρωπινης … αριστειας !!!
Δειχνει τις δυνατοτητες του ανθρωπου !!!
Προτεινει … Α Ξ Ι Ε Σ , που υπερβαινουν τις Ιστορικες και Κοινωνικες συνθηκες !
Και … Πρεπει να διδασκεται στο … π ρ ω τ ο τ υ π ο ! ΝΑΙ , και παλι ΝΑΙ … στο πρωτοτυπο !!!

Η Αρχαια ΕΛΛΗΝΙΚΗ Γλωσσα , στην οποια δημιουργηθηκε , αποδεικνυει οτι η δημιουργια ειναι … και αυτη … Αγωνας Αριστειας !!!
Η δε , εκμαθηση της απο τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ μας , ειναι ασκηση … πειθαρχιας και … αιωνιων αξιων !!!
Η ... α π ο ψ ι λ ω σ η της Εκπαιδευσης απο τα κλασικα γραμματα , που προωθει ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι στην πραγματικοτητα καταργηση της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ μας , καθως καταργηση και της εννοιας της Αριστειας.

Ο στοχος της … Ι σ ο π ε δ ω σ η ς , επιτυγχανεται σταθερα : η αποθεωση της ευκολιας και της μετριοτητας αναπαραγει τη Δημοκρατικη … Λ Ε Ι Ψ Α Ν Δ Ρ Ι Α , που γεννησε τους σημερινους Κυβερνωντες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ !!!

Αγαπητοι μου , πολυ απλα , ΔΕΝ θα εχουν να … φ ο β η θ ο υ ν _ τ ι π ο τ α !!! , απο τις … αμορφωτες γενιες που εκπαιδευουν ……
Loan Greek
04/02/2017 06:13
>>>>Ο στοχος της … Ι σ ο π ε δ ω σ η ς , επιτυγχανεται σταθερα : η αποθεωση της ευκολιας και της μετριοτητας αναπαραγει τη Δημοκρατικη … Λ Ε Ι Ψ Α Ν Δ Ρ Ι Α , που γεννησε τους σημερινους Κυβερνωντες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ>>>>>. Η ισοπέδωση, η ευκολία, η μετριοκρατία της αριστεράς αναπαράγει την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΨΑΝΔΡΙΑ! Μιά τόσο όμορφη και περιεκτική φράση! Δεν μπορεί να είναι δική σου. Από που την πήρες; Πάντως ευχαριστούμε πολύ που μας την χάρισες.
Κατερίνα από Παρίσι
03/02/2017 03:10
Η Αντιγόνη ήταν αναρχική. Που ακούστηκε να μην υπακούει στους νόμους του Κράτους και να βγάζει γλώσσα στον αρχηγό του Κράτους. Τι θα γίνει αν οι εύπλαστες ψυχές των μαθητών ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αντιγόνης, δεν υπακούσουν στον Τσίπρα και στους νόμους του, και αρχίσουν το δεν πληρώνω και δεν πληρώνω τους φόρους σας και τα χαράτσια και τα τέτοια. Πάει περίπατο ο κρατισμός. Αλλά και οι προτεστάντες άσκησαν πιέσεις να βγεί η Αντιγόνη μιά και κατά αυτούς πρέπει να υπακούμε στους νόμους και τους ηγέτες γιατί για να υπάρχουν αυτοί εκεί ο Κϋριος το θέλησε, άρα η ανυπακοή στην κυβέρνηση είναι ανυπακοή στον Κύριο γιατί ο Κύριος θέλησε να είναι στην εξουσία μιά κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση ο Τσίπρας.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ
03/02/2017 00:20
..ωραία που λύθηκαν, τα δύσκολα και επίπονα για όλο το Ελλ. λαό και τώρα ασχολούμαστε με την κουλτούρα...βρε τι καλά που περνάμε.. και στη Βενεζουέλα η εθνική ομάδα χοκει επι πάγου έχει πρόβλημα με τον προμηθευτή των επιγονατίδων.. ΕΛΕΟΣ ΡΕ..ΦΤΑΝΕΙ ΡΕ...
Ισιδωρος
02/02/2017 16:56
Να γινουν και επισκεψεις σε χωρους οπως λεωφ. Συγγρου η σε στουντιο για ναδουν απο κοντα τραβεστι και γκει για μπορει αργοτερα καποιο παιδι να ασχοληθει και εππαγελματικα. Επίσης προτυπα της νεολαίας μας να γίνουν όλοι οι ομοφυλόφυλοι των πρωινάδικων και τηλεοπτικων σειρών και γιατί όχι πλέον το να είσαι φυσιολογικός να αποτελεί ανωμαλία.Τι αναγκη εχει η νεολαια μας απο Θουκιδίδη, Ηρόδοτο, Σοφοκλή, Ομηρο. Εξαλου χώρες οπως η Γαλλία , Γερμανία, Σουηδία και προσφατα η Ρωσία έχουν υποχρεωτική την διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών. Η Ελλάδα σαν ανεπτυγμένη χώρα μειώνει ωρες ή και καταργεί μαθήματα. Η τρέλα της χώρας καλά κρατεί με υπουργους και σύμβουλους τέτοιου επιπέδου.
GAHAT
02/02/2017 15:14
ΟΣΟ ΠΙΟ ΒΛΑΚΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙΤΑΙ
03/02/2017 09:08
Η μονη λυση να ξυπνησει ο λαος ειναι να ξανανοιξουν ξανα οι εκκλησιες του δημου απο χρησιμος ηλιθιος δηλαδη να γινει ενεργος πολιτης και δημοκρατης
Mboosh
02/02/2017 11:57
Και διδάσκεται τόσο καλά, όπως και τα υπόλοιπα κείμενα στα Αρχαία Ελληνικά, που η πλειοψηφία των μαθητών έχει πέσει με τα μούτρα στα λυσάρια και όταν αποφοιτούν δεν έχουν παρά μια ιδέα από Αρχαία Ελληνικά.
Τηλέμαχος
02/02/2017 16:57
Γι' αυτό προτείνω την κατάργηση! Κι επειδή όλοι οι μαθητές απεχθάνονται το γάλα στην εφηβεία, προτείνω να σφάξουμε τις αγελάδες...
Άρης
02/02/2017 14:07
Οι μαθητές ειδικά μεγαλύτερων τάξεων μπορΟύν, αν θέλουν, να μάθουν. Βεβαίως η διδασκαλία σε δημόσια (και πολλά ιδιωτικά σχολεία) είναι συχνά ανεπαρκής, αλλά ο μαθητής που ενδιαφέρεται θα μάθει. Ο μαθητής που από το περιβάλλον του έμαθε να λουφάρει, θα λουφάρει. Κάποτε βέβαια αυτούς τους έκοβαν, μετά άλλαξε το σύστημα και η λούφα, η αντιγραφή και η μετριότητα έγιναν πρότυπα. Όλοι μέτριοι μην τυχόν και θίξουμε τους κακούς μαθητές.