Την έναρξη ισχύος του αυτόματου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στο σύνολο των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Ήδη, εξακολουθούν να κλείνουν σταθμοί του μετρό για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, ενώ νωρίς το πρωί εντοπίστηκαν και κρούσματα κλοπών μηχανημάτων.

Πάντως, οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους το χάρτινο εισιτήριο, καθώς σε όλο το μήκος του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ο ΟΑΣΑ έχει θέσει σε λειτουργία μόλις τέσσερα εκδοτικά μηχανήματα (από τα 173 που περιλαμβάνει όλο το σύστημα)!

Σημειώνεται, ότι τα νέα μηχανήματα υφίστανται επιθέσεις από ομάδες νεαρών. Νωρίς το πρωί ομάδα περίπου 40 ατόμων, που φέρεται να βγήκε από την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, μπήκε σε τέσσερα λεωφορεία τα οποία βρίσκονταν ακινητοποιημένα στην αφετηρία της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και ανάγκασαν τους οδηγούς να βγουν έξω από τα οχήματα.

Οι άγνωστοι μέσα σε διάστημα 20 λεπτών (από τις 12:10 το μεσημέρι μέχρι τις 12:30 περίπου) κατάφεραν να αφαιρέσουν 21 ακυρωτικά μηχανήματα. Συγκεκριμένα από τα δύο κανονικά λεωφορεία της γραμμής 220 (Ανω Ιλίσια – Ακαδημία) «ξήλωσαν» έξι ακυρωτικά μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τρία του χάρτινου.

Από τα άλλα δύο αρθρωτά λεωφορεία, της γραμμής 608 (Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκρ. Ζωγράφου) αφαιρέθηκαν οκτώ καινούρια ακυρωτικά (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) και τέσσερα του υφιστάμενου συστήματος (χάρτινου εισιτηρίου).

Πάντως, το απόγευμα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξοπλίσει το σύνολο των μέσων με τα απαραίτητα μηχανήματα. Εξυπνο εισιτήριο δέχονται από χθες λεωφορεία, τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

Όμως, η προμήθεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μπορεί να γίνεται μόνο από τέσσερα εγκατεστημένα αυτόματα μηχανήματα στους σταθμούς του ηλεκτρικού «Κηφισιά», «Μαρούσι», «Καλλιθέα» και στο τραμ του «Συντάγματος».

Επίσης, παρέχεται δυνατότητα αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα εκδοτήρια των λεωφορειακών γραμμών express στο Σύνταγμα και το Αεροδρόμιο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα σημεία πώλησης εισιτηρίων ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι αυτά θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά.

Την ίδια στιγμή, οι σταθμοί του μετρό συνεχίζουν να κλείνουν για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Συγκεκριμένα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Αγ. Ιωάννης» της γραμμής 2 του μετρό και ο σταθμός «Αγ. Μαρίνα» της γραμμής 3. Στη διάρκεια του διημέρου οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.