Ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» της «Αποστολής», μαζί με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μπαλάφα.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Με τους ανήλικους πρόσφυγες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ο Αρχιεπίσκοπος με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό και να γνωρίσουν από κοντά, τα προγράμματα που υλοποιεί η «Αποστολή» στο πλαίσιο προστασίας και αρωγής για τους πρόσφυγες και γευματίσουν μαζί τους.

Η «Αποστολή» σε συνεργασία και με τους Αγγλικανούς, USPG και Christian Aid καθημερινά προσφέρει στους ασυνόδευτους ανήλικους:

·Διαμονή, διατροφή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης

·Κοινωνική Συμβουλευτική

·Ψυχολογική Υποστήριξη

·Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

·Διευκόλυνση της προσαρμογής και ένταξης στην τοπική κοινωνική και

πολιτισμική πραγματικότητα

Παράλληλα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι απασχολούνται σε μια ευρεία γκάμα αθλητικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, οι οποίες διασφαλίζονται μέσω των συνεργασιών της «Αποστολής» και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Από την πρώτη μέρα της προσφυγικής κρίσης η «Αποστολή» με την στήριξη του IOCC, της Καθολικής Εκκλησίας, των Εκκλησιών της Φιλανδίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και του ACT Alliance δραστηριοποιήθηκε στα νησιά Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα στις περιοχές: Ελληνικό, Πειραιάς, Ελαιώνας, Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς, Μαλακάσα, Άγιος Ανδρέας, Κόρινθος, Ριτσώνα, Θερμοπύλες, Βόλος , Σίνδος, υλοποιώντας προγράμματα: σίτισης, ένδυσης και υπόδησης, δημιουργώντας υποδομές Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Γενικής Υγιεινής (Δημιουργία, Επισκευή, Συντήρηση), παρέχοντας μη-τυπική εκπαίδευση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε προσφυγόπουλα καθώς και μαθήματα Ελληνικών σε ενήλικους πρόσφυγες, μετανάστες και αλλοδαπούς

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του υπογράμμισε: «Σήμερα εδώ είμαστε προσκεκλημένοι από τα παιδιά. Το έχουμε ξαναπεί ότι ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα. Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις και δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Είμαστε δίπλα του, κοντά του και του συμπαραστεκόμαστε. Έχουν περάσει από εδώ περισσότερα από 420 παιδιά. Είναι το σπίτι μας, ανοικτό για όλους και τονίζουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να μάθουν πράγματα χρήσιμα. Ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτή η εποχή για τις χώρες μας, ώστε όλοι να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους με εμπειρίες και αγάπη για τον συνάνθρωπο».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας τόνισε από την πλευρά του: «Εδώ πέρα σήμερα συναντάμε την αρχαία μας κληρονομιά μαζί με την ορθοδοξία. Συναντάμε δηλαδή τον ξένο και την αγάπη. Η Εκκλησία μέσα από αυτές τις δομές, δίνει στα παιδιά της, την παιδική τους ηλικία και αφού την αποκτήσουν μπορούνε να προγραμματίσουν και το μέλλον τους. Τούτο εδώ είναι ένα χριστιανικό ίδρυμα έχει Εκκλησία και έχει και τόπο άλλης λατρείας για αυτά τα παιδιά. Αυτή τη μεγαλοκαρδία νομίζω ότι η ορθοδοξία μπορεί να τη δείξει περισσότερο από άλλα δόγματα. Μακαριώτατε συνεργαζόμαστε και όσο συνεργαζόμαστε και εμείς μαθαίνουμε από εσάς και εσείς μαθαίνετε από εμάς και φοβάμαι ότι αυτό που μαθαίνεται από εμάς είναι ότι όσο συνεργαζόμαστε θέλουμε και άλλα, θα σας τα ζητάμε και μέσα στη μεγαλοκαρδία σας, θα μας τα δίνετε».

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μπαλάφας σημείωσε: «Δεν ξέρω, όταν μεγαλώνοντας γίνεσαι πιο ευσυγκίνητος, εγώ είμαι συγκινημένος και ευχαριστούμε την Εκκλησία και τον Μακαριώτατο για αυτό το θεάρεστο έργο που γίνεται. Ακολουθώντας και πιστοί – είμαι απόλυτα βέβαιος, το καταλαβαίνω, το νιώθω – τις επιταγές της χριστιανικής πίστης η Εκκλησία, έχει δώσει πάρα πολλά ισχυρά δείγματα εξ΄ορισμού από τα πράγματα τη περίοδο αυτή.

Στις προσπάθειες του Οργανισμού από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας: «Η «Αποστολή» δίδει μαρτυρία της αγάπης του Θεού, αλλά και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας του Ελληνικού Λαού προς όλους τους ανθρώπους ασχέτως θρησκείας, καταγωγής, γλώσσας. Η φιλοσοφία της «Αποστολής» τροφοδοτείται από την πανανθρώπινη διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρωπίνου όντος ως δημιουργήματος του Θεού. Σκοπός της «Αποστολής» είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προώθηση της συνύπαρξης, η διευκόλυνση της ένταξης.

Η δημιουργία του ξενώνα «Εστία», πρόσθεσε ο κ. Δήμτσας,, πολύ νωρίτερα από τις σημερινές διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος, στοχεύει να αγκαλιάσει τα παιδιά να τα βοηθήσει στην κοινωνική τους ένταξη, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στη γνωριμία με τον πολιτισμό και τη χώρα μας για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, να εξελιχθούν και να προοδεύσουν. Ορόσημο αυτής της προσπάθειας είναι ο διαπολιτισμικός διάλογος και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε, κατέληξε, με τη παρότρυνση και ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτά τα παιδιά, σε συνεργασία με το Κράτος, με αξιόπιστους φορείς δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα τους παρέχει τα εχέγγυα για να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον».