Ενας 58χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός, συνελήφθη ως βασικό μέλος συμμορίας διεθνικού χαρακτήρα η οποία μέσω της σύστασης εξωχώριων (offshore) εταιρειών και με το πρόσχημα της αποκόμισης υψηλών αποδόσεων εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες-επενδυτές.

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται για να συλληφθούν ένας υπήκοος Ελβετίαςκαι δύο Ελληνες ως μέλη της συμμορίας.

Ο 58χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός στην επίμαχη εταιρική «επενδυτική» δομή, φέρεται ότι ήταν εκτός από ιδρυτικό μέλος και στέλεχος καθώς και αντιπρόσωπος της στην Ελλάδα. Ο υπήκοος Ελβετίας ήταν πρόεδρος και ιδρυτής και οι δύο άλλοι Ελληνες ήσαν μέλη

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης ενώ όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία τα κέρδη υπερβαίνουν τα -562.000- δολάρια ΗΠΑ και τις -100.000- ευρώ.

Κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη, βιβλιάρια καταθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κινητά τηλέφωνα.

Ο 58χρονος συνελήφθη κατηγορούμενος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη από κοινού και κατά συρροή και καταδολίευση δανειστών.

Κατά την πολύμηνη έρευνα διαπιστώθηκε ότι τον Μάρτιο του 2013, τα μέλη της οργάνωσης διέκοψαν τη λειτουργία της ως άνω εταιρικής δομής, λόγω της αποκάλυψης της παράνομης δράσης της και συνέστησαν νέα εξωχώρια ( offshore ) εταιρεία με έδρα στις Η.Π.Α. και μισθωμένα γραφεία στην Αθήνα (ίδια με της πρώτης εταιρείας).

Επιπλέον για την προώθηση της νέας εταιρίας, προέβησαν στη δημιουργία ιστοσελίδας όπου μεταξύ άλλων διαφήμιζαν ότι η εταιρεία έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο και οι επενδύσεις είναι χωρίς ρίσκο.

Τα μέλη της συμμορίας στηριζόμενα στην ύπαρξη των ανωτέρω εταιρικών δομών, προσέγγιζαν υποψήφιους επενδυτές και προκειμένου να τους πείσουν να «επενδύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά:

– Παρουσιαζόταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις.

– Προωθούσαν, διαφήμιζαν τις εταιρικές δομές ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια

-Υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις.

-Διαβεβαίωναν τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις.

– Εξέδιδαν τίτλους (πιστοποιητικά) μετοχών, τις οποίες μοίραζαν στους επενδυτές, ως επιβεβαιωτικές των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντας τους με τον τρόπο αυτό, αφενός ότι τα χρήματα τους υπάρχουν, αφετέρου ότι είναι ασφαλή.