Τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία συναντά ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά τουλάχιστον 2.000 προσφύγων σε άλλες δομές στην ενδοχώρα.

Την Τετάρτη, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τα κέντρα προσφύγων της Μόριας και του Καρά Τεπέ, από όπου υπογράμμισε ότι η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη.

Τόνισε ότι αποτελέσματα θα υπάρξουν μόνο με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των κατοίκων των νησιών, προς τους οποίους εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις άμεσες συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί χώρος για να στήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τις ειδικές σκηνές για τους πρόσφυγες ώστε να προστατευθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί μόνο μια προσωρινή λύση.

Όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό σας για την αποσυμφόρηση των νησιών» και σημείωσε ότι ευάλωτες ομάδες προσφύγων θα προωθηθούν στην ενδοχώρα, ενώ εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.