Η «Αριάδνη» έφυγε και ο «Βίκτωρ» – το νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα – ήλθε, «φέρνοντας» βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες.

Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές του Έβρου.

Με χαλάζι στρώθηκε η εθνική Πατρών – Πύργου , ενώ έντονη χαλαζόπτωση έπληξε τη Ζάκυνθο.

Δυτική Ελλάδα

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τα ξημερώματα τη Δυτική Ελλάδα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και βροχοπτώσεις στα πεδινά, έχει προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης σήμερα το πρωί στην περιοχή της Γαστούνης, στην Ηλεία, έκλεισε για περίπου μιάμιση ώρα η εθνική οδός Πατρών-Πύργου, ενώ η κίνηση γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.

Εν τω μεταξύ, στην Αχαΐα, λόγω των χιονοπτώσεων, έχει κλείσει η διαδημοτική οδός από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιαλείας προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Επίσης, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, Πούντας-Καλαβρύτων, Καλαβρύτων-Πατρών από Καταρράκτη μέχρι Κομπηγάδι, Αγίου Βασιλείου-Πιτίτσας, Αιγείρας-Αμπελοκήπων, από το 3ο χιλιόμετρο και άνω, Αιγείρας-Περιθωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο και άνω, Ακράτας-Ζαρούχλας, από το 8ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Καλλιθέας-Προυσού, από το 12ο έως το 18ο χιλιόμετρο, Περδικάκι-Αυλάκι, Νέα Χαλκιόπουλο-Τρίκλινο-Γέφυρα Κάτερνας, από το 5ο έως 15ο χιλιόμετρο, Καλλιθέας-Προυσού, από το 12ο έως το 18ο χιλιόμετρο. Επίσης, στην ορεινή Ναυπακτία η κίνηση γίνεται με αλυσίδες από τον Παλαιόπυργο και άνω, από την Πόκιστα και άνω, από τη Λημνίστα και άνω, καθώς και στους οικισμούς Γρηγόρι, Ελατόβρυση, Καλλονή και Κυδωνιά.

Πάντως, τόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς για να απομακρύνουν το χιόνι και τον πάγο.

Στη Λάρισα

Νέες χιονοπτώσεις σημειώνονται σήμερα στον νομό της Λάρισας, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στα ορεινά. Ειδικότερα, χιονίζει έντονα σε περιοχές των δήμων Φαρσάλων, Αγιάς και της Ελασσόνας, ενώ στη πόλη της Λάρισας η βροχή εναλλάσσεται με χιονόνερο.

Στον δήμο της Λάρισας δεν λειτούργησαν πέντε νηπιαγωγεία λόγω ζημιών στη θέρμανση, οι οποίες δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν, αλλά και το δημοτικό σχολείο της κοινότητας Κοιλάδας, λόγω της χιονόπτωσης που πλήττει την περιοχή.

Επίσης, κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Αγιάς και Φαρσάλων, καθώς επίσης το γυμνάσιο και το λύκειο Γόννων, το δημοτικό σχολείο Αμπελακίων και το γυμνάσιο Μακρυχωρίου του δήμου Τεμπών.

Στον Εβρο

Ορμητικά επέστρεψε ο χιονιάς στον Έβρο από το πρωί, μετά από μία μικρή ανάπαυλα το Σαββατοκύριακο, που έδωσε τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να αποκαταστήσουν σχεδόν πλήρως τα προβλήματα, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία είχε προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που έπληττε το νομό επί αρκετά 24ωρα.

Ειδικότερα, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα στο βόρειο τμήμα του Έβρου καθώς και στη δημοτική Ενότητα Φερών στο νότιο τμήμα, που σε συνδυασμό με τον παγετό που έκανε την επανεμφάνισή του, δημιουργούν εκ νέου θέμα όσον αφορά την ασφάλεια αλλά σε ορισμένα σημεία (οικισμοί στον ορεινό όγκο) και τη δυνατότητα μετακίνησης των οχημάτων.

Λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, κλειστά παραμένουν σήμερα, με απόφαση των δημάρχων, τα σχολεία του δήμου Σουφλίου -στον ορεινό όγκο του οποίου το χιόνι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό, έφτασε στους 20 πόντους σε διάστημα μόλις δύο ωρών- της δημοτικής ενότητας Φερών καθώς και των Μεταξάδων του δήμου Διδυμοτείχου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης είπε πως, λόγω της έντασης των χιονοπτώσεων, των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία του Διδυμοτείχου λειτουργούν κανονικά, αποφασίστηκε η επιστροφή με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ των μαθητών του δήμου που διαμένουν στα χωριά της περιφέρειας.

Σημειώνεται πως, λόγω της επανάκαμψης του χιονιά, δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καιρικές προγνώσεις, βάσει των οποίων προβλέπεται σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων, κανονικά εκτιμάται πως θα γίνει η μεσημβρινή πτήση.

Σε επιφυλακή ο Σιδηρόδρομος

Μέτρα ενόψει της νέας κακοκαιρίας, προκειμένου να μην υπάρξει ένα νέο «μπλακ άουτ» στον σιδηρόδρομο με απανωτές βλάβες στις μηχανές και εγκλωβισμένους επιβάτες, αποφασίστηκε να ληφθούν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, με τις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να επανδρωθούν οι ορεινοί σταθμοί στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν σε εφεδρεία και μηχανές εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που θα μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι σταθμοί Οινόη, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλο και Πλατύ θα εξοπλιστούν με μηχανές εφεδρείας και προσωπικό κάθ´ ολη τη διάρκεια των φαινομένων. Οι Μπράλος και Αγγείες θα είναι ανοιχτοί και επανδρωμένοι όλο το 24ωρο, ενώ στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου δεν θα γίνεται αντικατάσταση της θερμικής μηχανής με ηλεκτρική.

Τέλος, οι μηχανοστασιάρχες ελέγχου κυκλοφορίας θα βρίσκονται επί των αμαξοστοιχιών στα σημεία που παρατηρούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, έχει διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ για όσα συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος κακοκαιρίας, στο σιδηροδρομικό δίκτυο.