Εξω από το νυχτερινό κέντρο μια παρέα 15χρονων κάθεται στα πεζούλια σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Κάτωχροι, κρατώντας τα κεφάλια τους και με έντονη τάση για εμετό προσπαθούσαν να συνέλθουν. Για μερικούς από αυτούς ο φρέσκος αέρας δεν βοήθησε και χρειάστηκε μέχρι και η διακομιδή τους σε νοσοκομείο, σε κωματώδη μάλιστα κατάσταση. Αυτές ήταν μερικές εικόνες από όσα διαδραματίστηκαν λίγους μήνες πριν σε κλαμπ των βορείων προαστίων, με πρωταγωνιστές μαθητές που είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Κι αν αυτό το περιστατικό θεωρήθηκε από τους περισσότερους μεμονωμένο, οι ειδικοί εξηγούν πως μόνο εξαίρεση δεν είναι του κανόνα, αφού τα Ελληνόπουλα είναι επιρρεπή σε κακές συνήθειες και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και παράνομων ουσιών, το κάπνισμα αλλά και η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου.

Οι έφηβοι στη χώρα μας αποδεικνύονται γερά ποτήρια, καθώς σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα Ελληνόπουλα αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά κατανάλωση οινοπνευματωδών. Σύμφωνα με την ESPAD, την πανευρωπαϊκή έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση οινοπνευματωδών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, η οποία διενεργήθηκε το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, με τους εφήβους να αρχίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία –κάτω των 13 ετών. Μάλιστα, βάσει των αποτελεσμάτων φαίνεται πως τα Ελληνόπουλα δεν βάζουν εύκολα φρένο στο αλκοόλ, γεγονός που τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τους ευρωπαίους εφήβους που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοολούχων ποτών. Είναι ενδεικτικό πως στην ερώτηση πόσο εύκολο είναι να βρουν αλκοόλ, το 91% των ελλήνων μαθητών απάντησε «πολύ εύκολο».

«Aπό την εμπειρία μας στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας αλλά και βασιζόμενοι σε στοιχεία ερευνών στην Ελλάδα προκύπτει ότι τα Ελληνόπουλα αρχίζουν να πίνουν αλκοόλ γύρω στην ηλικία των 12 ετών. Γενικά, η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη αλλά και ειδικά στην Ελλάδα» λέει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού, Αρτεμις Τσίτσικα.

Το κάπνισμα. Εύκολη είναι η πρόσβαση για τους έλληνες εφήβους και στα τσιγάρα, σε ποσοστό μάλιστα υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (65% έναντι 61%). Το ενθαρρυντικό πάντως είναι πως παρότι τα Ελληνόπουλα έρχονται σε επαφή με το κάπνισμα, μόνο θεριακλήδες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς το ποσοστό όσων καπνίζουν συστηματικά ή από πολύ μικρή ηλικία –κάτω των 13 ετών –διαμορφώνεται κοντά στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό, που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι έφηβοι δεν πέφτουν στην παγίδα του καπνίσματος! Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν τέσσερις στους 10 εφήβους ηλικίας 16 ετών έχουν καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή τους, ενώ 11,1% δηλώνουν πως είναι καθημερινοί καπνιστές.

Τα ναρκωτικά. Παρότι οι 15άρηδες γυρίζουν την πλάτη τους στη χρήση ναρκωτικών ουσιών –η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και πρόσβασης σε αυτές -, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη χρήση εισπνεόμενων ουσιών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση με ποσοστό 13% στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών (διαλύτες, βερνίκια, κόλλες κ.ά.).