Κακοποιημένο παιδί το 2006 η μάνα που κακοποίησε το γιο της το 2017

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2017 19:26 |
Κακοποιημένο παιδί το 2006 η μάνα που κακοποίησε το γιο της το 2017

Πριν από περίπου μία δεκαετία, μία ανώνυμη καταγγελία έφτασε στα γραφεία του «Χαμόγελο του Παιδιού»: Αφορούσε ένα 11χρονο κορίτσι από περιοχή της Λακωνίας, το οποίο είχε πέσει θύμα κακοποίησης και παραμέλησης από τον ίδιο της τον πατέρα. Παρόλο που οι αρμόδιες αρχές είχαν τότε ενημερωθεί, δεν αποφασίστηκε η απομάκρυνση του κοριτσιού από το «τοξικό» οικογενειακό περιβάλλον.

Τις πρώτες μέρες του 2017 ένα ακόμη περιστατικό παιδικής κακοποίησης έρχεται στο φως της δημοσιότητας: Ένα τρίχρονο αγόρι από τον Βλαχιώτη Λακωνίας νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιμάτωμα στον εγκέφαλο, μετά από σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι που δέχθηκε από την ίδια του τη μητέρα, μία 23χρονη Ελληνίδα.

Πώς συνδέονται οι δύο ιστορίες; Η 23χρονη μητέρα - θύτης είναι το 11χρονο κορίτσι - θύμα, για το οποίο πριν από 10 χρόνια είχε υπάρξει καταγγελία.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε η τραγική ιστορία με την βάναυση κακοποίηση του 3χρονου αγοριού από την ίδια του τη μητέρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κινητοποιήθηκε άμεσα και κοινωνική λειτουργός του οργανισμού βρέθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού» όπου δηλώθηκε η διαθεσιμότητα του οργανισμού τόσο με τις υπηρεσίες του όσο και με το εξειδικευμένο προσωπικό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 ο Οργανισμός είχε λάβει ανώνυμη καταγγελία από ευαισθητοποιημένο πολίτη στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» για την κακοποίηση και παραμέληση μιας 11χρονης από τον ίδιο της τον πατέρα σε περιοχή της Λακωνίας. Άμεσα είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες και οι αρμόδιες αρχές της περιοχής όπως γίνεται για κάθε καταγγελία που λαμβάνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Δυστυχώς το παιδί δεν απομακρύνθηκε από το ακατάλληλο περιβάλλον που ζούσε.

Η 11χρονη θύμα κακοποίησης είναι σήμερα η 23χρονη μητέρα θύτης που βασάνισε το 3χρονο παιδί της! Θα υπήρχε άραγε η ίδια κατάληξη αν τότε οι αρμόδιες αρχές, οι κρατικοί φορείς, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η πρόνοια καθώς και η κοινωνία είχαν αγκαλιάσει εκείνο το κακοποιημένο παιδί; Θα υπήρχε άραγε η ίδια κατάληξη αν τότε η 11χρονη απομακρυνόταν από την οικογένειά της και μεγάλωνε σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα απολάμβανε όλα τα απαραίτητα για την υγιή σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή της; «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας μεγαλώσει, με σεβασμό και στοργή, περισσότερα από 750 παιδιά θύματα κακοποίησης στα Σπίτια του κι έχοντας αποκτήσει τεράστια εμπειρία στις επιπτώσεις της κακοποίησης στην ψυχή ενός παιδιού σπάει τον κύκλο της Βίας, σπάει την αλυσίδα της Κακοποίησης και αντιμετωπίζει ολιστικά τα φαινόμενα κάθε μορφής βίας απέναντι στα παιδιά. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω πλήθους υπηρεσιών που επεκτείνονται σε τρεις βασικούς άξονες: την Πρόληψη, την Παρέμβαση και τη Θεραπεία. Σήμερα, τα παιδιά που μεγάλωσαν στα Σπίτια του οργανισμού σπουδάζουν, υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, εργάζονται, κάνουν τη δική τους οικογένεια προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο ως ενεργοί πολίτες. Τα παιδιά αυτά αποτελούν και την απόδειξη για το έργο που επιτελείται, εδώ και 21 χρόνια, στον οργανισμό».

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο, Χαράλαμπο Στέρτσο, οποιαδήποτε μορφή παιδικής κακοποίησης - εάν δεν υπάρχει παρέμβαση - έχει συνέπειες στη ζωή του ανήλικου αλλά και στην μετέπειτα ενήλικη πορεία του. «Έντονα προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις, σοβαρά θέματα προσαρμοστικότητας, δυσκολία να εμπιστευθούν και να αγαπήσουν, αδυναμία να αναλάβουν και να αναπτύξουν το γονεϊκό ρόλο, καθώς έχουν μία στρεβλή εικόνα της οικογένειας. Για τα παιδιά - θύματα κακοποίησης το περιβάλλον της βίας είναι "οικείο"», εξηγεί. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, η παρέμβαση σε τέτοια περιστατικά είναι σωτήρια. «Εάν υπάρχει υποψία κακοποίησης, τότε θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν συγγενικά πρόσωπα, φορείς, ένας κοινωνικός λειτουργός που θα μπορεί άμεσα να επέμβει».


5
uk
14/01/2017 07:19
Στην δημοκρατια δεν υπαρχουν αδιεξοδα μονο δολοφονιες αμαχων χωρις τιμωρια
φ
12/01/2017 14:15
προφανώς και δεν θα είχε την ίδια κατάληξη... το χαμόγελο του παιδιού είναι εξαιρετικός οργανισμός και επιτελεί σημαντικότατο κοινωνικό έργο.
Ευαγγελία
11/01/2017 21:29
Προφανώς και η κακοποίηση δημιουργεί κακοποιητές. Όσοι εν έχουν μάθει την ηθική, την καλοσύνη, και την αγπάπη μέσα στην οικογένεια, πολλές φορές αναπαράγουν τις ίδιες τραγικές σκηνές. Για όποιον είναι μακριά νυχτωμένος, να τον ενημερώσω οτι η βία απαγορεύεται ρητώς μέσα στην οικογένεια, απο όποιο μέλος και αν προέρχεται.
Κ Θ
12/01/2017 13:53
«Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» λένε, παραφράζοντας ιερές εντολές από το ιερό βιβλίο που προωθεί τη βία στα παιδιά ; περίμενα ότι θα ήξερες από που προέρχεται η βία στα παιδιά που με τη σειρά τους θα την διδάξουν στα δικά τους παιδιά. Ξέρεις ότι οι ημιάγριοι Yanomami της ζούγκλας του Αμαζόνιου δεν τιμωρούν τα παιδιά τους; ενώ οι πολιτισμένοι της άλλης ζούγκλας της ασφάλτου τα τιμωρούν, καταλαβαίνεις ποια είναι η διαφορά των δυο πληθυσμών; Θα έλεγα των δυο πολιτισμών αλλά δεν θέλω να προσβάλω τους Yanomami που για την ώρα στερούνται ιερό βιβλίο. ΥΓ, με το παιδί σου και με τους γονείς σου έχεις τον ίδιο συγγενικό βαθμό, αν δέρνεις το παιδί σου γιατί δεν δέρνεις και τον πατέρα σου; Αυτή την ερώτηση την έχω κάνει τα τελευταία 25 χρόνια σε εκατοντάδες ανθρώπους και η μόνη απάντηση που έχω πάρει είναι ότι τον πατέρα τον σέβεσαι, και το παιδί σου ; σου το έδωσε ο μεγαλοδύναμος για σάκο του μποξ;
Κ Θ
14/01/2017 02:46
Απαντάω σε αυτόν τον ένα που σίγουρα είναι θρήσκος αλλά δεν γνωρίζει τη θρησκεία του αλλά έχει το νεύρο να διαφωνήσει μαζί μου. Μεγάλε έχεις νυχτωθεί κάπου στη Γιερουσιαλέμ. Αυτά που γράφω πάντα προσπαθώ να είμαι 100% αλάνθαστος για να μπορώ να χρησιμοποιώ το όνομα μου. Αυτό που έγραψα έρχεται από “ Παρ. 13,24 Ο πατέρας, ο οποίος λυπείται και δεν τιμωρεί με την παιδαγωγικήν ράβδον τον υιόν του, είναι το ίδιο ως εάν τον μισή.” Αυτά δεν τα είπα εγώ, ο θεός σας τα είπε, εγώ απλά σας τα θυμίζω, και να σου υπενθυμίσω ότι αν πεις σε έναν πιστό αγράμματο και αμόρφωτο όπως τον θέλει η θρησκεία για την παιδαγωγική ράβδο το τούβλο θα ξεσπάσει σε ένα αδύνατο άτομο όπως το παιδί να ευχαριστήσει το θεό του