Άστεγοι: Ο... «αόρατος»
πληθυσμός της Ελλάδας

Ο αριθμός των αστέγων αυτής της χώρας δεν είναι ξεκάθαρος. Άλλωστε, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα επίσημη καταμέτρησή τους από την πολιτεία ή από αρμόδιους φορείς. Ωστόσο, κάποιοι κάνουν λόγο για περίπου 40.000 άστεγους σε όλη την Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στους δρόμους της Αθήνας. Ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό: Σε όλη την Ευρώπη υπολογίζεται πως οι άστεγοι είναι πάνω από 4 εκατομμύρια

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2016 10:06 |
Άστεγοι: Ο... «αόρατος»<br>πληθυσμός της Ελλάδας

Το ρολόι δείχνει λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Εκείνη – όπως πιθανότατα κάθε μέρα – προσπαθεί να στρώσει το κρεβάτι της και να συγυρίσει τα πράγματά της. Μόνο που αυτή η καθημερινότητα δεν εκτυλίσσεται στο δωμάτιο κάποιου σπιτιού αλλά στο πεζοδρόμιο, επί της οδού Σταδίου. Όσο για το κρεβάτι της, αντί για τάβλες και κεφαλάρι έχει χαρτόνια και παλέτες.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία ζει στο δρόμο – σχεδόν στο ύψος της πλατείας Κολοκοτρώνη – δεν είναι η μόνη. Λίγο πιο πίσω, στην ίδια πλευρά του δρόμου, ένας άνδρας και μία γυναίκα – προφανώς είναι ζευγάρι – έχουν…στήσει το σπίτι τους έξω από τις βιτρίνες δύο ξενοίκιαστων καταστημάτων. Εκείνος κάθεται, έχοντας μπροστά του ένα αυτοσχέδιο τραπεζάκι ενώ εκείνη ακόμη κοιμάται, παρά τον θόρυβο των αυτοκινήτων.

Αντιμέτωποι με τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών, με τις δύσκολες και πολλές φορές ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι οι βροχές και το κρύο των τελευταίων ημερών, και κυρίως με την πραγματικότητα ότι η καθημερινότητά τους δεν περιλαμβάνει σπίτι, εργασία, κοινωνική ζωή. Οι γιορτές πλησιάζουν και αυτοί οι άνθρωποι για μία ακόμη φορά θα περάσουν τα Χριστούγεννα στο πεζοδρόμιο.

Ο αριθμός των αστέγων αυτής της χώρας δεν είναι ξεκάθαρος. Άλλωστε, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα επίσημη καταμέτρησή τους από την πολιτεία ή από αρμόδιους φορείς. Ωστόσο, κάποιοι κάνουν λόγο για περίπου 40.000 άστεγους σε όλη την Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στους δρόμους της Αθήνας. Ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό: Σε όλη την Ευρώπη υπολογίζεται πως οι άστεγοι είναι πάνω από 4 εκατομμύρια.

Άστεγος, όμως, δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που ζει στα παγκάκια, στις στοές, στο πεζοδρόμιο. Όπως σημειώνει η κοινωνική λειτουργός της Praksis, Ιωάννα Περτσινίδου, «στην κατηγορία των αστέγων ανήκουν κι εκείνοι, οι οποίοι ζουν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας αλλά και όσοι μένουν σε ανεπαρκή καταλύματα και ζουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες. Άνθρωποι, δηλαδή που ναι μεν έχουν ένα σπίτι αλλά δεν έχουν θέρμανση, νερό ή ρεύμα». Αυτοί είναι και οι λεγόμενοι «αόρατοι άστεγοι», οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις οργανώσεις ή τους φορείς, εάν οι ίδιοι δεν απευθυνθούν για βοήθεια.

Από τα τρία Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων της οργάνωσης Praksis – σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη – από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν περάσει και επωφεληθεί από τις υπηρεσίες τους περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι. «Είναι ανοιχτές δομές για οποιονδήποτε βιώνει συνθήκες έλλειψης στέγης. Στους ανθρώπους αυτούς δίνεται η δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, παρέχεται Α/θμια φροντίδα υγείας καθώς και ένα πλέγμα υποστηρικτικών υπηρεσιών παρεχόμενο από εθελοντές, όπως δανειστική βιβλιοθήκη, κινηματογραφική λέσχη, παιδική γωνιά», λέει η κ Περτσινίδου.

Από τους ανθρώπους, οι οποίοι έφτασαν όλα αυτά τα χρόνια στα Κέντρα της Praksis, το 30% βρίσκονται στο δρόμο ενώ περίπου 4 στους 10 ζουν σε επισφαλή κατοικία ή κάτω από ανεπαρκείς συνθήκες. «Μεγάλο ποσοστό δεν έχει καν επίσημα χαρτιά. Το 35% είναι Έλληνες πολίτες και άνθρωποι, οι οποίοι ως επί το πλείστον βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης», επισημαίνει η κοινωνική λειτουργός της οργάνωσης.

Εκτιμάται ότι οι δια γυμνού οφθαλμού άστεγοι στα όρια του δήμου Αθηναίων είναι περίπου 1.500. Πόσοι, όμως, είναι αυτοί που βρίσκονται σε εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια; Πόσοι είναι αυτοί που καθημερινά φτωχοποιούνται και κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο;

Καθημερινά, 1.200 άστεγοι και άποροι – χωρίς να απαιτείται η επίδειξη επίσημων εγγράφων - στήνονται στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό στο Ανοιχτό Κέντρο Σίτισης του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Ελένη Κατσούλη, πριν από 6 – 7 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων αυτών ήταν περιορισμένος. «Σήμερα, όμως, η ανάγκη για στήριξη έχει μεγαλώσει. Στους δύο ξενώνες φιλοξενίας που διαθέτει το ΚΥΑΔΑ – ένα μισθωμένο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης και ένα ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Πατησίων - μπορούν να φιλοξενηθούν συνολικά 212 άστεγοι, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας των δομών».

Από τον Ιούλιο του 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, από τον οποίο οι αιτούντες παίρνουν κάθε μήνα μία τσάντα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης – προϊόντα που προσφέρονται μετά από χορηγίες. Σύμφωνα με την κ Κατσούλη, έχουν δεχθεί 10.000 αιτήσεις για βοήθεια και στήριξη που μεταφράζονται σε 26.000 ανθρώπους, εκ των οποίων τα 5.000 είναι παιδιά. «Ο Κόμβος δέχεται κατά μέσο όρο 15 αιτήσεις την ημέρα. Πρόκειται για άτομα που ζουν σε σπίτια, έχοντας χάσει τη δουλειά τους, με απλήρωτους λογαριασμούς και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαγητό. Ή για συνταξιούχους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Ο αριθμός των νεόπτωχων συνεχώς αυξάνεται. Στην αρχή το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελουμένων ήταν αλλοδαποί. Σήμερα, κατά 70% είναι Έλληνες. Μακάρι ο Κόμβος να μη χρειαζόταν, αλλά όσο υπάρχει αυτή η κρίση λειτουργεί ως ανάχωμα στην περαιτέρω φτωχοποίηση και στην πιθανότητα αστεγίας κι άλλων ανθρώπων», καταλήγει η κ Κατσούλη.

Οι νεο – άστεγοι του 2012

Το 2010 καταγράφηκε η μεγάλη αλλαγή στο φαινόμενο των αστέγων, όπως τονίζει η υπεύθυνη του προγράμματος στήριξης αστέγων του φορέα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού «Κλίμακα», Άντα Αλαμάνου. «Για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια βλέπαμε μία αύξηση του αριθμού των αστέγων. Αλλά δεν ήταν μόνο ποσοτική η διαφοροποίηση αλλά και ποιοτική, αφού πλέον στους δρόμους είχαμε τους "νεο-άστεγους", ανθρώπους, δηλαδή παραγωγικούς, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με σπίτι, δουλειά, που είχαν μία επαρκή προηγούμενη ζωή αλλά η κρίση τους έπληξε και τα έχασαν όλα».

Έρευνα που είχε κάνει εκείνη την περίοδο η ΜΚΟ έδειξε πως σχεδόν 1 στους 2 αστέγους είχε παιδιά ενώ το 24,8% δούλευε σε τεχνικά επαγγέλματα και στον κατασκευαστικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 64,8% των ανθρώπων που βρέθηκαν στο δρόμο ήταν άστεγοι για λιγότερο από δύο χρόνια, με τους περισσότερους από τους μισούς να κινούνται στις περιοχές του ιστορικού κέντρου. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ζούσαν με 0 – 20 ευρώ το μήνα, ενώ περίπου 6 στις 10 οικογένειες γνώριζαν για τον άστεγο συγγενή τους. Η πλειονότητα αυτών, δε, ήταν εχθρικές και αδιάφορες ως προς την κατάσταση του ατόμου.

Η στέγαση, η ιατρική περίθαλψη, η εργασία και η φροντίδα υγιεινής είναι οι σημαντικότερες ανάγκες, όπως τις ιεράρχησαν οι άστεγοι, με σχεδόν 8 στους 10 να δηλώνουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κατάστασή τους.

Όπως επισημαίνει η κ Αλαμάνου, ανάμεσα στους νεο – άστεγους που καταγράφηκαν στην έρευνα βρίσκονταν όχι μόνο Έλληνες αλλά και οικονομικοί μετανάστες – από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία - , οι οποίοι ζούσαν χρόνια στη χώρα μας, είχαν πλήρως ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία αλλά επειδή εργάζονταν σε τομείς, όπως η οικοδομή, έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Σήμερα η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Αρχικά δε βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο. Συνεχίζουν να κοιμούνται στα πεζοδρόμια οι "παραδοσιακά" – αν μπορούσαμε να τους κατηγοριοποιήσουμε - άστεγοι, δηλαδή άτομα από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, με προβλήματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων από τον τζόγο, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά και χωρίς οικογένεια. Άλλωστε, παρατηρήσαμε πως οι περισσότεροι νέο - άστεγοι του 2012 κατάφεραν και έφυγαν από το δρόμο», τονίζει η κ Αλαμάνου.

Αυτό, όμως, που παρατηρείται πλέον έντονα είναι μία ανησυχητική αύξηση των ανθρώπων και των οικογενειών που ζουν σε ακατάλληλη και ανεπαρκή κατοικία, «κι αυτοί είναι οι εν δυνάμει άστεγοι. Σε αυτούς θα πρέπει να υπάρξει στήριξη, προκειμένου να μη βρεθούν στο δρόμο. Σήμερα δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τους άστεγους και τους εν δυνάμει άστεγους, παρά μόνο πυροσβεστικά μέτρα. Δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως τα συσσίτια ανακουφίζουν προσωρινά, χωρίς να δίνουν οριστικές λύσεις».

35
Ευαγγελία
29/11/2016 20:38
Με τους άθλιους μισθούς και τα υψηλά ενοίκια, ο καθένας που μένει 2-3 μήνες χωρίς δουλειά μπορεί να μείνει άστεγος. Γι'αυτο γεμίσαμε 40ρηδες που μένουν ακόμη με τη μαμά τους..... Πόσο μάλλον που οι περισσότεροι Έλληνες άνεργοι, είναι άνεργοι χρόνια ολόκληρα. Πολλοί νέεοι δεν έχουμε βρεί ακόμη την 1η μας δουλειά, αλλά και οι περασμένης ηλικίας είχαν το επίδομα ανεργίας που είναι το πολύ για 2 χρόνια οι περισσότεροι άνεργοι δεν παίρνουν απολύτως τίποτε. Να συμπληρώσω εδώ οτι πολλοί νεαροί ανεργοι δεν έχουμε το χρυσό προνόμιο να ζουμε σαν παιδάκια στο πατρικό και όλα καλά. Άλλοι είναι ορφανοί, άλλων οι γονείς είναι και οι ίδιοι σε άνεργοι, άλλων νέων οιγονείς είναι κι οι ίδοι άνεργοι. Άνεργος λέγεται αυτός που δεν βρίσκει καμιά τίμια δουλειά. Όχι αυτός που διαλέγει δουλειές και τελικά επιλέγει το τίποτε. Και οι δουλείες του σκοτωμού σπανίζουν. ΠΑρότι είμαι πολύ νέα και πολύ μορφωμένη, λόγω ανάγκης, ζήταγα να κρατάω παιδιά ή να κάνω καθαριότητες ή να πουλάω ρουχαλάκια ή παππουτσάκια. Σε όλα μου ζητάγανε προυπηρεσία λές και δεν καταλαβαινουνε οτι μιλάνε σε όντως νέο άνθρωπο. Όσο για τη δουλειά στα χωράφια στις πόλεις δεν έχουμε χωράφια. Σε ξένα χωράφια στους επαρχιακούς Νομούς, δίνουνε 10 ευρώ τη μέρα, ή μάλλον το...24ωρο. Και είναι και γεμάτοι τζάμπα εργαζόμενους. Μακάρι να ξεκινήσουν μας δίνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουμε φαγητό και στέγη και ρούχα, αλλά τα πολλοί στερούμαστε. ΕΦόσον δεν υπάρχουν δουλειές, πρέπεινα υπάρχουν επιδόματα. Και αν κάποιος αρνηθεί αν πάει σε τίμια και νόμιμη δουλειά η οποία θα του καλύπτει τα βασικά να επιβιώσει, να του κόβεται αμέωσως το επίδομα.
οσιος
01/12/2016 07:08
Ακομα δεν το πηρες το επιδομα θελεις και να κοβετε! Αρε ευαγγελια
New Horizons
30/11/2016 20:37
Μη μου πείτε ότι είστε η περίφημη "Ευαγγελία 28" η υπερορθόδοξη, που σχολίαζε στα ΝΕΑ πριν κάτι αιώνες... Ε, τώρα η Ευαγγελία 28, πρέπει να είναι καμιά 35ρια (δεν τη λες και νέα).Που της είχαν ολόκληρο σπίτι οι γονείς της και κλαιγόταν για τους φόρους (εδίνανέ της γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια).. Αλλά μάλλον δεν είστε αυτή. Η Ευαγγελία 28 ή θα παντρεύτηκε κανέναν παπά και θα έχει τώρα 4-5 κουτσούβελα ή θα κλείστηκε σε κανένα μοναστήρι. Σοβαρά τώρα, μας λέτε ότι δεν έχετε πλούσιους γονείς και δεν έχετε δουλέψει ποτέ στη ζωή σας και είστε και πολύ μορφωμένη (που θα πει τουλάχιστον 8-10 χρόνια σπουδών). Και ποιος τα πλήρωνε όλα αυτά; Μετά μας λέτε ότι στερείστε φαγητού, στέγης και ρούχων, αλλά και laptop έχετε και σύνδεση στο internet. Θέλετε να ζείτε αξιοπρεπώς από τα επιδόματα που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή η καθαρίστρια, η πωλήτρια ρούχων, η εργάτρια στα ξένα χωράφια, τις οποίες σνομπάρετε. Εδώ υπάρχουν λαοί που αυτό που ζούμε εμείς τώρα, το έχουν ζήσει στο χειρότερο επί 10. Ρωσίδες και Βουλγάρες μορφωμένες κοπέλες, χημικοί και γιατρίνες ήρθαν στη χώρα μας και ξεσκ@τιζαν γέρους. Η κυρία που μου έκανε ρώσικα είχε 2 μεταπτυχιακά. Η κοπέλα που έκανε μανικιούρ στη γυναίκα μου είχε τελειώσει φυσικομαθηματικός στην Ουκρανία. Μη βυθίζεστε στην κατάθλιψη και μην είστε της άποψης "αφού δεν μπορώ να βρω μια καλή δουλειά, ας με ζουν οι άλλοι". Υπάρχει και το εξωτερικό στο κάτω-κάτω. Κι αν δε θέλετε να ζήσετε εκεί, μπορείτε να πάτε απλά για μια προϋπηρεσία και μετά να γυρίσετε Ελλάδα. Αν είστε τόσο μορφωμένη θα βρείτε μια καλή δουλειά σε κάποια χώρα της ΕΕ.
stefan
28/11/2016 22:45
Η δυστυχια αυτου του τοπου ειναι οτι οι ηλιθιοι ειναι γεματοι αυτοπεποιθηση, ενω οι εξυπνοι γεματοι αμφιβολιες Ο "Σωστός" Έλληνας ή μάλλον «Ελληναράς»! OTI ΦΑΜΕ, ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ
giorgos
28/11/2016 18:16
Και αστεγοι να ειστε, απο το συσυημα των φαρισαιων πεπτωκοτων δεν γλυτωνετε, μιας και σας εχουμ εγκλωβισει στο σθστημα τπυ σατανα που ειναι το χρημα.. Αν δεν κανουμε οτι λεει ονΧριστος στο Αμην Παυερ Ημων, τελειωσαμε σαν ανθρωλοτητα, σε λιγο..
πολιτης θεσσαλονικης
29/11/2016 19:27
Δεν εχεις και αδικο το ιδιο ελεγε και ο διογενης ο κυνικος το χρημα ειναι η πηγη ολων των κακων για την ανθρωποτιτα
οσιος
01/12/2016 07:19
Ελεγε πολλα και ωραια ο διογενης και οι κυνικοι αλλα σημερα δεν διαδασκοντε στα σχολεια γιατι οτιδηποτε το ελληνικο ειναι υπο διωγμο απο το αιρετικο ρωμεικο ακομα..
Μόνο όποιος νοιάζεται βλέπει παραπέρα . .
28/11/2016 17:13
Εάν η Χώρα αφεθεί σε ευχολόγια και εκθέσεις ιδεών και δεν δράσουμε άμεσα σήμερα, τώρα, Η ΚΡΙΣΗ - Θα τραυματίσει την Οικονομία μας για χρόνια - Θα υπονομεύσει την ανάπτυξη - Θα δημιουργήσει συνθήκες χρόνιας ανεργίας και θα ισοπεδώσει τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς. 30/Σεπτ/2009
πολιτης θεσσαλονικης
29/11/2016 19:28
Στο θα εισαι ακομα? Που ζεις στο εξωτερικο?
Υπάρχει και εσωτερικό ;
30/11/2016 14:45
Όπου και αν είμαι εγώ, ήταν η μόνη φορά που ενας έλληνας πολιτικός έδωσε στο "Θά" ζωντανή ερμηνεία. Όπου κι αν είσαι, ελπίζω και εύχομαι νά 'σαι καλά και κάποτε . . κάτι Θα . . γίνει.
ΚΠ
27/11/2016 21:27
Αλλο ένα επίτευγμα της ελληνικής αριστεράς. Στη δεξιά/ανάλγητη/"νεοφιλελε" Μ. Βρεττανία το κράτος προστατεύει τους αστέγους, ενώ στην Ελλάδα με τον τεράστιο συγκριτικά προϋπολογισμό για κοινωνικές παροχές, το κράτος προστατεύει τους συνταξιουχους της ΔΕΗ (ένα τυχαίο παράδειγμα). Σχεδόν κανείς δεν κοιμάται στους δρόμους αλλά οι άστεγοι/homeless των στατιστικών είναι αυτοί που δε μπορούν να πληρώσουν για την κατοικία τους αλλά το κράτος αναλαμβάνει τη στέγαση τους όπως είναι υποχρεωμένο από το νόμο https://www.wikiwand.com/en/Homelessness_in_England
yupi
28/11/2016 14:56
μια βραδινη βολτα στο κεντρο του Λονδινου ειναι αρκετη για να δεις ποσοι ανθρωποι κοιμουνται εξω. Και φυσικα δεν ειναι λιγοι
πολιτης θεσσαλονικης
29/11/2016 19:30
Αν συγκρινεις την μεγαλη βρετανια με την ελλαδα σε θεμα ανθρωπινων δικαωματων η ελλαδα μενει μεταξεταστεα στην ιδια ταξη..δικαωματα στην ελλαδα εχουν μονο οι μουσουλμανοι γιατι πληρωνουν οι αραπαφες του κολπου ο ερτογαν η μερκελ..
ΚΠ
29/11/2016 03:04
Όχι δεν είναι αρκετή η βόλτα. Καλύτερα πήγαινε να διαβάσεις τις επίσημες στατιστικές (ανύπαρκτες στην Ελλάδα) και θα δεις ότι αναλογικά οι άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο (sleeping rough) είναι πολύ λιγότεροι και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι είτε παράνομοι μετανάστες είτε άνθρωποι με προβλήματα ναρκωτικών/αλκοόλ, ψυχολογικά προβλήματα ή και τα δύο.
Ευαγγελία
29/11/2016 20:47
Επίσης, και μεγαλύτερων ή και πολύ μεγαλύτερων ηλικιών άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν με τους γονείς τους. Γιατί είμαστε ανήκουμε σε χιστιανικές οικογένειες. Οι μη χριστιανικές οικογένειες, θα σου πούνε <<γίνε επαγγελματίας ζητιάνος ή πήγαινε ναχορεύεις γυμνος/γυμνη.αρκεί να μην σε ταίζω>>. Η ανηθικότητακαι η τεμπελιά, δεν είναι λύση να επιβιώσει κάποιος.
Ευαγγελία
29/11/2016 20:45
Ναι,ΚΠ. Ισχύει. Αλλά μόνον επειδή ειμαστε χριστιανική κοινωνία με δεμένες και αλληλοβοηθούμενες οικογένειες. Οι περισσότεροι όντως νέοι είμαστε άνεργοι. Και δεν υπαρχει επίδομα ανεργίας, αλλά αυτο που ονομάζεται επίδομα ανεργάις είναιε πίδομα πρόσφατης απόλυσης. Πολλοί τρέχουμε και παρακαλάμε να πιάοσυμε την πρώτη μας δουλεια. Για καιρό. Εάν δεν υπήρχε το πατρικό -όσο φτωχικό καινα είναι-, θα ήμασταν άστεγοι 10 φορές περισσότεροι Έλληνες, όλοι με Λύκειο ή και σπουδές, με αγγλικά, με υπολογιστές, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ή ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ. Επίσης, και μεγαλύτερων ή και πολύ μεγαλύτερων ηλικιών άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν με τους γονείς τους.
οσιος ο παρεμφατικος
28/11/2016 14:11
Δεν ειναι επιτευγμα της αριστερας τα τελευταια 50 χρονια το κρατος προστατευει μονο τους δημοσιους υπαλληλους και κομματοσκυλα ολοι οι αλλοι ειναι απλα μαλακες που ψηφιζουν στις εκλογες γα αυτους.συνηθως τους πετανε ψιχουλα και υποσχεσεις
ΚΠ
29/11/2016 02:50
Σίγουρα έχεις δίκαιο. Αλλά η παρούσα κυβέρνηση (ισχυρίζεται ότι) είναι αριστερή. Και ναι μεν κανείς δεν περιμένει να αλλάξει το καθεστώς 50 και πλέον χρόνων σε "μια νύχτα". Αλλά περιμένεις από μια αριστερή κυβέρνηση να δείξει , με πράξεις και όχι μόνο λόγια, ευαισθησία απέναντι στις πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Τίποτα τέτοιο δεν είδαμε στην ουσία. Αλλά είδαμε τεράστια, ίσως και μεγαλύτερη από τους προκατόχους τους, ευαισθησία απέναντι στα κομματόσκυλα και στους συνήθεις βυσματίες. Ακόμα και ο ΣΕΒ ανάβει λαμπάδες στο όνομα του Τσίπρα.
Κυρία Τασία
27/11/2016 19:19
Όλα αυτά είναι προπαγάνδα των ΜΜΕ. Εγώ δε βλέπω κανέναν άστεγο στους δρόμους της Αθήνας. Οι άνθρωποι απλά λιάζονται στα παγκάκια. Αμέσως άστεγοι, επειδή έχουν μια κουβέρτα δίπλα τους και μερικά χαρτόκουτα...
Καραγιαννίδης Κ.
28/11/2016 08:10
Την ημέρα λιάζονται..και τη νύχτα ... σεληνιάζονται!
Δ2
27/11/2016 18:15
Καντε ενα ταξιδακι στο παρελθον οσο πιο μακρια μπορειτε και θα καταλαβετε οτι ο ανθρωπος ξεχωρισε απο το ζωα οταν συνιδητοποιησε οτι οι κοινωνικες αρχες ειναι το κλειδι της υπαρξης του. Ο σεβασμος, η εντιμοτιτα , η υπερηφανεια, η ζωτικοτητα και σχεδιαση του αυριο, ανεδειξαν ιστορικους πολιτισμους. Σημερα, αυτες οι κοινωνικες αρχες αργοπεθαινουν. Η κοινωνικη μορφωση δεν καταρτηζη το ατομο ως παραγοντα και ηθικο μελος της. Ασχολειται μονο με την υλικη προσφορα ανεξαρτητως ηθικης μορφωσεως και συνεπομενων διαθεσεων. Με λιγα λογια.. "πατας επι πτωματων για να φτασεις εκει που θελεις". Το "self-esteem" πεθανε, για να ζηση to "self-preservation". 0ταν δεν εχεις ηθικα κινητρα δεν εχεις τα οπλα να επιζησης η να καλυτερευσεις την κατασταση σου. Iσως η εκληψη των ηθικων αρχων, να ειναι η μεγαλυτερη αιτια για την αισχρην κατασταση του σημερον. Και μην ξεχναμε οτι ο ανθρωπος ειναι το μονο πλασμα στον πλανητη, που μπορει να επιφερει οικοιοθελως την αυτοκαταστροφη του.
οσιος ο ρεαλιστης
27/11/2016 16:47
Oλα για του μουσουλμανους στην ελλαδα αν εισαι ρωμιος αφηνεσαι να πεθανεις σε μια κοινωνια που πιστευει οτι ειναι χριστιανικη με αριστερη κυβερνηση στην εξουσια
Φαίνε όλοι οι άλλοι . .
28/11/2016 17:02
Ο κομμουνισμός δεν είχε ποτέ αναλάβει την εξουσία μιας χώρας η οποία δεν είχε προηγουμένως διαταρχθεί από πόλεμο ή διαφθορά ή και τα δύο.
χχχ
01/12/2016 15:23
Την διαφθορα την οποια συντηρουσαν οι κομμουνιστες και συντηρουν ακομα
nik
27/11/2016 13:20
exoun na doun ta matakia mas akoma
Α.Σ.
27/11/2016 12:58
Είναι της μόδας κάποια θέματα, όπως αυτό, να αντιμετωπίζονται με "πολιτικώς ορθό" τρόπο, όπως στο άρθρο. Όμως, αυτή είναι μόνο μια πλευρά της αλήθειας. Όταν βλέπεις π.χ. μια στοά που είναι πολύ περισσότερο προστατευμένη από το πεζοδρόμιο και ο άστεγος δεν καταφεύγει στη στοά, αλλά επιλέγει το πεζοδρόμιο, δεν μπορείς να μην σκεφθείς ότι επιζητεί τα βλέμματα των περαστικών, τα οποία το άρθρο χαρακτηρίζει αδιάκριτα. Αντιθέτως, η εμπειρία μου είναι ότι οι περαστικοί αποφεύγουν να κοιτάξουν, ενώ αντιθέτως οι άστεγοι επιδιώκουν να τα τραβήξουν επάνω τους. Επιπλέον, αυτός ο φιλανθρωπικού τύπου οίκτος, δεν είναι κατά βάθος και τόσο προοδευτικός, όσο θέλει να δείχνει. Όταν μιλάμε για νέους ανθρώπους μάλιστα, αυτοί πρέπει να αγωνίζονται για τη ζωή τους, αντί να την εκθέτουν στους δρόμους. Όσο για δουλειές, εξαρτάται τί εννοούμε. Πάντως, στα χωράφια, να μαζέψουν τις ελιές, τα πορτοκάλια κ.λ.π., κανείς απ' αυτούς δεν πάει. Προτιμούν το πεζοδρόμιο.
shake that boom boom boom
28/11/2016 00:10
Τι θα κανουν με δυο μηνες δουλεια τον χρονο και μεροκαματα πακιστανικα 20 ευρω την ημερα?
Α.Σ.
28/11/2016 21:12
Κατ' αρχήν, τα μεροκάματα είναι 20 ευρώ πλέον και για τις "καλύτερες" δουλειές. Ο άνθρωπος όμως που ξέρει να παλεύει, θα πάει για 20 ευρώ που είναι περισσότερο από το τίποτε. Όσο για τους δύο μήνες δουλειά, και αυτό είναι προτιμότερο από την απόλυτη ανεργία.
μμμ
28/11/2016 23:29
Σπιτι δεν νοικοιαζεις ουτε το συντηρεις με δυο μηνες δουλεια τον χρονο κυριε εξυπνακια..για αυτο αε τα παχια λογια και τις θεωριες ..το προβλημα ειναι πιο συνθετο απο οτι πιστευεις και πιο πολυπλοκο..οι ανθρωποι αυτοι θελουν καταρχης μια προσωρινη στεγαση σαν τους μουσουλμανους σε ενα στρατοπεδο να ουμε και μια δομη φιλοξενιας..ειναι απο τους ατυχου ελληνες και σιγουρα δεν ειναι ρουφιανοι του συστηματος αλλιω θα ηταν μεσα σε κανα υπουργειο
Χ.Κ
27/11/2016 17:07
Οταν αυτες οι δουλειες στα χωραφια που προτεινεις πληρωνουν μαυρα και με ωραρια συγχρονης δουλειας βεβαια θα βλεπεις νεους στους δρομους.
Ευαγγελία
29/11/2016 20:16
Ξεχνάτε το πιό βασικό... Στ πόλεις δεν έχουμε χωράφια.
Α.Σ.
28/11/2016 21:15
Τα ωράρια σύγχρονης δουλείας δεν είναι στα χωράφια, αλλά στις δουλειές της πόλης εδώ και χρόνια. Αλλά σοβαρούς αγώνες δεν βλέπουμε. Τώρα για τα μαύρα, δεν νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα των νέων είναι η απουσία ασφάλισης, η οποία είναι διαδεδομένη παντού. Απλώς, έχουμε ξεφύγει από την πραγματικότητα και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτά που τρώμε, θα πρέπει να τα παράγουμε κιόλας. Όχι, εμείς πρέπει να τρώμε, αλλά μόνο οι "Πακιστανοί" πρέπει να εργάζονται γι' αυτό.
Γ.Β
28/11/2016 07:13
30 ευρω ειναι για 8αωρο αντε 9ωρο σε μαζεμα πορτοκαλιων,ελιας,μηλων κτλ.υπαρχουν και αυτοι που δινουν 20ε και 25ε παλι για 8ωρα αλλα και σε αλλου ειδους επιχειρησεις τα χρηματα δεν ειναι περισσοτερα.βεβαια στα χωραφια η εργασια ειναι σκληρη και για αυτο αποφευγετε. απο δικαιολογιες αλλο τπτ.
Α.Σ.
28/11/2016 21:17
Ακριβώς! Όμως για να φάμε αυτά που τρώμε, κάποιοι πρέπει να εργαστούν γι' αυτό. Εμείς όμως είμαστε ανώτερη τάξη, δεν μπορούμε να πέσουμε τόσο χαμηλά!
ΟΣΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΓΩ ΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ
30/11/2016 00:49
ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ. Αν η μαυρη εργασια ή η χαμηλη αμοιβη ηταν απαραδεκτα τοτε επρεπε πολυ απλα να γινει μια απεργια διαρκειας απο τα εργατικα συνδικατα και τους εργαζομενους. Η δικη μου αποψη ειναι οτι βολευονται και οι μεν και οι δε με τη φοροδιαφυγη και τη δολια εισπραξη επιδοματων και αλλων παροχων απο την ανεργια ( τα λεγομενα κοκκινα δανεια και πολλαααααααα αλλα )