Σπάνιο χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης επιστρέφει στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2016 17:33 |
Σπάνιο χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης επιστρέφει στην Ελλάδα

Το σπάνιο χειρόγραφο του κειμένου της Καινής Διαθήκης, του 9ου αιώνα, που είχε κλαπεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την μονή Εικοσιφοινίσσης Δράμας και βρέθηκε στις ΗΠΑ, πρόκειται να μεταφερθεί στην Ελλάδα, από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, την ερχόμενη Τρίτη, 29 Νοεμβρίου. Στην Δράμα, οι εκκλησιαστικές αρχές οργανώνουν εκδηλώσεις υποδοχής, στις οποίες αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες πιστοί.

Το κειμήλιο βρέθηκε στην βιβλιοθήκη της Λουθηρανικής Σχολής του Σικάγου, η οποία το αγόρασε από συλλέκτη και αφού το μελέτησε, το επιστρέφει τώρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στις 15 Νοεμβρίου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής το παρέλαβε σε επίσημη τελετή στο Σικάγο και την Τρίτη, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Λουθηρανικής Σχολής, James Nieman, θα το μεταφέρει στην αρχική του έδρα. Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία, με το κειμήλιο στις «αποσκευές» της, θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο.

Μιλώντας στην τελετή παραλαβής του χειρογράφου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «ευγενική χειρονομία» της Λουθηρανικής Σχολής και αναφερόμενος στο κειμήλιο, είπε, μεταξύ άλλων: «Πριν από έναν περίπου αιώνα, η μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης λεηλατήθηκε και από την βιβλιοθήκη της εκλάπησαν πολλά χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων και ένα χειρόγραφο κείμενο της Καινής Διαθήκης του 9ου αιώνος, γνωστό ως Κώδικας 1424, αναπόσπαστο μέρος των θησαυρών της Ορθοδοξίας μας. Ευελπιστούμε ότι και άλλες συλλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέχουν επίσης χειρόγραφα που προέρχονται από το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, θα ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγο και θα επιστρέψουν εθελοντικά τα χειρόγραφα και τα κειμήλια στους νόμιμους κατόχους τους. Η ευγνωμοσύνη μας προς την εν Σικάγω Λουθηρανική Θεολογική Σχολή είναι πράγματι πολύ μεγάλη, για την προσήλωσή τους προς το πνεύμα και την ηθική του ίδιου του χειρογράφου, δηλαδή του Ευαγγελίου».

Το χειρόγραφο, γνωστό στους βιβλικούς μελετητές ως «Κώδικας 1424», είναι ένα από τα πολλά κειμήλια χειρόγραφα που είχαν κλαπεί το 1917 από τη Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, στο όρος Παγγαίο, κοντά στην Δράμα, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βρέθηκε στα χέρια Ευρωπαίου εμπόρου βιβλίων και το 1920 αγοράστηκε από τον Αμερικανό Levi Franklin Gruber, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος του Λουθηρανικού Θεολογικού Εκπαιδευτηρίου στο Σικάγο, το οποίο υπήρξε προκάτοχο σχήμα της σημερινής Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής. Ο Gruber κληροδότησε τον χειρόγραφο κώδικα στην χήρα του και η Σχολή αργότερα κληρονόμησε ολόκληρη τη συλλογή σπανίων βιβλίων του από αυτήν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δήλωσε ότι «για σχεδόν έναν αιώνα, είχαμε την ευλογία της φροντίδας αυτού του αξιόλογου χειρογράφου, και σήμερα αισθανόμαστε ευλογημένοι και πάλι για την ευκαιρία να το επιστρέψουμε στους Ελληνορθοδόξους φίλους μας και δι’ αυτού του τρόπου να ενισχύσουμε τους κοινούς εν Χριστώ δεσμούς μας».

Πιστεύεται πως και άλλα κειμήλια, κλεμμένα από μοναστήρια της Μακεδονίας - Θράκης βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου κατέληξαν μέσω αγοραπωλησιών.
Η συγκεκριμένη μονή, όπως και άλλες στη Βόρεια Ελλάδα, λεηλατήθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκατοντάδες θρησκευτικά κειμήλια (βυζαντινά χειρόγραφα, εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, κ.α.) βρίσκονται σήμερα σε μουσείο στην Σοφία.

Τόσο οι ελληνικές αρχές, όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διεκδικούν την επιστροφή τους στους τόπους λατρείας απ’ όπου εκλάπησαν και επ’ αυτού βρίσκονται από χρόνια σε εξέλιξη συζητήσεις σε διακρατικό επίπεδο, χωρίς να έχουν τελεσφορήσει.
Η έλευση του κειμηλίου στη Δράμα, συμπίπτει με τις εορτές που οργανώνει η τοπική μητρόπολη κατά το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, με αφορμή την προστάτιδα της πόλης Αγία Βαρβάρα και αναμένεται ότι το σπάνιο χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους πιστούς. Με το πέρας των εκδηλώσεων το χειρόγραφο θα μεταφερθεί στη μονή όπου θα τοποθετηθεί στην βιβλιοθήκη της.

9
καλε συκα
02/01/2017 15:51
σπανιο χειρογραφο του Χανς Κριστιαν Αντερσεν βρεθηκε και στην Δανια...για οσους τους αρεσουν τα παραμυθια...διοτι δεν υπαρχει ουτε ενας ιστορικος που να αναφερει τον Χριστο σαν υπαρξη...ουτε ενας. μονο το βιβλιο που εξηγει τα παντα (αγια γραφη)ειναι το πιο κυριο.Δεν υπαρχει αλλη γνωση...Σταματηστε να σπουδαζετε γιατροι και επιστημονες...μονο η πιστη θα σας σωσει!...
ST
24/11/2016 16:22
MEGISTH EIDHSH TROMEROU ENTIAFERONTOS,AKOMA ENA IERO OR8ODOKSO MPAKALODEUTERO EURE8H TRAVATE TO KAZANAKI OTAN TELEIWSETE
αλεργικος με τους φασιστες
24/11/2016 00:20
Το γεγονος οτι τα ευαγγελια γραφτηκαν στην ελληνικη γλωσσα τα κατατασει και στην ελληνικη γραματεια και πολιτισμο..οι δ συγραφεις τους ειναι εξελληνισμενοι ρωμιοι
Κ Θ
23/11/2016 19:38
Δεν το διάβασα γιατί μόλις έφαγα ένα εύγευστο φαγητό, αλλά πρέπει να είναι αυτό που ο Ιησούς καταργεί την ποιο κάτω εντολή του πατρός του. Έξοδος 21,20 Εάν κανείς κτυπήση με ράβδον τον δούλον του η την δούλην του και αποθάνη κατά την ώραν που δέρεται, θα τιμωρηθή ο κύριος ούτος, διότι είναι ένοχος. Εξ. 21,21 Εάν όμως ο δούλος ούτος ζήση μίαν η δύο ημέρας, δεν θα τιμωρηθή ο κύριος ούτος, διότι ο δούλος θεωρείται ότι είναι χρήμα του, ιδιοκτησία του. Έτσι ο Ιησούς σε αυτό το κείμενο που δεν διάβασα θα πρέπει να είπε, Δεν θα αγοράσεις ή πουλήσεις άλλον άνθρωπο ως περιουσία, Με την ευλογία μου απολύστε όλους του δούλος. Εδώ τελειώνει η δουλεία. Έλα όμως που ο Σαούλ είπε «Υπακούετε τοις κυρίοις».
αλεργικος με τους φασιστες
24/11/2016 00:29
Ο χριστος ειπε ξεκαθαρα τα του καισαρα τω καισαρι τα του θεου τω θεω..δηλαδη υπακοη στον ρωμαικο νομο αλλα οχι υπακοη στους παλιους θεους..η κωνσταντινουπολη ηθελε μια θρησκεια να ενωσει ολες τις φυλες του κοσμου σε μια νεα ταξη πραγματων οπως ακριβως θελησαν να κανουν και οι κομμουνιστες φασιστες ναζηδες μετα δυο χιλιαδες χρονια..ο κομμουνισμος στην ουσιαβειναι εκοσμικευση του χριστιανισμου ο οποιος ριναι ελληνικη σοφια το αγιο πνευμα ισοθεος μαζι με τον θεο και υιο
Κ Θ
24/11/2016 04:32
Σωστά, μια αυτοκρατορία από την Πορτογαλία ως το Ιράκ ήταν δύσκολο να κυβερνηθεί με το ολιγαρχικό ρωμαϊκό σύστημα που μισούσαν όλοι. Τα άλλα συστήματα ήταν η ελληνική δημοκρατία θαμμένη για σχεδόν 400 χρόνια κάτω από τη ρωμαϊκή κατοχή, και η ιουδαϊκή θεοκρατία που επέβαλλε σε όλους να σκέπτονται όμοια και έδινε στον θεοκράτη αυτοκράτορα δύναμη να κυβερνά ελέω θεού, ο μεγαλύτερος εχθρός του ελληνικού πολιτισμού Ρωμαίος αυτοκράτορας Κω/νος αυτό διάλεξε, έβαλε όλες της υπόδουλες φυλές στο ίδιο επίπεδο μέσω πίστης, το πρόβλημα με την ελληνική φυλή την ποιο ανεπτυγμένη το έλυσε με το να κατεβάσει τους Έλληνες στο επίπεδο των βαρβάρων αντί να ανεβάσει τους βάρβαρους στο επίπεδο των Ελλήνων. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούσε την καταστροφή του πολιτισμού των Ελλήνων και οι πρώτοι μαχητές κατά των Ελλήνων δεν ήταν Έλληνες (Χρυσόστομος) άλλα αφήσαν πίσω τους σημερινούς κληρικούς να συνεχίσουν με τη διαφορά ότι οι σημερινοί μάχονται για τη κοιλιά τους όχι για κάποια αυτοκρατορία. Εκεί που συγκρούστηκε ο κομουνισμός με το χριστιανισμό ήταν πότε πρέπει να έχει ο άνθρωπος ισότητα, οι χριστιανοί υπόσχονται μεταθανάτια ισότητα ενώ οι κομμουνιστές εδώ σε αυτή τη ζωή, οι μεταθανάτιοι κέρδισαν γιατί οι άνθρωποι είχαν προγραμματιστεί να θέλουν κάτι που δεν γνωρίζουν, τον παράδεισο, και δεν το ξέχασαν έστω και μετα από δυο γενεές. Αυτό το προγραμματισμό θέλει να συνεχίσει σήμερα ο Λιάπης για το όφελος της επόμενης γενεάς κληρικών να συνεχίσουν την ανθελληνική μάχη που ξεκίνησε το 313.
24/11/2016 13:08
Την ελληνικη δημοκρατια την εξετελεσαν ο μεγας αλςξανδρος και οι διαδοχοι του πτολεμαιαοι σελευκιδες ..οι ρωμαιοι ηρθαν μετα απα 300 χρονια..μην τα φορτωνουμε ολα στους ρωμαιους εμεις οι ελληνες την καταργησαμε για χαρη της αυυοκρατοριας μας
Κ Θ
24/11/2016 15:39
Δεν φόρτωσα την εκτέλεση της δημοκρατίας στους Ρωμαίους απλά ήθελα να πω ότι η δημοκρατία στην ρώμη του 4ου αιώνα δεν χωρούσε. Οι Ρωμαίοι είχαν πρόγραμμα να κατακτήσουν το κόσμο που απαιτούσε βία και κτηνωδία. Αυτό που φορτώνω στους Ρωμαίους είναι η μετάλλαξη που μας έκαναν, Έλληνες μας βρήκαν ρωμιό ιουδαίο χριστιανούς μας έκαναν μέσα σε 400 χρόνια, κάτι που δεν έκαναν οι Οθωμανοί σε 450 χρόνια, ρωμιό ιουδαίο χριστιανούς μας βρήκαν έτσι μας αφήσαν ενώ εκμεταλλεύτηκαν την παθολογική δουλοπρέπεια που μας εμβολίασε ο μονοθεισμός για να μας φορολογήσουν .
25/11/2016 18:20
Οταν λες ομως ρωμαιοι στην ουσια εννοεις και ελληνες γιατι η ρωμη στην ουσια ηταν μια πολη κρατος το οποιο εδωσε ρωμαικη ιθαγενεια στην μιση νοτια ιταλια η οποια ηταν ελληνικοτατη..οι ελληνικες αποικοιες της νοτιας γαλλιας προσχωρησαν εθελοντικα στην ρωμαικη κοινοπολιτια η κυρηναικη στην συνεχεια ,η μικρα ασια ,οι σελευκιδες της συριας , η κριμαια ..υπαρχουν βεβαια και αυτοι που πολεμησαν ο μιθριδατης απο τον ποντο οι μακεδονες του περσεα κΙ η αχαικη συμπολιτει