Αγνωστοι δράστες επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα και πέταξαν χειροβομβίδα στην είσοδο, τραυματίζοντας τον αστυνομικό που εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο κουβούκλιο του σκοπού.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 04.45 στο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει την γαλλική διπλωματική αποστολή, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 7, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου και εκεί υπάρχει μόνιμη και μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Από τα θραύσματα της χειροβομβίδας τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, ο αστυνομικός-φρουρός της πρεσβείας.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας και στην οδό Ακαδημίας που είχε διακοπεί το πρωί, λόγω της επίθεσης με χειροβομβίδα στη Γαλλική Πρεσβεία, καθώς ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Από τα θραύσματα που περισυνελέγησαν διαπιστώθηκε ότι η χειροβομβίδα είναι αμυντικού τύπου και εξερράγη σε απόσταση περίπου 3 μέτρων από την αλεξίσφαιρη σκοπιά, όπου βρισκόταν ο 33χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στον μηρό, καθώς βγήκε για να δει τι συμβαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι τη χειροβομβίδα πέταξαν δύο άτομα, με κράνη, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού μαύρου χρώματος.

Μια μοτοσικλέτα ίδιου τύπου, με κλεμμένες πινακίδες, που εντοπίστηκε λίγο αργότερα στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος στα Εξάρχεια, μεταφέρθηκε ήδη στην εγκληματολογική υπηρεσία και εξετάζεται.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκεδεν έχει σχέση η μοτοσικλέτα που βρέθηκε στα Εξάρχεια με την επίθεση με χειροβομβίδα.

Συγκεκριμένα, η μοτοσικλέτα που είχε βρεθεί λίγο μετά τις 7 το πρωί στη γωνία Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, ήταν ιδίου τύπου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, με την μοτοσικλέτα των δυο αγνώστων που πέταξαν τη χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλά βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της και διαπιστώθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, επικεντρώνονται κυρίως στις κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, που κατά πάσα πιθανότητα έχουν καταγράψει τους δράστες, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζονται τα υπολείμματα της χειροβομβίδας αμυντικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε, από την οποία έχουν βρεθεί η κεφαλή, ο μοχλός απελευθέρωσης και η περόνη.

Παράλληλα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συλλέγουν και μελετούν τα βίντεο από τις κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανότατα έχουν καταγράψει τους δράστες.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.