15χρονος με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2016 10:10 |
15χρονος με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αναμένεται να φτάσει, την Τετάρτη το μεσημέρι, ο 15χρονος Ανδρόνικος Κόρακας – Κοντός ολοκληρώνοντας τον περίπλου της Λέσβου, με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος (τύπου optimist).

Η πρωτοβουλία του, όπως λέει ο ίδιος, έχει στόχο «να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, διακηρύσσοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας. Είναι συνάνθρωποί μας, κυνηγημένοι από την πείνα και τον πόλεμο και χρειάζονται και αξίζουν την αλληλεγγύη μας».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε ο περίπλους του νησιού με ένα τόσο μικρό σκάφος, που το μήκος του δεν υπερβαίνει τα δύο μέτρα και κινείται μόνο με τη βοήθεια του ανέμου.

Σκοπός, επίσης, του Ανδρόνικου είναι να προβάλει την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο (ο 15χρονος είναι γιος του Στρατή Κόρακα, παλιού βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και σήμερα επικεφαλής τη παράταξης του κόμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο). «Τη Λέσβο, που σήκωσε το κύριο βάρος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό τα τελευταία χρόνια και που αξίζει κανείς να την επισκεφτεί για να απολαύσει την ομορφιά της φύσης της, τον πλούσιο και πανάρχαιο πολιτιστικό πλούτο της και τη ζεστή φιλοξενία της» λέει ο Ανδρόνικος, ο οποίος με την ενέργεια του αυτή θέλει ακόμα να προβάλει το έργο της οργάνωσης νέων «Jougend Rettet» (Η Νεολαία Σώζει), της οποίας είναι το νεότερο μέλος. Η Jougend Rettet με ένα κατάλληλα εξοπλισμένο ψαροκάικο και αφετηρία τη Μάλτα σώζει ναυαγούς, μεταξύ Ιταλίας και Αφρικής.

Ο Ανδρόνικος ξεκίνησε το ταξίδι του από τον Μόλυβο, την περασμένη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, με τις ευχές του παλιού δημάρχου του χωριού και εμβληματικής προσωπικότητας της Αριστεράς, στο νησί του Κώστα Δούκα. Ο πρώην δήμαρχος δέχτηκε στο σπίτι του τον μικρό ιστιοπλόο και του ευχήθηκε καλό ταξίδι. Δήλωσε πως τον συγκινεί η πρωτοβουλία του, διότι αποδεικνύει πως η νεολαία είναι ευαισθητοποιημένη για κρίσιμα ζητήματα και αυτό αποτελεί ελπίδα για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου.

Την Δευτέρα (1 Νοεμβρίου) -και παρά τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες- ο Ανδρόνικος πραγματοποίησε, με το σκαφάκι του, τη διαδρομή Μόλυβος – Συκαμνιά. Εκεί τον περίμενε η συγκινητική υποδοχή ψαράδων και εθελοντών. Οι ομάδα των Ισπανών ναυαγοσωστών της Proactiva δήλωσε πως στηρίζει την πρωτοβουλία του Ανδρόνικου και πως είναι πολύ σημαντικό να αναδειχτεί η τραγωδία με τους χιλιάδες πνιγμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Οι ψαράδες, Κώστας Πιντέρης και Στρατής Βαλαμιός, που έχουν σώσει από πνιγμό στη θάλασσα εκατοντάδες πρόσφυγες έδωσαν συγχαρητήρια τον Ανδρόνικο, του ευχήθηκαν να έχει καλό ταξίδι και το μήνυμά του να φτάσει εκεί που πρέπει, για να σταματήσουν οι πόλεμοι και πάψουν να ξεριζώνονται χιλιάδες άνθρωποι. Στη Συκαμνιά περίμενε τον Ανδρόνικο και μία ομάδα ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στη Λέσβο.

Χθες, Τρίτη το απόγευμα, ο Ανδρόνικος βρέθηκε στο λιμανάκι της Θερμής. Τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων της Θερμής υποδέχτηκαν τον μικρό ιστιοπλόο και του μίλησαν για την προσφορά των κατοίκων στους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από την περιοχή. Ο Ανδρόνικος άφησε ένα κλαδί ελιάς στο μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στην περιοχή. Επίσης, ζήτησε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Μανολέλλη να μάθει για την ιστορία του εμβληματικού «Σάρλιζα», του ιστορικού ξενοδοχείου δίπλα από το λιμανάκι της Θερμής.

Σήμερα, Τετάρτη, ο Ανδρόνικος θα φτάσει περίπου στη 1 το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μετά την απαραίτητη ξεκούραση θα συνεχίσει το ταξίδι του, με τελικό προορισμό τον Μόλυβο.

Ο περίπλους γίνεται με την ουσιαστική βοήθεια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης, ο οποίος διέθεσε το μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος, τον προπονητή του Νίκο Παρίντα, που συνοδεύει τον Ανδρόνικο με το φουσκωτό του ομίλου. Για το ταξίδι του Ανδρόνικου έχει ενδιαφερθεί διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, ο οποίος βρίσκεται στη Μυτιλήνη με σκοπό τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Αρκετά διεθνή μέσα παρακολουθούν συνεχώς και αναμεταδίδουν το εγχείρημα. Τέλος, το εγχείρημα του Ανδρόνικου κινηματογραφεί ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Γιώργος Παπαδόπουλος.

11
Μια Άποψη
16/12/2016 11:15
Αν δεν ήταν υιός βουλευτή (πλήρως αδιάφορη η πλευρά), μπορεί και να συγκινούσε. Αφού ήταν του ΚΚΕ, προφανώς και το μήνυμα είναι του ΚΚΕ και όχι του ανήλικου. Τώρα, μπορεί ν' αρχίσει καινούρια μόδα, κατά την οποία οι πολιτικοί θα στέλνουν τα ανήλικά τους να κάνουν διάφορα πράγματα, για λίγη ειδησεογραφική κάλυψη. Το θετικό εδώ είναι ότι από τα σχόλια, είναι προφανής η αφύπνιση των συμπολιτών μας σε θέματα προπαγάνδας των MME. Το αρνητικό είναι ότι τα περισσότερα σχόλια από αυτούς που έχουν αντιληφθεί την υποκρισία, είναι γεμάτα οργή και μίσος (εδώ και σε άλλες σχετικές αναρτήσεις). Η ψυχραιμία, η ταπεινοφροσύνη και η ηρεμία, είναι σαφώς καλύτερη σύμβουλοι και συνοδοιπόροι. Κι εμείς που έχουμε αντιληφθεί τι μας κάνουν (διαίρει και βασίλευε, δεξιά/αριστερά), θα πρέπει να προωθούμε την ενότητα, όχι τη διχόνοια. Ενότητα, πρώτα εντός συνόρων/έθνους, και αν τα καταφέρουμε, μπορούμε να εργαστούμε για την ενότητα και με γείτονες. Παγκοσμιοποίηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Έθνη και όλα τα σχετικά, δεν λειτουργούν όταν επιβάλλονται στους λαούς δια της βίας (φυασικής ή ψυχικής - των πολιτικών και των ΜΜΕ), γι' αυτό αποτυγχάνουν. Μόνο όταν οι μαζικές συνειδήσεις είναι ώριμες θα φτάσουμε εκεί. Έως τότε, η δουλειά μας είναι να τα βρούμε πρώτα με τον εαυτό μας και μετά με τους συμπολίτες μας (είμαστε τόσο πίσω σε αυτόν τον τομέα, που οι περισσότεροι τρέχουμε σε ψυχολόγους για να τα βρούμε με τον εαυτό μας και δεν είμαστε ικανοί ούτε να διατηρήσουμε υγιείς οικογένειες - πόσο μάλλον να αγαπήσουμε όλους τους συνέλληνές μας). Και άμα γίνει αυτή η αφύπνιση σε όλα τα κράτη, δεν θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια. Τα σύνορα θα πέσουν από μόνα τους, θα γίνουμε Γήινοι και θα έρθει η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.
Αντώνης
06/11/2016 19:09
Μακάρι όλοι οι πολίτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη να μπορούσαν να εκπέμψουν ένα παρόμοιο μήνυμα αλληλεγγύης και πολιτισμού, όπως αυτό το παιδί που φαίνεται να μεγαλώνει μακριά από στερεότυπα και ξενοφοβικές ρητορικές .
δεμοκρατης
03/11/2016 07:48
Ο νεος τσιπρας γεννιεται απο τα αρωστημενα μυαλα καπιοων κρατικοδιετων ρεμαλιων στην ερτ..χαχα αυτος τοπος δεν εχει ελπιδα
03/11/2016 00:20
Απο ηλιθιους να φανε και οι κοτες στην ελλαδα
Εθνικιστης Μεσολογγιτης
02/11/2016 22:59
το κοπριταριο της σαβουρας ΕΡΤ δεν εχει τιποτε αλλα να κανει παρα να κινηματογραφει πραξεις λαθρολαγνων,λαμογιο Παπαδοπουλε ελα στο Μεσολογγι να σου δωσω εγω θεματα για κινηματογραφηση ,ουστ νεοταξικοι λακεδες και εθνοπροδοτες για τις δεκαρες..
Σακης
02/11/2016 17:36
Καλά οι καπιταλιστές ξένοι θέλουν να φτιάξουν κινηματογραφική ταινία. Αυτός ο πιτσιρικάς όμως, που τον χώσανε στην πολιτική με το μπιμπερο του, σχολείο δεν έχει; Καμμιά γκομενιτσα τουλάχιστον;
Λάκης
02/11/2016 14:56
Συγχαρητήρια στον Ανδρόνικο. Και χίλιες ευχές για τη συνέχεια του εγχειρήματός του!
δεμοκρατης
03/11/2016 07:46
Ναι να φερει αλλο ενα εκατομυριο ισλαμιστες στην ελλαδα να γινουμε χαλιφατο . αλλα τοσο μαλακες εστε
ΤΕΝΕΚΕ
04/11/2016 12:01
ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΙΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ Η ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΩΛΟ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ,ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ..
Πέτρος
02/11/2016 13:20
Ευχαριστούμε για την είδηση στο πλαίσιο της προπαγάνδας υπέρ των ισλαμολαθρομεταναστών. Πείτε στο παιδάκι ότι πλέον οι περισσότεροι δεν είναι "...συνάνθρωποί μας, κυνηγημένοι από την πείνα και τον πόλεμο και χρειάζονται και αξίζουν την αλληλεγγύη μας". Οι περισσότεροι έφυγαν από χώρες που έχουν ειρήνη και μπήκαν παράνομα σε μια άλλη χωρα που έχει ειρήνη (Ελλαδιστάν) και θέλουν απλά να συνεχίσουν παράνομα να διασχίσουν άλλες χώρες προκειμένου να πάνε εκεί που δίνουν διαμερίσματα, επιδόματα κλπ. Ουστ από εδω. Οι γονείς σου φταίνε. Όχι εσύ.
Εθνικιστης Μεσολογγιτης
02/11/2016 10:31
οι νεοταξικοι χοχολοι και οι ελληνοφωνοι σκυλαδες δεν δισταζουν να βαζουν μπροστα εφηβους για προπαγανδα λαθρολαγνειας ,αρκει να τα παιρνουν και τον παιρνουν....μουσκες σας εχουν καταλαβει και οι πετρες.....