Το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται στην 5η θέση –από πλευράς καμένων εκτάσεων- για την τελευταία δεκαετία!

Αυτό αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς –σε ανακοίνωση της την Πέμπτη- επικαλούμενη τα έως τώρα στοιχεία του European Forest Fire Information System (EFFIS), σύμφωνα με τα οποία, φέτος κάηκαν περίπου 302.000 στρέμματα δασικής βλάστησης.

Όπως επισημαίνεται, το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσαν η Θάσος, η Χίος και η Εύβοια ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η Άνδρος, η Δράμα, η Σάμος και η Λακωνία. Αρκετά ωστόσο ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες και ιδίως στην Τήνο, τη Νάξο, τη Σέριφο, την Κέα και τη Σύρο.

Μια από τις πιο καταστρεπτικές πυρκαγιές που φετινού καλοκαιριού ήταν αυτή που ξέσπασε στα Μαστιχοχώρια της Χίου όπου έκαψε 43.431.000 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη φωτιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών του νησιού.

« Δυστυχώς και εφέτος είχαμε πολλές πυρκαγιές από αμέλεια. Ο μηχανισμός δασοπροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νοιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWF Ελλάς Ηλίας Τζηρίτης.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα δασοπροστασίας, από το WWF Ελλάς υποστηρίζουν πως :

. Πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προμήθεια κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες.

. Ο μηχανοκίνητος και εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρίσκεται στα όρια του. Αυτό έδειξαν οι βλάβες και τα ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τα ελαστικά παραμένουν η μεγάλη ανοιχτή πληγή για τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

. Είναι καιρός να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο.

. Πρέπει να ελεγχθούν οι ΟΤΑ για τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν κάθε χρόνο για την κάλυψη δράσεων δασοπροστασίας.

. Πρέπει να δοθούν τα κονδύλια που αιτούνται οι Δασικές Υπηρεσίες, βάσει σχετικού σχεδιασμού, για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων πρόληψης, πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο διάνοιξης και καθαρισμού δασικών οδών ακόμη και τον Σεπτέμβρη!

. Είναι καιρός να προχωρήσει η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

. Πρέπει να διευθετηθούν οι νομικές εκκρεμότητες που αφορούν τους δασικούς χάρτες και την πλήρη αξιοποίηση του εθεντολικου δυναμισμού.

« Η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Οι έντονες πυρκαγιές, ανεξαρτήτως αιτίας, στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ισπανία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί με νέες καταστροφές αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας », συμπληρώνει ο Ηλίας Τζηρίτης. « Ο χειμώνας έρχεται και μαζί με αυτόν πρέπει να έρθει και ο έγκαιρος σχεδιασμός. Μην αφήσουμε την προστασία των ελληνικών δασών μόνο στην αυταπάρνηση κάποιων κρατικών φορέων και των εθελοντών».