Ανατριχιάζουμε στη λέξη χωρισμός. Αυτό ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στη Μύκονο – την οποία επισκέπτεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή του πολιούχου του νησιού Αγίου Αρτεμίου – θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να τονίσει ότι πρόθεση της Εκκλησίας δεν είναι ο Χωρισμός της από την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στη σχέση και τη συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας δίνοντας ως παράδειγμα την καλή συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αυτό είναι το ζητούμενο. Ιδιαίτερα σήμερα που τα προβλήματα μας καλούν όλους να συνεργαστούμε. Οι Ποιμενάρχες και οι Πολιτικοί έχουν ένα κοινό σημείο. Τον άνθρωπο. Εδώ συναντώνται οι δρόμοι του Πνευματικού Πατέρα με τον εκπρόσωπο της κοινωνίας, για να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Τον Πολιτικό, όμως, τον δημιουργούν οι πολίτες, ενώ η Εκκλησία γεννάει τα παιδιά. Γίνεται μάνα. Και η σχέση είναι μητρική. Η Εκκλησία, λοιπόν, ως μάνα δεν διώχνει τα παιδιά της. Δεν θα διώξει ποτέ κανέναν. Γι’ αυτό και εμείς ανατριχιάζουμε στη λέξη χωρισμός. Τι σημαίνει χωρισμός;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος. Και πρόσθεσε πως σημαίνει ότι «η μάνα το παιδί της δεν το διώχνει. Κι αν γίνει κάποιο λάθος, το περιμένει στο μπαλκόνι του σπιτιού της, ώσπου να γυρίσει. Σεβόμαστε το ρόλο του Δημάρχου, του Πολιτικού, της Πολιτείας, αλλά πορευόμαστε παράλληλα κι όπου χρειάζεται βοηθάει ο ένας τον άλλον».

Ο κ.Ιερώνυμος μίλησε στη συνέχεια για την αξία της συνεργασίας με την Πολιτεία αφήνοντας αιχμές σε όσους την υπονομεύουν και κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στην πρόσφατη σύγκρουση του Υπουργού Παιδείας Ν.Φίλη με την Εκκλησία. «Αυτό χρειάζεται ο τόπος σήμερα. Και αν υπήρχε η συνεργασία δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το δύσκολο σημείο. Αν δε βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε, χειρότερα θα είναι τα πράγματα. Όσοι υπονομεύουν, για να ταραχτούν οι σχέσεις μας και να υπάρξουν συγκρούσεις με την Πολιτεία, είναι βόμβα στη βάση της πατρίδας μας. Αυτήν την ώρα χρειάζεται να αγαπηθούμε περισσότερο. Να δούμε πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά κοντά στην οικογένεια, στις ρίζες και στις παραδόσεις. Αυτές οι ρίζες μας έθρεψαν και είναι η ελπίδα μας».