«H ζωή στα Γιάννινα επανέρχεται και πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς με τους μετασεισμούς να είναι αισθητά λιγότεροι τόσο στο μέγεθος όσο και στον αριθμό», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού (ΟΑΣΠ) καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εξακριβώσουν δύο πράγματα:

1ον) Εάν ο σεισμός του περασμένου Σαββάτου 5,3 ρίχτερ οφείλεται στο ανάστροφο ρήγμα –η πλάκα κάτω από την Ανατολική Ελλάδα ανεβαίνει πάνω σε αυτήν της Δυτικής Ελλάδας.

2ον) Εάν ο σεισμός και οι μεγάλοι μετασεισμοί που ακολούθησαν συνδέονται με το ορυκτό άλας που υπάρχει κάτω από το έδαφος.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ. Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας υποστηρίζει ότι υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως ένας σεισμός τελειώνει σε 48 ώρες.

«Αυτό είναι λάθος και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για την ασφάλεια του κόσμου» συμπληρώνει. «Αυτός είναι και ο λόγος που λέω πως τα παλιά σπίτια που έχουν επιβαρυνθεί από τον τελευταίο σεισμό και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν δεν πρέπει να κατοικούνται. Κι αυτό διότι με ένα νέο σεισμό πάνω από 4 ρίχτερ μπορεί να υποστούν πολύ σοβαρές ζημιές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όσων μένουν μέσα σε αυτά».

Χθες τα ξημερώματα ένας νέος ισχυρός μετασεισμός περίπου 3,9 ρίχτερ έγινε αισθητός στην πόλη και αναστάτωσε τους κατοίκους.

Στο μεταξύ, οι έλεγχοι στα σπίτια συνεχίζονται ενώ από χθες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη λειτούργησαν κανονικά τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννίνων, με εξαίρεση το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει σήμερα. Επίσης δεν θα λειτουργήσει για μια εβδομάδα λόγω εργασιών αποκατάστασης η Εκκλησιαστική Σχολή Βελλά. Οπως λέει ο περιφερειάρχης, από τους έως τώρα ελέγχους που έχουν διενεργηθεί φαίνεται πως δεν έχουν γίνει μεγάλες ζημιές.