Τα αποτελέσματα των πρώτων, μεγάλης κλίμακας, χειρουργικών επεμβάσεων στη χώρα μας για την αντιμετώπιση αγγειακών δυσπλασιών, παρουσιάστηκαν σε διεθνή επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία στο ΕNHC ενός πρότυπου Κέντρου Αγγειακών Δυσπλασιών, σε απευθείας συνεργασία με το Κέντρο Αγγειακών Δυσπλασιών του Πανεπιστημίου LARIBOISIERE στο Παρίσι, το οποίο θεωρείται το πλέον εξειδικευμένο Κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με την λειτουργία του νέου Κέντρου στο ΕΝHC, υπό την διεύθυνση του αγγειοχειρουργού κ. Νίκου Παρασκευά (διευθυντής του Β΄ Αγγειοχειρουργικού Τμήματος ΕΝΗC), για πρώτη φορά θα υπάρχει στην Ελλάδα ένα Κέντρο Αναφοράς για τις αγγειακές δυσπλασίες, το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου διαγνωστικές και θεραπευτικές λύσεις, βάζοντας τέλος και στην ιατρική περιπλάνηση ασθενών που σχεδόν αναγκαστικά αναζητούσαν μέχρι σήμερα καταφύγιο στο εξωτερικό για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της σύνθετης νόσου.

Παρουσιάζοντας τα δύο πρώτα περιστατικά χειρουργικής αντιμετώπισης εκτεταμένων αγγειακών δυσπλασιών, ο κ. Παρασκευάς έδωσε έμφαση στην πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα κάθε αντίστοιχου περιστατικού, που καθιστά επιβεβλημένη την διεπιστημονική προσέγγιση και συνέργεια πολλών ειδικοτήτων (αγγειοχειρουργοί, πλαστικοί χειρουργοί, δερματολόγοι, ακτινολόγοι, ΩΡΛ, γναθοχειρουργοί, ορθοπαιδικοί, αιματολόγοι, ανατομοπαθολόγοι κ.α.).

Οι πρώτες επεμβάσεις έγιναν με εξαιρετική επιτυχία σε 18χρονη ασθενή με ευρείας κλίμακας αγγειακή δυσπλασία στην γλουτιαία περιοχή και σε 57χρονη ασθενή με εκτεταμένη αγγειακή ανωμαλία στην υπερκλείδιο περιοχή (στην ευρύτερη τραχηλική ζώνη).

«Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η ροή ασθενών προς το εξωτερικό θα περιοριστεί σημαντικά και στο πεδίο των αγγειακών δυσπλασιών», τόνισε ο κ. Παρασκευάς.

Κεντρικοί ομιλητές στη διεθνή επιστημονική συνάντηση που πραγματοπoιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΕΝΗC (15/10), ήταν ο καινοτόμος γάλλος αγγειοχειρουργός, Dr Claude Laurian, ο οποίος παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις στην επεμβατική αντιμετώπιση των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, καθώς η σημερινή διευθύντρια του Κέντρου Αγγειακών Ανωμαλιών στο Πανεπιστήμιο LARIBOISIERE, Dr Annouk Bisdorff-Bresson, που εστίασε στην ταξινόµηση των αγγειακών δυσπλασιών και τις φλεβικές δυσπλασίες.

Επισημαίνεται ότι με την συμβολή του Dr Laurian δημιουργήθηκε πριν 30 χρόνια στο Πανεπιστήμιο LARIBOISIERE το πρώτο ευρωπαϊκό Κέντρο που συνδύασε εξειδίκευση στις αγγειακές δυσπλασίες και διεπιστημονική προσέγγιση, αλλάζοντας ριζικά το πλαίσιο αντιμετώπισης της νόσου, η οποία μέχρι τότε αντιμετωπιζόταν κατά κανόνα με συντηρητική αγωγή.

Επικυρώνοντας την συνεργασία με το νέο Κέντρο Αγγειακών Δυσπλασιών του ΕΝΗC, o φημισμένος γάλλος αγγειοχειρουργός (επί χρόνια διευθυντής του επίσης διεθνούς εμβέλειας αγγειοχειρουργικού κέντρου του νοσοκομείου Saint Joseph στη γαλλική πρωτεύουσα), όπως και η Dr Bisdorff-Bresson, αναφέρθηκαν στην πολυετή συνεργασία τους με τον κ. Παρασκευά και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το εξειδικευμένο Κέντρο που δημιουργείται στο ΕΝΗC θα αποτελέσει πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Οι συγγενείς αγγειακές ανωμαλίες επηρεάζουν τη ζωή περίπου του 2% του πληθυσμού.

Πρόκειται για σύνθετη νόσο με ιδιαίτερα διαγνωστικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά, αλλά η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος και η επιστημονική κατανόηση των μυστικών της, οδήγησαν διεθνώς σε αλλαγή στρατηγικής και σε εξατομικευμένη θεραπεία μέσα και από επεμβατικές λύσεις.

Αυτή τη νέα σελίδα μπορούμε να ανοίξουμε πλέον και στη χώρα μας», ήταν το μήνυμα του κ. Παρασκευά με την ολοκλήρωση των εργασιών της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης.