Εμμονή με τον λιγνίτη, πανάκριβες επενδύσεις σε νέες μονάδες –για παραγωγή ενέργειας- παρά την πρόσφατη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, αλαλούμ με τη χορήγηση αδειών για χρήση αιγιαλού, πρόστιμα που δεν επικυρώνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μετά από καταδίκες της Ελλάδας από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στη 12η ετήσια έκθεση αξιολόγησης για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Η έκθεση « Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2016 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» εξετάζει τις εξελίξεις στη νομοθεσία, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τις πολιτικές για το περιβάλλον και την ενέργεια.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα, συνολικά διαπιστώνεται πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να αψηφά την ιστορική ευκαιρία για αντιμετώπιση της κρίσης ως αφετηρίας για την απαραίτητη στροφή της χώρας προς μια πραγματικά βιώσιμη και ζωντανή οικονομία.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται:

. Παραμένει άγνωστο το μέλλον των φορέων διαχείρισης, καθώς ακόμη δεν έχει καθοριστεί το σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών.

.Υπάρχουν δυο νέες καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επικίνδυνα και τα αστικά απόβλητα, οι οποίες επιβάλλουν στην Ελλάδα τσουχτερά πρόστιμα.

Η μια από αυτές ( η C-584/14) επιβάλλει στην Ελλάδα την υποχρέωση καταβολής χρηματικής ποινής 30.000 ευρω ανά ημέρα καθυστέρησης καταβολής, καθώς και κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρω. Η δεύτερη ( η C-167/14) επιβάλλει ποινή 3.640.000 ευρω ανά εξάμηνο καθυστέρησης και κατ’ αποκοπή ποσό 10 εκατομμυρίων ευρω.

. Συνεχίζεται η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και γενικότερα του συστήματος περιβαλλοντικών ελέγχων.

. Με τον νέο για τα αυθαίρετα ανοίγει ο δρόμος για τακτοποιήσεις παράνομων οικισμών ακόμη και μέσα στα δάση.

. Υπάρχει αδιαφάνεια στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, καθώς για πρώτη χρονιά δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί οικονομικός απολογισμός.

. Υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των υδάτων, όπως και συνεχιζόμενα προβλήματα στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με ανύπαρκτες ή δειλές διοικητικές και νομοθετικές αντιδράσεις.

. Υπήρξε απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος επαναλειτουργίας της παλιότερης και μιας από τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ, της Πτολεμαίδας ΙΙΙ, παρά την επίμονη του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος.

.Σε πείσμα της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας, η ΔΕΗ δίνει 400 εκατομμύρια ευρω για να ξεκινήσει την κατασκευή της νέας πανάκριβης λιγνιτικής μονάδας « Πτπλεμαιδα V», και ταυτόχρονα υπογράφει μνημόνιο με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή και δεύτερης νέας μονάδας, της « Μελίτη ΙΙ», με φόντο την ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικης Αλλαγής στο Παρίσι.

Όπως αναφέρθηκε την Τρίτη, η χώρα μας κατακτά το «αργυρό μετάλλιο», από το χρυσό που κατείχε πέρυσι, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες ανοιχτές υποθέσεις παραβιάσεων στην Ευρώπη των 28.

«Η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν είναι παιχνίδι. Είναι κανόνες ζωής για το περιβάλλον και το φυσικό μας χώρο, την ποιότητα της ζωής μας και βεβαίως την υγεία της οικονομίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάνσου. « Όπως δείχνει η φετινή έκθεση για την περιβαλλοντική νομοθεσία, η ελλιπής και η μηδενική εφαρμογή της κοστίζει στον κρατικό κορβανά, αποδυναμώνει τις προοπτικές για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη, πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας και υποθηκεύει το παρόν αλλά και το μέλλον μας».

Από την πλευρα του, ο νομικός συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γιώργος Χασιώτης τόνισε πως « οι πλέον προβληματικοί τομείς αναδεικνύονται τα απόβλητα, η αυθαίρετη δόμηση και οι προστατευόμενες περιοχές, ενώ όλο και πιο ορατά είναι τα προβλήματα της υποβάθμισης των υδάτων και της ποιότητας της ατμόσφαιρας».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χασιώτη : «Θετικές εξελίξεις, όπως η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της οδηγίας για τους οικότοπους, μια διάθεση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για θέματα όπως τα απόβλητα, οι προστατευόμενες περιοχές ή οι δασικοί χάρτες, επισκιάζονται από την αδυναμία του συστήματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, την αδιαφάνεια, τις καθυστερήσεις, την έλλειψη ουσιαστικής εφαρμογής (παρότι σε μερικές περιπτώσεις καταβάλλονται πρόστιμα εκατομμυρίων ευρω) και νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ενεργειών».