Με πυροτεχνήματα εντυπώσεων επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει τις πληγές του ΕΣΥ.

Χτες αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης με στόχο να μπει οριστικό τέλος στις λίστες χειρουργείων, νομοθετώντας ένα σύστημα που προωθεί (δήθεν) τη διαφάνεια.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων ωστόσο κάνουν λόγο για ένα ανεπαρκές σύστημα περίθαλψης, σημειώνοντας ότι οι συμβολικές και προσχηματικές παρεμβάσεις δεν αρκούν για να επουλώσουν τα κενά του συστήματος.

Ενδεικτικά της ένδειας – ποσοτικής και ποιοτικής – στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια ιατροφαρμακευτική φροντίδα είναι τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Πάνω από 100 ασθενείς με Πάρκινσον παραμένουν εγκλωβισμένοι σε λίστες αναμονής ανά τη χώρα, για εμφύτευση νευροδιεγέρτη εγκεφάλου με μπαταρία μακράς διάρκειας ζωής (έως και 20 έτη).

Και παρόλο που η δαπάνη (περίπου 35.000) καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, «τα ταμεία των νοσοκομείων είναι μείον και δεν αναλαμβάνουν την αγορά υλικών για την εμφύτευση».

Μαύρη σελίδα στο ΕΣΥ, είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, και το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, καθώς συνεχίζει να λειτουργεί ως «Κέντρο Διακομιδών».

Τρεις και πλέον μήνες μετά από τα επίσημα εγκαίνια του νοσηλευτικού ιδρύματος Θήρας, η «Τεχνική Υπηρεσία αρνείται να δώσει σχετική βεβαίωση καταλληλότητας, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα φίλτρα κατακράτησης σωματιδίων για την διασφάλιση της υψηλής καθαριότητας του χειρουργείου», ενώ το νοσοκομείο «δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο».