Η πλειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει, ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, δεν έχει αρμοδιότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να γνωμοδοτήσει για το θέμα της αντικατάστασης του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, Ευάγγελου Κασαλιά, και μόνο αρμόδιο όργανο για το ζήτημα αυτό είναι το Πρωτοδικείο.

Συγκεκριμένα, κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες (Μάιος 2016) στην ΕΔΕ, εκλέχτηκε ως μέλος του ΔΣ ο Ευάγγελος Κασαλιάς, οποίος όμως είναι αποσπασμένος για τρία χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), προκειμένου να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων, που αφορούν σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΕ, η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της Ένωσης είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση καθηκόντων, κατόπιν αποσπάσεως του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία, υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΔΕ αντικατέστησε τον Ευάγγελο Κασαλιά με τον α΄ αναπληρωματικό, Ευστάθιο Βεργώνη.

Κατόπιν αυτών, επτά μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ ζήτησαν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, να γνωμοδοτήσει για το θέμα του ασυμβίβαστου του Ευάγγελου Κασαλιά.

Η πλειοψηφία της ΕΔΕ, σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από καμία διάταξη νόμου δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει για το θέμα του κ. Κασαλιά και εφόσον το ΔΣ της ΕΔΕ έχει λάβει ήδη απόφαση για το ζήτημα αυτό, αρμόδιο είναι μόνο το δικαστήριο (Πρωτοδικείο).

Στην ανακοίνωσή της, η πλειοψηφία αναφέρει ότι τα 7 μέλη της μειοψηφίας «επιχειρούν να “εμπλέξουν” την κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε μια διαδικασία ερμηνείας του καταστατικού μας (ΕΔΕ), θέλοντας να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους σε αυτό που η πλειοψηφία των δικαστών και εισαγγελέων αποφάσισε στην καταστατική γενική συνέλευση και στις εκλογές του ΔΣ». Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Δεν θα τους παρακολουθήσουμε σε αυτή τη πορεία, ούτε και στην προσπάθειά τους για μια ακόμα φορά να διαταράξουν τις σχέσεις της Ένωσης με την Ένωση Εισαγγελέων, ζητώντας την παρέμβασή της».

Εξάλλου, επισημαίνει η πλειοψηφία, ότι είναι προφανές, όμως, ότι στο καταστατικό της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, το ασυμβίβαστο αφορά μόνο απόσπαση εισαγγελικού λειτουργού στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία, όπως ρητά προβλέπει το καταστατικό της ΕΔΕ. Οποιαδήποτε σύγκριση του καταστατικού της ΕΔΕ με εκείνο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είναι ατυχής και γίνεται εκ του πονηρού».

Τέλος, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρεται στο ζήτημα του ασυμβίβαστου εισαγγελικού λειτουργού με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΕΕ και καταγράφει τους λόγους για τους οποίους περιόρισαν το ασυμβίβαστο των μελών του ΔΣ μόνο στην απόσπαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.