Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίαςτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Αιτία είναι η αντικατάσταση του μέλους του Δ.Σ αντεισαγγελέαΕφετών Ευάγγελου Κασαλιά.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις εκλογές της ΕΔΕ, τον περασμένο Μαίο μεταξύτων άλλων εκλέχτηκε ως μέλος του Δ.Σ. ο Ευάγγελος Κασαλιάς, οποίος όμωςείναι αποσπασμένος για τρία χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

(Ε.Υ.Π.), προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να ελέγχει τη νομιμότητα τωνειδικών επιχειρησιακών δράσεων που αφορούν σε θέματα δικαιωμάτων τουανθρώπου.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΕ η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. τηςΈνωσης είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση καθηκόντων, κατόπιν αποσπάσεως, στουπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική

εξουσία.

Έτσι, επικαλούμενη αυτό το ασυμβίβαστο, η πλειοψηφία του Δ.Σ. τηςΕΔΕ αντικατέστησε τονΕυάγγελο Κασαλιά με τον α΄ αναπληρωματικό, Ευστάθιο Βεργώνη.

Στηνσυνέχεια επτά μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. ζήτησαν από την Εισαγγελέατου Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να γνωμοδοτήσει για το θέμα του ασυμβίβαστουτου Ευάγγελου Κασαλιά.