Οι αλλαγές προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος – Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις- το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται και το οποίο αφορά άμεσα 34.000 επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα:

1. Προβλέπεται η αύξηση σε 25 –από 7 που είναι σήμερα- του αριθμού των μελών που απαιτείται για τη σύσταση και λειτουργία του δασικού συνεταιρισμού.

2. Ορίζεται ρητά ότι η ιδιότητα του δασεργάτη αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας μέλους Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας.

3. Προβλέπεται η πιστοποίηση του επαγγέλματος του δασεργάτη και η εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα.

4. Καθιερώνεται η οικονομική ευθύνη μελών, γεγονός το οποίο τα καθιστά πιο υπεύθυνα για την εν γένει λειτουργία του συνεταιρισμού.

5. Οι πρωτοβάθμιες Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις μπορούν πλέον να δραστηριοποιηθούν και στη διακίνηση, εμπορία, επεξεργασία και μεταποίηση των δασικών προϊόντων.

6. Οργανώνεται η κρατική εποπτεία των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας με την καθιέρωση της Διεύθυνσης Δασών του Νομού ως εποπτεύουσας αρχής και την τήρηση κεντρικού και περιφερειακού Μητρώου Δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Δασεργατών.

7. Προβλέπεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μέλη ως μέσο πρόληψης της κήρυξης του συνεταιρισμού σε πτώχευση ενώ θα υπάρχει χρηματοδότηση και παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων υπέρ των Δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τα νέα μέτρα που προωθούνται επιχειρείται η ανάπτυξη και η βελτίωση της λειτουργίας των δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων παράλληλα με την ορθότερη διαχείριση των δασών που θα διασφαλίσει τη διατήρηση του επαγγέλματος του δασεργάτη.