Ο χώρος όπου θα φιλοξενούνται στο εξής οι οικογένειες προσφύγων που επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους παραδόθηκε την Τετάρτη προς χρήση, στο πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Τον επισκέφθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γγ υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.

Διαμορφώθηκε στο πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής και περιλαμβάνει παιδικές χαρές και άλλες υποδομές, προκειμένου να εξυπηρετήσει περίπου 300 άτομα κάθε φορά προσωρινά.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή και κέντρο κράτησης, καθώς έτσι προβλέπεται από τους κανονισμούς για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά η παραμονή των προσφύγων δεν θα ξεπερνά τις 10 μέρες.

Ειδικότερα, όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά (γι’ αυτό και περνούν σε κατάσταση κράτησης).

Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήριά τους από τις πρεσβείες. Ακολούθως, συνοδευόμενοι θα αναχωρούν αεροπορικώς για τις χώρες καταγωγής τους.

Για την παροχή καλλίτερων συνθηκών στις οικογένειες των μεταναστών, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στα σπιτάκια της Αμυγδαλέζας, με την τοποθέτηση κλιματιστικών, για ψύξη και θέρμανση, όλου του οικιακού εξοπλισμού, ενώ υπάρχει και ίντερνετ, καθώς οι περισσότεροι συμμετέχουν στα social media.

Στόχος είναι, μέσω του διαδικτύου, οι αλλοδαποί να δώσουν το μήνυμα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι, που βρίσκονται στα νησιά, το παράδειγμα τους.

Στέλεχος της ΕΛΑΣ, πάντως, τόνισε ότι το μήνυμα αυτό θα δοθεί όταν θα αρχίσουν οι επιστροφές για την Τουρκία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εφοδιάζει όλους όσοι περνούν από την Αμυγδαλέζα, με είδη πρώτης ανάγκης (οδοντόβουρτες, σαπούνια, κλπ), ενώ κατασκευάστηκε και παιδική χαρά για τα παιδιά, προκειμένου να μην τους λείψει το παιχνίδι κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στο κέντρο.

Την Τετάρτη επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Ιράκ δύο οικογένειες και συγκεκριμένα 14 άτομα (δέκα μικρά παιδιά με τους γονείς τους), ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αναχώρησαν, με το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, άλλα 46 άτομα.

Οι χώροι που έχουν ανακαινιστεί μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 300 άτομα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επίσκεψη ο κ. Τόσκας, δήλωσε:

«Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους.