Με σκληρό πόκερ για παίκτες με γερά πορτοφόλια μοιάζει η διαγωνιστική πλειοδοτική διαδικασία για τις άδειες, η οποία είναι σε εξέλιξη και από ό,τι φαίνεται θα διαρκέσει ένα 48άωρο.

Το σχέδιο, λέγεται ότι έχει ως εξής: πρόθεση της επιτροπής που διενεργεί τον πλειοδοτικό αδειοδοτικό διαγωνισμό –και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης –είναι οι δύο πρώτες άδειες να έχουν κλειδώσει από το πρώτο (το περασμένο) 24ωρο.

Αν δεχθούμε την υπόθεση ότι το κονταροχτύπημα για την πρώτη άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας έλαβε τέλος περίπου στις 19.00 χθες, δηλαδή σχεδόν δέκα ώρες μετά την έναρξη του διαγωνισμού, ο πλειστηριασμός για τη δεύτερη άδεια πιθανόν να άρχισε γύρω στις 23.00.

ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ. Την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, η πρώτη άδεια θεωρητικά έπρεπε να έχει κατακυρωθεί. Θρυλείται ότι από τη ΓΓΕΕ εμφανίστηκε «κόκκινος καπνός». Φήμες ήθελαν τον Ιβάν Σαββίδη «επιθετικό παίκτη» εξίσου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Περί τα μέσα Ιουλίου κύκλοι πέριξ του προέδρου του ΠΑΟΚ είχαν ιχνογραφήσει τις διαθέσεις του να είναι ένας από τους κατόχους πολυπόθητης άδειας, λέγοντας πως εκείνος θα έμπαινε ουσιαστικά στο παιχνίδι του πλειστηριασμού από τα 15 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν να έχουν την πληροφόρηση «που έχουν και οι πολίτες», θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι από το κτίριο της Αλεξάνδρου Πάντου δεν έχουν παρατηρηθεί διαρροές. Ωστόσο υπάρχει και η λαϊκή ρήση «κάτι που ξέρουν δύο παύει να είναι μυστικό» –και αυτό είναι μια παραδοχή.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Παροικούντες το Κοινοβούλιο σε συζητήσεις χθες το βράδυ θεωρούσαν πιθανό η δημοπρασία για τη δεύτερη άδεια να έχει ολοκληρωθεί κάποια στιγμή νωρίς σήμερα το πρωί. Σε κάθε περίπτωση, ο επικρατέστερος της διαδικασίας σε κάθε αδειοδοτική φάση δεσμεύεται από την προσφορά που έκανε στον τελικό γύρο πλειστηριασμού της προηγούμενης άδειας. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν το τίμημα της δεύτερης άδειας είναι χαμηλότερο, η άδεια θα κατοχυρωθεί στον υποψήφιο που θα έχει προτείνει τα περισσότερα χρήματα στην προηγούμενη φάση, αν το ποσό αυτό δεν έχει ξεπεραστεί από άλλον υποψήφιο που συμμετέχει.

Επίσης, κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορεί να αποχωρήσει αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας και των τεσσάρων αδειών ώστε να μη γνωρίζει κανείς, εκτός από τους υπερθεματιστές, ποιοι έχουν πάρει τις άδειες. Με αυτή την πρακτική η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει το αδιάβλητο και την αξιοπιστία του διαγωνισμού.

Ωστόσο στην τηλεοπτική αγορά επικρατεί μούδιασμα και αμηχανία και κανένας από τους εργαζομένους στα κανάλια που λειτουργούν δεν φαντάζεται «τι μπορεί να ξημερώσει», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η αγωνία καταγράφει διαδοχικά λίμιτ και η ανοδική πορεία της θα σταματήσει με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κατακύρωση των αδειών.