Η φημολογία οργίαζε όσο περνούσαν οι ώρες, αλλά αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο. Στους ορόφους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι περισσότεροι πέρασαν μάλλον την πιο άβολη νύχτα της ζωής τους, αλλά έδειχναν προετοιμασμένοι. Η ολονυκτία σε ένα ασυνήθιστο πόκερ με έπαθλο τέσσερα κλειδιά ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου είχε αρχίσει ωστόσο να παράγει πολιτικά αποτελέσματα – πριν ακόμη πέσει το σούρουπο και, βέβαια, πριν αποκαλυφθούν οι πλειοδότες.

Στον άξονα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης μια αναδίπλωση είχε αρχίσει, εκατέρωθεν, να καταγράφεται από νωρίς. Ηταν, ενδεχομένως, μια αναγκαία αλλαγή πλεύσης μπροστά σε μια δημοπρασία που ξεκίνησε, έστω και με αμφιλεγόμενο τρόπο, επιτρέποντας ακόμη και τη διακωμώδηση του σκηνικού.

Η έναρξη της διαδικασίας ήταν εμφανές ότι είχε προκαλέσει ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου, που αναδείκνυε ακόμη περισσότερο το έσοδο που θα προκύψει για κρατικά ταμεία. Για τα λεφτά τα κάνουμε όλα, διαμήνυαν περιχαρείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο αφού το εναλλακτικό σενάριο – της δημιουργίας ενός ολιγοπωλίου ελεγχόμενης ενημέρωσης – δεν ήταν ευνοϊκό για καμία συζήτηση. «Το τζάμπα πέθανε!..» διακήρυξε η Ολγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με την αντίδρασή της επιδιώκει στην πραγματικότητα να επηρεάσει το ύψος των προσφορών.

Παράλληλα με την πολεμική, ωστόσο, από το κυβερνητικό επιτελείο προσπάθησαν συντονισμένα να βάλουν τα πράγματα σε μια νέα σειρά και να εκπέμψουν ένα σήμα υπευθυνότητας και οργανωτικού σχεδίου. Οι τέσσερις άδειες θα είναι προσωρινές, πρώτα – εντός 20ημέρου – θα γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες όσων πλειοδοτήσουν και ύστερα από ένα τρίμηνο, εφόσον όλα είναι νόμιμα και θα έχουν ελεγχθεί και τυχόν ενστάσεις, θα κατακυρωθούν σε όσους κατέβαλαν το μεγαλύτερο τίμημα.

Η επίδειξη υπευθυνότητας ολοκληρώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία μετέθεσε στο απώτερο μέλλον το ενδεχόμενο μιας αύξησης των πανελλαδικών αδειών. Η συζήτηση για επιπλέον άδειες, την οποία συντηρούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να κλείσει άμεσα καθώς δημιουργούσε εκ προοιμίου συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και υπονόμευε τη διαδικασία που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη στη ΓΓΕΕ.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των συμμετεχόντων στη δημοπρασία για την απειλή μια πέμπτης άδειας που αιωρείτο το προηγούμενο διάστημα στην ατμόσφαιρα προφανώς έπιασαν τόπο. Μέσα στο κλίμα αυτό, εξάλλου, η Ολγα Γεροβασίλη άφησε να διαφανεί ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική σπουδή ούτε για τις πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου, όπως δεν αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Επόμενος στόχος η Digea

Αυτό που προκύπτει από τις χθεσινές παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων είναι ότι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης θα είναι η Digea. Πέραν των καταγγελιών περί «σκανδαλώδους διαγωνισμού» που ανέδειξε τον ψηφιακό πάροχο, στις οποίες κατέφυγε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να πετάξει στην Digea στο μπαλάκι για το «μαύρο» στους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν θα αδειοδοτηθούν.

Η απειλή για μέτρα κατά του ψηφιακού παρόχου, άρχισε ήδη να αιωρείται. «Ο πάροχος, που αυτή τη στιγμή είναι η Digea, είναι η αρμόδια για να μεταφέρει την εικόνα από αδειοδοτημένα κανάλια. Επομένως δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε το ΕΣΡ. Είναι δουλειά της Digea, η οποία οφείλει να προσαρμοστεί στη νομιμότητα» προειδοποίησε η Ολγα Γεροβασίλη – και μάλλον έπεται συνέχεια καθώς το ζήτημα της μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό καθεστώς απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου πριν ολοκληρωθεί η επίμαχη δημοπρασία.

Εν αναµονή της απόφασης του ΣτΕ

Σε κάθε περίπτωση, κομβικό σημείο για την επόμενη ημέρα θα αποτελέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του κυβερνητικού σχεδίου. Η κρίση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αναμένεται ακόμη κι εντός του Σεπτεμβρίου – και εάν τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ιδίως ως προς την παράκαμψη του ΕΣΡ, το οικοδόμημα που κτίζει η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό πεδίο θα απειληθεί με πλήρη κατάρρευση. Τη δικαστική εξέλιξη αναμένει και η ΝΔ, η οποία με σχετική αμηχανία παρακολούθησε χθες τους υποψήφιους καναλάρχες και καταφθάνουν στη ΓΓΕΕ και να επικυρώνουν με τη συμμετοχή και τις δηλώσεις τους το όλο τελετουργικό.

Οι βολές από επιτελικά γαλάζια στελέχη περί «συνευθύνης» των επιχειρηματιών που αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν το κυβερνητικό παιχνίδι πριν αποφανθεί το ΣτΕ, είναι ενδεικτικές ενός «βραχυκυκλώματος» που καταγράφεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η γαλάζια αναδίπλωση

Την εικόνα αυτή μεταφέρει ακόμη περισσότερο η γαλάζια αναδίπλωση απέναντι σε όσους πλειοψηφήσουν στον διαγωνισμό. Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί εν μέρει από μια μελλοντική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το αποτέλεσμα της δημοπρασίας δεν θα αμφισβητηθεί.

Το καθησυχαστικό μήνυμα της Πειραιώς προς τους υποψήφιους καναλάρχες δεν είναι ασύνδετο με την γκρίνια στη γαλάζια οικογένεια για την τακτική που ακολουθούσε το προηγούμενο διάστημα το κόμμα. Η επίσημη θέση της ΝΔ ότι δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τον διαγωνισμό έχει πλέον τροποποιηθεί και η νέα θέση της θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΣτΕ.

Το ερώτημα που έθεταν στο παρασκήνιο αρκετά κομματικά στελέχη φαίνεται ότι έπαιξε τον ρόλο του: εάν η διαδικασία κριθεί νόμιμη και συνταγματική με τι έρεισμα η ΝΔ θα επαγγέλλεται την ακύρωση της δημοπρασίας; «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανοίξει την αδειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις: απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων, αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, ενιαίο τίμημα άδειας», είναι η νέα προσέγγιση, όπως την προέβαλε ο γαλάζιος εκπρόσωπος Γιώργος Κουμουτσάκος.