Δώδεκα ημέρες απομένουν για τη «μητέρα των μαχών» όπως χαρακτήρισε χθες ο Νίκος Φίλης μιλώντας στη Βουλή το άνοιγμα των σχολείων όλης της χώρας χωρίς κενά εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε χθες την εκτίμηση ότι τα σχολεία θα ανοίξουν εφέτος για πρώτη φορά χωρίς κενά και εξήγγειλε γιγαντιαίο κύμα προσλήψεων 20.800 αναπληρωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων, όπως είπε, θα φτάσουν εξαρχής στα σχολεία ώστε να μην υπάρξουν πολλά κενά. Και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποκινεί έναν «κηδεμονευόμενο συνδικαλισμό», με στόχο να δημιουργηθούν προβλήματα καθυστερήσεων και πως έχει αναγάγει σε μητέρα των μαχών το άνοιγμα των σχολείων, ενώ είναι κέρδος για όλη την κοινωνία η επιστροφή στην κανονικότητα. Επιπλέον, ο Νίκος Φίλης προανήγγειλε νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών μέχρι τα Χριστούγεννα, 9.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και 400 προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ήδη βρίσκονται στα σχολεία και περιμένουν τους μαθητές 24 εκατομμύρια σχολικά βιβλία.

Δυσπιστία. Στις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις Φίλη, ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος απάντησε ότι μόνο από τις διάφορες μειώσεις ωραρίων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, το υπουργείο Παιδείας εξοικονόμησε 9.500 εκπαιδευτικούς! «Αν μειώνατε κι άλλο τις ώρες θα εξοικονομούσατε περισσότερους για να πανηγυρίσετε ότι θα καλύψετε τα κενά. Αλλά είναι πρόκληση αυτό να το βαφτίζετε αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Ολα αυτά γίνονται σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης, καθώς επιπλέον αυξάνονται τα μονόωρα μαθήματα (βιολογία, γεωγραφία κ.λπ.) και όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, μία ώρα ίσον καμία» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις Φίλη, ούτε οι εκπαιδευτικοί έχουν πειστεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Σήμερα το μεσημέρι μάλιστα, ΟΛΜΕ και Διδασκαλική Ομοσπονδία οργανώνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας άμεση πρόσληψη αναπληρωτών σε μία φάση σε όλα τα λειτουργικά κενά, στήριξη της ειδικής αγωγής, επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα και επαναφορά της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής, κ.ά.

«Αντιπαιδαγωγικός τρόπος».Οσον αφορά τα κενά, ο αιρετός εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Παληγιάννης υπολογίζει ότι θα ξεπεράσουν τα 7.231 στη γενική αγωγή, μόνο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα περίπου 2.000 κενά της ειδικής αγωγής, τα 3.000 κενά της παράλληλης στήριξης κι αυτά που θα προκύψουν μετά την έναρξη του διδακτικού έτους (άδειες ανατροφής, άνευ αποδοχών, κ.τ.λ.) που με μέτριους υπολογισμούς θα ξεπεράσουν τα 2.000. Επομένως τα κενά των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζονται σε πάνω από 14.000.

«Υπάρχουν δε περιοχές που μόνο τα κενά της γενικής αγωγής δημιουργούν ίλιγγο. Ενδεικτικά αναφέρω: Ηράκλειο 589, Δωδεκάνησα 519, Ανατολική Αττική 355, Αιτωλοακαρνανία 318, Κυκλάδες 278, Ηλεία 253. Τα χιλιάδες κενά πιστοποιούν την αδήριτη ανάγκη μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών» λέει ο Βασίλης Παληγιάννης.

Στα γυμνάσια και τα λύκεια, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, δεν μπορεί ακόμα να γίνει πλήρης εκτίμηση των αναμενόμενων κενών, ωστόσο είναι σίγουρο ότι στο σύνολο των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεπεράσουν τα 20.000. «Ο υπουργός Παιδείας περιόρισε τις ανάγκες με τεχνητό και αντιπαιδαγωγικό τρόπο, δηλαδή μειώνοντας τις ώρες διδασκαλίας στα σχολεία, καταργώντας το μειωμένο ωράριο των εκπαιδευτικών που είναι υπεύθυνοι στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής, κ.λπ. Αλλά αυτό μόνο αναβάθμιση της εκπαίδευσης δεν είναι –αποτελεί υποβάθμιση. Τα περισσότερα κενά δεν αναμένονται στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά στην περιφέρεια, σε περιοχές όπως η Ευρυτανία, τα νησιά του Αιγαίου, η Ηπειρος, η Κρήτη, χωριά στην Πελοπόννησο, κ.λπ.» αναφέρει.

Σύμφωνα επίσης με τον αιρετό Δημήτρη Μπράτη, μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης των αποσπάσεων και αφού επικαιροποιηθούν τα κενά την επόμενη βδομάδα, προγραμματίζεται για τις 6 Σεπτεμβρίου η α’ φάση των προσλήψεων αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής. Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει (για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) όλες τις ειδικότητες για τη γενική αγωγή και τα ειδικά σχολεία για την ειδική αγωγή (αλλά όχι τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη). Η πρώτη φάση θα είναι μεγάλη και ίσως φτάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και τις 14.000 προσλήψεις για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συνολικά.

«Μονιμότητα»στα πανεπιστήμια

Ακόμα πιο εύκολη κάνει τη φοίτηση στα πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ, εκτός από την επαναφορά των αιώνιων φοιτητών που είχε αποφασιστεί από πέρυσι, καταργείται τώρα και η προϋπόθεση εγγραφής σε δύο εξάμηνα προκειμένου να μη χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα, ενώ προβλέπεται και διαδικασία επανεγγραφής για όσους την είχαν χάσει.