Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το περιφερειακό Συμβούλιο, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την διευθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης, μετά την κατατοπιστική εισήγηση του περιφ. σύμβουλου Νάσου Αναγνωστόπουλου.

Την εισήγηση ακολούθησε εξαντλητική συζήτηση, ενώ έγιναν πλήθος παρεμβάσεων, από δημάρχους, αντιδημάρχους, εκπροσώπους κινήσεων πολιτών και οικολογικών οργανώσεων.

Στην πλειοψηφία τους οι τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων από τους παραρεμάτιους δήμους ήταν θετικές. Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, οποίος επισήμανε ότι «επιτέλους προστατεύεται η περιοχή από πλημμύρες», ενώ ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζιδάκης χαρακτήρισε το έργο «απαραίτητο», υπενθυμίζοντας πως «το συζητάμε από το 2011». Τόνισε επίσης, ότι πρέπει «να αποφασίσουμε σήμερα και να προχωρήσουμε σε απόφαση χωρίς άλλη αναβολή, γιατί οφείλουμε να αποφασίσουμε για τα εγγόνια μας».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και περιφ. σύμβουλος της παράταξης «Αττική», εκφράστηκε θετικά στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «η ίδια συζήτηση έγινε και στη Φιλοθέη, τα πράγματα προχώρησαν και λύθηκαν τα ζητήματα της βιοποικιλότητας».

Επίσης θετικοί ήταν οι περιφ σύμβουλοι, Πάρις Ευαγγελίου από την παράταξη «180 μοίρες» και η Κατερίνα Αδαμοπούλου, από την παράταξη «Αττική: Συμμέτοχοι στο Αύριο»,που στηρίχθηκε από τους ΑΝΕΛ.

Σε παρόμοιο κλίμα τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης Κίμων Παπαγεωργίου, ενώ ο περιφ. σύμβουλος Νοτίου Τομέα, Μιλτιάδης Ευσταθιάδης, επισήμανε ότι «πάνω στο ρέμα κτίστηκαν και πολιτικές καριέρες», θύμισε ότι στο ρέμα «έχουν κτιστεί και σπίτια» και σημείωσε πως «το λάθος δεν το διορθώνουμε με λάθος».

Τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το δημόσιο χαρακτήρα του ρέματος και να βάλουμε φρένο στην καταπάτηση που γίνεται».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, έκλεισε τη συζήτηση, λέγοντας ότι το ο θέμα είναι «τι μπορούμε να διασώσουμε από το εναπομείναν ρέμα».

Πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και συσκέψεις βάσει των οποίων καταλήξαμε σε αυτήν την πρόταση», μετά από πάρα πολλές αλλαγές επί της αρχικής μελέτης, σε βαθμό που σήμερα μιλάμε για νέα μελέτη.

Πρόκειται για οριοθέτηση του ρέματος, «μια επέμβαση απαραίτητη για να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, και είναι η καταλληλότερη στιγμή αφού η επέμβαση αυτή συνοδεύεται από ήπια έργα διευθέτησης».