Ένα ακόμη «Νταχάου» για πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας αποκαλύπτει νέα έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας. Το νοσοκομείο Πατησίων τελεί υπό κατάληψη από «αλληλέγγυους», οι οποίοι έχουν μεταφέρει εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Παρά το γεγονός ότι οι επόπτες Δημόσιας Υγείας δεν μπήκαν στο κτίριο, καθώς τελούσε υπό κατάληψη η εικόνα που αποτυπώνεται για την γύρω περιοχή προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Ειδικότερα στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Στην οδό Εβάνς υπήρχε μεγάλη ποσότητα στάσιμων κι δύσοσμων υδάτων τα οποία έρεαν σε όλους του γύρω δρόμους με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερής η παραμονή μας στην περιοχή. Επιπλέον λόγω των στάσιμων υδάτων υπήρχε μεγάλος αριθμός από κουνούπια τα οποία επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο, επιτείνοντας το πρόβλημα Δημόσιας υγείας που έχει δημιουργηθεί. Αναφορικά με το πίσω ακάλυπτο χώρο υπήρχε μικρή ποσότητα απορριμμάτων τα (πλαστικά και αλουμίνια κουτιά,πάνε χαρτιά)τα οποία ρίχνουν οι καταληψίες από τα μπαλκόνια του κτιρίου»

Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση για τη Δημόσια υγεία. Ειδικότερα και όπως αναφέρεται «πέραν της αισθητικής ρύπανσης η επί μακρόν παραμονή των απορριμμάτων συμβάλλει στην επιτάχυνση διεξαγωγής αερόβιων και αναερόβιων διεργασιών (αύξηση μολυσματικού φορτίου) και στην εκδήλωση κινδύνων μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών παρουσία φορέων μετάδοσης) …Θα πρέπει να γίνει εντοπισμένη προνυμφοκτονία –εντομοκτονία ώστε να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των ώριμων κουνουπιών τα οποία έχουν αναπτυχθεί στον περιβάλλοντα χώρο».

Μετά τις νέες αποκαλύψεις έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ), Γιώργου Πατούλη, ο οποίος κάνει λόγο για εικόνες «ντροπής» και για «αδιαφορία» της κεντρικής κυβέρνησης.

Επιπλέον επισημαίνει ότι «πάρχει τεράστιο πολιτικό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας -η οποία μάλιστα προέρχεται από την ιατρική κοινότητα -, η οποία όχι μόνο δεν αξιοποίησε την υποδομή του πρώην νοσοκομείου Πατησίων όπως όφειλε, αλλά επέτρεψε με την ανοχή που επέδειξε να μετατραπεί σε εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή», σημειώνει ο κ. Πατούλης προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που ο ΙΣΑ επιχειρούσε να επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα και να επιστήσει την προσοχή δεχόμουν λάσπη και προσωπική επίθεση».

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΙΣΑ καταλήγει με τον ίδιο να ζητά από τους κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζο να λάβουν άμεση δράση και να δώσουν λύση. «Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό ας παραιτηθούν».

Η απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων»

Η διοίκηση του γενικού νοσοκομείου Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων» ενημερώνει σε ανακοίνωση της ότι το υπό κατάληψη κτήριο δεν ανήκει στο νοσοκομείο (πρώην Πατησίων), απλά βρίσκεται ακριβώς δίπλα από αυτό.

Επιπλέον ο διοικητής, Μιχαήλ Κούρτης επισημαίνει ότι «από την πρώτη μέρα της κατάληψης (21/07/2016) παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ενημέρωσε άμεσα τους υπεύθυνους φορείς , Δ/νση αστυνομίας-ΕΚΕΠΥ-Διοίκηση 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεων του πρώην νοσοκομείου Πατησίων, το οποίο φυλάσσεται όλο το 24ωρο από προσωπικό ασφαλείας».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής επιμένει

Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην αποκαλυπτική έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Χαλκίδος 19, «αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της δημόσιας υγείας».

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε νέα ανακοίνωση του ΙΣΑ, όπου επισημαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

«Αντί να λάβουν υπόψη τους τα όσα αναφέρουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας στο έγγραφο τους, πατάνε στο γεγονός ότι το υπό κατάληψη κτίριο δεν ανήκει στο Νοσοκομείο , αλλά είναι δίπλα σε αυτό. Λες κι ό ένας τοίχος που χωρίζει τα δύο κτίρια είναι αρκετός για να κρατήσει μακριά τις όποιες μολυσματικές ασθένειες. Λες και δεν έχουν αξία οι ζωές των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, μερικά μέτρα μακριά από το Νοσοκομείο.

Αυτός είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη των κ.κ. Πολλάκη και Μπασκόζου. Επιλέγουν την τακτική «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν με αφορά» και με τον τρόπο αυτό νομίζουν ότι θα αποφύγουν τις ευθύνες τους».