Ο πελάτης μπαίνει στο αναψυκτήριο. Ζητά έναν καφέ και ένα νερό. Πενήντα λεπτά το νερό, 1,5 ευρώ ο καφές. Την τελευταία στιγμή ζητά και μια τσίχλα. Ο λογαριασμός αυξάνεται κατά 30 λεπτά. Σύνολο 2,30 ευρώ, με ΦΠΑ.

Ο καταστηματάρχης «χτυπά» τα είδη στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Το σύστημα όμως είναι πειραγμένο ώστε να μπορεί, μέσω ειδικού λογισμικού να βάζει τις αποδείξεις «σε αναμονή». Πατάει το κουμπάκι «πληρωμή», η απόδειξη εκδίδεται, ο πελάτης παίρνει το χαρτάκι του, πλην όμως δεν έχει καμία αξία. Η εφορία δεν θα εισπράξει ποτέ τον ΦΠΑ που αναλογεί στη συγκεκριμένη συναλλαγή διότι ο καταστηματάρχης έχει τη δυνατότητα όταν κάνει ταμείο στο τέλος της ημέρας, με το γνωστό «Ζ», να εξαφανίζει όσες αποδείξεις έχει βάλει σε αναμονή. Έτσι, για παράδειγμα τζίρος 5.000 ευρώ μπορεί να συρρικνωθεί σε 500 ευρώ ή όσο επιθυμεί ο καταστηματάρχης.

Το κόλπο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου από κλιμάκιο της ΓΓΔΕ σε αναψυκτήριο στο ΚΤΕΛ Κέρκυρας. Είναι βέβαιο ότι το κόλπο δεν το εφαρμόζει μόνο ο συγκεκριμένος καταστηματάρχης.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, ο έλεγχος οδήγησε σε πρόστιμο 5.000 ευρώ για παραβίαση διαδικασιών, 2.500 ευρώ για μη επίδειξη βιβλίων και 250 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων. Την συγκεκριμένη ημέρα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 100 αποδείξεις «σε αναμονή».

Ακολουθώντας τις οδηγίες του ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλή, ο ελεγκτικός μηχανισμός επέβαλε στο συγκεκριμένο αναψυκτήριο 48ωρο λουκέτο ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «πήρε και προτεραιότητα για πλήρη έλεγχο».