Οι αυτοαποκαλούμενοι Αμετανόητοι Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη της εμπρηστικής επίθεσης με βόμβες μολότοφ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Μονή Πετράκη, στο Κολωνάκι.

Η ανάληψη ευθύνης έγινε με ανακοίνωση που αναρτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον ιστότοπο Indymedia. Εχει τίτλο «για την υπεράσπιση των καταλήψεων » και αναφέρει, εν είδει προλόγου, ότι «Στις 8 Αυγούστου χτυπήσαμε την έδρα της ελληνικής Εκκλησίας. Ήταν μια απάντηση στο νέο κύμα κρατικής καταστολής».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ανάμεσα στα άλλα, πως «Το κράτος επιτίθεται στις καταλήψεις γιατί αποτελούν εστίες αυτοοργάνωσης των καταπιεσμένων, προσφέρουν τόπο ελεύθερης συμβίωσης ντόπιων και μεταναστών».

«Επίθεση σε ένα διοικητήριο του εχθρού»

Επίσης, προστίθεται ότι «Η Εκκλησία ήταν πάντα ισχυρός πολιτικός παράγοντας των κρατών. Όλοι οι κυβερνήτες υποκλίνονται στο παπαδαριό, γιατί είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας που πουλάει μαζικά κοινωνική ειρήνη και συναίνεση».

Για την επίθεση στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου αναφέρει πως «(…) ήταν επίθεση σε ένα διοικητήριο του εχθρού. (….) Το μήνυμα της επιλογής να χτυπήσουμε το κέντρο αποφάσεων της Εκκλησίας μέσα στο Κολωνάκι, μια περιοχή υψηλής προστασίας, είναι ξεκάθαρο: Το κράτος μάταια νομίζει, με την αλαζονία που το χαρακτηρίζει, ότι μπορεί να ισοπεδώσει τις συλλογικές δομές μας. Εμείς μπορούμε να εισβάλουμε στην καρδιά του και να του επιστρέψουμε τα χτυπήματα ακόμη πιο ισχυρά».

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην πρόσφατη σύλληψη των Σακκά και Σεϊσίδη, σημειώνοντας ότι «οι θεσμικοί παράγοντες που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση στην ΄‘Ιερά Σύνοδο’’, κάνανε τις πάπιες για τις πιστολιές σε άοπλους, τους ξυλοδαρμούς στο Α.Τ. και τα βασανιστήρια που έγιναν από τα τσογλάνια της αντιτρομοκρατικής».