Σε χώρες του εξωτερικού η κάνναβη χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους –ως μέσο κυρίως ανακούφισης των συμπτωμάτων συγκεκριμένων ασθενειών και πάντα με ιατρική παρακολούθηση. Είναι ενδεικτικό ότι στη Βρετανία, στην Αργεντινή και στον Καναδά υπάρχει ήδη φάρμακο που χορηγείται για τη μείωση των συμπτωμάτων σπαστικότητας στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Παράλληλα, μελέτες που έχουν γίνει σε οροθετικούς έχουν δείξει ότι ενδεχόμενα όσοι χρησιμοποιούν συστηματικά μικρές ποσότητες κάνναβης έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερη όρεξη για φαγητό προκειμένου να καταπολεμήσουν συμπτώματα καχεξίας (έντονης αδυναμίας) και γενικότερα έχουν καλύτερη διάθεση.

Η ιατρική κάνναβη μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πιθανή αύξηση βάρους σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Μελέτη που έγινε με παράγωγο κάνναβης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα βίωναν λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις και είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Οσο για τον καρκίνο, η κάνναβη συνιστάται χρόνια τώρα ως αντιμετώπιση στη μειωμένη όρεξη και την αυξημένη ναυτία σε άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία.

Γιάννης Δεβετζόγλου