Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης μεταφέρονται το μεσημέρι της Πέμπτης οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα καθώς καιγια ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος του ελικοπτέρου με το οποίο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη).

Στη δίκη πρόκειται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας αστυνομικός που τους συνέλαβε, για να ακολουθήσουν οι απολογίες των στρατιωτικών.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Έθνος, η δικηγόρων των στρατιωτικών κ. Μαρινάκη διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τους στρατιωτικούς να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους προτού προσγειωθούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εξαρχής δεν έφεραν όπλα.

Επιβεβαίωσε, όμως, ότι οι στρατιωτικοί κατέθεσαν στην Ελληνική Αστυνομία πως ξήλωσαν και έριξαν στη θάλασσα εξάρτημα του ελικοπτέρου το οποίο περιείχε συντεταγμένες και στρατιωτικούς χάρτες, για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων.

Οι πρώτες συνεντεύξεις των στρατιωτικών με τους χειριστές που θα εξετάσουν τα αιτήματα ασύλου θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 27 Ιουλίου, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βγουν οι αποφάσεις σε πρώτο βαθμό. Όπως έχουν δηλώσει στελέχη της υπηρεσίας Ασύλου, σε άλλες περιπτώσεις αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών η διαδικασία συνήθως διαρκεί από δύο έως και τρεις μήνες.