Αναστέλλει τη λειτουργία του το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Εξάρχεια λόγω βανδαλισμών. Αλλάζει τα δρομολόγιά του ο ΟΑΣΑ λόγω εμπρηστικών επιθέσεων σε λεωφορεία. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να κλείσουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών στην Ιπποκράτους; Να κλείσει η ΔΕΗ στη Γραβιάς, ο ΟΤΕ στην Μπενάκη, το ΚΕΠ στην Ακαδημίας; Μήπως ακόμα καλύτερα να φυγαδευτεί το Αστυνομικό Τμήμα από την Καλλιδρομίου; Ε, λοιπόν εμείς ούτε τότε δεν θα φύγουμε από τη γειτονιά μας.

Οι Εξαρχειώτες είμαστε αστοί. Βρισκόμαστε στην καρδιά αυτής της πόλης, ζούμε περισσότερο από όλους τον παλμό της και είμαστε αποδεδειγμένα οι πιο αθηναίοι πολίτες της. Γιατί προσπαθούν από το ’90 να μας διώξουν κι εμείς είμαστε εδώ. Ξέρουμε ότι κάποιες μέρες του χρόνου είναι οι επικίνδυνες –δεν θα έχουμε κάδους σκουπιδιών, θα κλείνουμε τα παράθυρα για τα δακρυγόνα και τους καπνούς, θα πηγαίνουμε σπίτι μας κάνοντας κύκλο από την Αλεξάνδρας.

Εχουμε γίνει ανεκτικοί. Γιατί τις υπόλοιπες μέρες ζούμε σε ένα μέρος που ξεχειλίζει από ζωή, χρώμα και έρωτα, που στους δρόμους του κυκλοφορούν αξιοπρεπείς παλιοί Αθηναίοι, νέα ζευγάρια σαν να ήταν πάντα εκεί, τρελαμένοι πιτσιρικάδες, δουλευταράδες ήσυχοι μετανάστες –η βία όπου και να βρίσκεται κρύβεται γιατί αυτή μας φοβάται και όχι εμείς αυτήν. Η δύναμή μας είναι η αγάπη για τον μικρό μας τόπο που έχει ρυθμούς νησιού, νεραντζιές παντού και μικρές διάσπαρτες οάσεις, μαγαζάτορες με χαμόγελο γειτονιάς, χιλιάδες μπαρ και φαγάδικα όπου κάθε ώρα της ημέρας θα συναντάς ωραίους ανθρώπους. Και μερικούς σκοτεινούς που μάθαμε να μην τους δίνουμε σημασία γιατί δεν δεχόμαστε ότι ήρθαν να μας διώξουν από τη μικρή μας πατρίδα.

Τα Εξάρχεια είναι ένα νησί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μία Ικαρία της στεριάς. Οποιοι θέλουν να μετατρέψουν σε ένα κλειστοφοβικό φάντασμα την πιο εξωστρεφή περιοχή της Αθήνας θα μας βρουν απέναντι ενωμένους. Εμάς τους ενσυνείδητους αστούς. Που απαιτούμε να ζούμε σε μια γειτονιά κανονική, λειτουργική και ασφαλή, με τα ΕΛΤΑ μας, τις συγκοινωνίες μας και όλες τις υπηρεσίες του κράτους, αυτού του κράτους που τώρα φυγομαχεί σαν ψοφοδεής υπαλληλάκος που αποποιείται τις ευθύνες του.

ΥΓ: Είμαι απ’ το Τολό αλλά περισσότερο απ’ τα μισά μου χρόνια ζω στα Εξάρχεια.

Η Λίνα Παπαδάκη είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού